The Karate Kid (2010)


Publicatie datum:

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het einde verhaal met Dre?

Gesponsorde koppelingen

In Detroit was de 12-jarige Dre Parker een van de meest populaire jongens uit de buurt. Maar zijn moeder kreeg een mooi aanbod uit China en maakte een carrière switch. Eenmaal in China komt Dre erachter dat het nog veel erger is dan hij verwachte, hij voelt zich erg eenzaam. Direct na aankomst op zoek naar wat beleving, valt Dre voor zijn klasgenote Mei Ying. Dit gevoel is wederzijds, maar een grote sta-in-de-weg zijn de cultuurverschillen en zorgen ervoor dat de vriendschap onmogelijk wordt gemaakt. Nadat hij eerder een pak op de broek heeft gekregen van één van de Kung-Fu leerlingen, wil hij ook leren terug vechten. De enige die hem wilt helpen in Mr. Han, de onderhoudsman van het gebouw. Om verhaal te halen bij de Kung-Fu club over het voorafgaande incident, raakt Dre in de problemen. Er zijn twee keuzes volgens de Kung-Fu docent: Nu vechten tegen één van zijn leerlingen (mission impossible) of mee doen aan het grote jaarlijkse Kung-Fu toernooi. Mr. Han neemt Dre in training en leert hem respect te krijgen voor anderen. Jasje aan, jasje uit, jasje laten vallen, jasje ophangen, jasje aan, etc. Urenlang doet Dre niets anders met zijn jas, wat heeft dit met Kung-Fu te maken? Na een lange training is Dre klaar voor het evenement. Zal hij wraak kunnen nemen op zijn eerdere belagers? Of zal de Amerikaanse hoogmoed falen op het podium?

Recensie:

In de Karate Kid gaat het vooral over twee onderwerpen, namelijk liefde en populariteit. Dit is een remake van de versie Karate Kid uit het jaar 1984, welke toentertijd uitermate populair was onder het publiek. Zulke oude films werken tegenwoordig niet meer, zeker niet nu de technologie veel verder vooruit is gegaan, de special effects zijn veel indrukwekkender geworden. Voor de hoofdrol is het zoontje van Will Smith gescout, Jaden Smith. De overeenkomsten met zijn vader zijn enorm, manier van acteren, praten, gedragingen en uiterlijk doen je denken alsof er een jonge Will op het toneel staat. De carrière van Jaden is nu al helemaal gemaakt en waarschijnlijk gaan er nog vele films met hem verschijnen. Dat is het grote voordeel als je vader al beroemd en gewaardeerd acteur is in het Amerikaanse Hollywood.

Allereerst de liefde in de film tussen Dre en Mei Ying. Nog niet koud in China en Dre heeft zijn oog laten vallen op de aantrekkelijke Mei Ying. Zoals in China nog steeds geldt is de strenge opvoeding en het eisen van presteren van je kind. Alles om de familienaam hoog te houden, wordt Mei Ying praktisch afgesloten van de buitenwereld om aan haar viool kunsten te werken. Dit wordt belemmerd door de aandacht die zij krijgt van Dre en daar wordt onmiddellijk een stokje voor gestoken door de vader van Mei Ying. Wat hieruit blijkt is dat de cultuurverschillen nog veel te groot zijn. Het grote Amerika heeft enorm veel vrijheid en iedereen mag zeggen en vinden wat hij wil, in tegenstelling tot het regime van de dictatuur China. Alles is voorgeschreven en moet exact op die manier uitgevoerd worden, want hiermee heeft China grote successen geboekt en waarom een goede formule veranderen als het goed loopt. Wat de hoge piefpaffen van de Chinese regering echter niet beseffen is dat er ook heel veel mensen aan onderdoor gaan, dus de efficiëntie is erg laag, maar alleen het resultaat telt. Dit is een van de redenen waarom Dre en Mei Ying niet samen kunnen zijn, wat voor Dre erg moeilijk is en hij zal er alles aan doen om het respect van haar familie te winnen.

Daarnaast heb je nog de populariteit van Dre in Detroit. Hij is daar een welbekend en gerespecteerd gangstertje met allerlei goede bedoelingen. Totdat zijn moeder met de mededeling komt dat ze verhuizen naar China. Daar gaat jaren lang hard werken in de buurt, weg respect. Nu moet hij alles weer opnieuw opbouwen in China, waar hij niemand kent en de taal niet spreekt. Dit weerhoudt Dre er niet van om toch een poging te wagen. Net als vele andere kinderen in de wereld zijn velen die ook moeten verhuizen naar een ander land of andere plaats waar ze alles weer moeten opbouwen. Men zegt altijd dat kinderen snel vrienden maken, maar dat is allemaal nog niet zo makkelijk. Als je in de buurt populair bent, zorgt dat vaak voor geluk en als dat wordt afgenomen, geeft dat alleen maar ellende. Je moet iets inleveren zonder dat je er iets voor terug krijgt, dit is een probleem waar veel kinderen mee te kampen hebben. En toch regelt het zich allemaal van zelf.

Als laatste wil ik het nog even hebben over de acteurs. Zoals bekend speelt Jackie Chan weer een geweldige rol als meester, dit kan hij als geen ander. Toch zijn de acteerkwaliteiten van Jackie erg beperkt tot één genre, vechten totdat je er bij neervalt. Daarnaast de debuterende Jaden Smith, ik ben van mening dat hij een zeer goede performance heeft neergezet. Zijn intenties waren sterk onderbouwd en de leefde met de jongen Dre mee. Het overbrengen van emoties deed de film erg goed. Er was geen moment dat het allemaal te lang duurde, de acties waren indrukwekkend en de climax echter wel een beetje verwacht. Een echte feel-good movie. Simple. You hit him, don't let him hit you!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Geheimtaal

Een hotel, een passie, een nieuwe liefde.

Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

The Uninvited 2003

Een erg verwarrende horror die je aan het denken zet.

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

Filmrecensie en trailer Intouchables

Intouchables

Koninginnedag-drama

Betoog over het koninginnedagdrama

Recensie Het Geheim

een recensie over het boek: het geheim.

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Recensie: Huawei Ascend Y300

Recensie van Huawei Ascend Y300. Huawei een opkomend merk in Nederland.

Top 10 iPhone/iPod touch apps

Deze apps zijn een echte must have voor op je iPhone/iPod touch

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock