Sherlock Holmes (2009)


Publicatie datum:

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Gesponsorde koppelingen

Sherlock Holmes en zijn partner Dr. John Watson nemen Lord Blackwood in hechtenis. In Londen staat Blackwood bekend om zijn zwarte magie en als seriemoordenaar, vanwege het ombrengen van ten minste vijf vrouwen. Blackwood weet zichzelf op te hangen in zijn cel en wordt door Dr. John Watson dood verklaard. Maar schijn bedriegd dat Blackwood de volgende dag op mysterieuze wijze uit de dood herrijst en Rechercheur Lestrade vraagt Sherlock Holmes om de Scotland Yard te assisteren met dit vreemde onderzoek. Holmes ontrafelt de geheimen en dat leidt hem van het ene web naar de andere conspiratie van moord en zwarte magie. Vervolgens komt Holmes erachter dat zijn voormalige geliefde een geheime agenda heeft en hem erin probeert te luizen. Weet Sherlock door dit ingewikkelde probleem heen te prikken? Lukt het hem om de zwarte magie te ontrafelen door niet alleen met de ogen waar te nemen? Of eindigt het leven van Holmes in een kist onder de donkere grond?

Recensie:

Sherlock Holmes is een detective film gebaseerd op de legendarische romanfiguur uit de boeken. Zijn karakter wordt omschreven als roekeloos, sterk, humoristisch en slim persoon. Deze kenmerken komen zeer goed tot uiting in de film. Daarnaast speelt Robert Downey Jr. weer een geweldige rol, die naar mijn mening niet ver van de werkelijkheid af staat. Ik denk dat de levensstijl van Holmes best in het straatje past van Downey Jr. De arrogantie die hij uit moet stralen, geeft Holmes wel een typische stempel. In het begin wordt Sherlock tot op zekere hoogte alleen negatief in beeld gebracht, hij drinkt te veel, rookt te veel, kan niet met mensen communiceren, verwaarloosd zijn hond, en ga zo maar door. Tot het moment komt waarin hij ‘wakker' wordt en dan komen de mooie scènes en het speurwerk waar de kijker naar verlangd.

De Sherlock Holmes films geven toch altijd een negatief beeld aan de autoriteiten van een land. Als zelfs de Scotland Yard de zaak van ‘zwarte magie' niet kan oplossen, roept de hoogste rechercheur Holmes erbij. Kortom het miljoenenpeloton van Scotland Yard heeft één simpele ziel nodig die het wel kan oplossen. De afschildering van de politie dat zij niets kunnen is natuurlijk niet rechtvaardig. Een detective wordt er zeer rijkelijk voor betaald in tegenstelling tot de politie, die een vaste bedrag ontvangen.

Je kan dit ook op een andere manier opvatten. Sherlock Holmes heeft in het verleden misschien wel veel moeilijke zaken opgelost en dit heeft zijn naam gevestigd. Het zou een eer zijn om Sherlock Holmes de zaak te gunnen. De boodschap hieruit is dan dus dat als met er hard voor werkt, diegene ook beloont wordt. Zo zit de huidige economie ook in elkaar, eerst presteren en investeren om later gemakkelijk de zaken binnen te halen.

Als laatste wil ik het hebben over het genre. Deze verfilming van het boek brengt toch niet dezelfde sfeer over. Het boek is meer detective en bij de film had ik soms toch het idee dat het meer actie was. Er werd meer geschoten, ontploft en gerend dan dat er onderzoek gedaan werd. Dit is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant geeft de film zichzelf wel een eigen karakter en niet zo zeer de film van het boek. Daarnaast is de speelduur van Sherlock Holmes wel veel te lang. De inleiding is erg omslachtig en als het verhaal eenmaal begint zijn er nog tal van momenten die geen aandacht trekken. Al met al een redelijke film met goede acteurs. Nothing Escapes Him!


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Bad Taste

De 1ste film van de bekende regisseur Peter Jackson, opgenomen met een goedkoop cameraatje. In het regiedebuut van Peter Jackson is hij naast regisseur ook acteur.

Recensie film: Penelope

Recentie van de geweldige film over een meisje met een varkensneusje, Penelope.

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

Boekrecensie: Alleen huilebalken hebben spijt

In dit artikel ik het boek: Alleen huilebalken hebben spijt, geschreven door Peter R. de Vries recenseren. In dit boek zijn een groot aantal reportages en columns opgenomen, geschreven door Peter R. de Vries.

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

127 Hours

Een echte drama van wat iemand doormaakt wanneer hij gevangen zit in een Canyon en niet meer weet wat hij moet doen

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

The Engelse Newcastle Upon Tyne

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Recensie film: Dark Ride

Recensie van de horrorfilm: Dark Ride

Top 10 free Android Game Apps

Heb jij een mobiele telefoon met het besturingssysteem Android? Dan moet je deze spellen zeker downloaden.

Verboden.

The book of mortals.

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Recensie: Heb lief en zie niet om

Revenge: vernieuwend en verassend

De Amerikaanse hitserie Revenge weet niet alleen hoog te scoren op IMDB, de serie scoort ook goede recensies en prachtige kijkcijfers. Wat is het succes van deze vernieuwende dramaserie?

Boek: 'Een echte vrouw'

Recensie van het boek 'Een echte vrouw'. Het boek is geschreven door Michael Berg.

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen