The Book of Eli (2010)


Publicatie datum:

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Gesponsorde koppelingen

In een zeer gevaarlijke samenleving na de Apocalyps loopt Eli de laatste afgelopen 30 jaar naar het westen in Noord Amerika. Hierbij draagt hij een uniek boek bij zich en leest het elke dag. Om te overleven jaagt hij op kleine dieren en zoekt goederen in vernietigde huizen en auto's om in de dorpen te ruilen voor water en voedsel. Bij het eerst volgende dorp dat hij binnen loopt, gaat hij op zoek om zijn spullen te ruilen. Dit dorp wordt geregeerd door de machtige Carnegie, wie Eli een baan aanbied om in zijn team te komen. Carnegie oefent druk uit op zijn blinde geliefde Claudia om haar dochter Solara te laten overnachten in de kamer van Eli. Het meisje ziet het boek van Eli en wanneer Carnegie Claudia mishandelt, geeft ze toe dat ze het heeft gezien. Carnegie stuurt zijn team om het boek van Eli te stelen, maar deze man zal het met zijn leven beschermen. Lukt het Eli om het boek te beschermen van Carnegie? En slaagt hij in het voltooien van zijn missie?

Recensie:

The Book of Eli gaat feitelijk over het terug brengen van de bijbel naar de beschaving. Nadat de wereld ten onder is gegaan zijn er alleen nog maar plunderaars en onbeschaafde groepen. De overgebleven dorpjes die nog deels in tact zijn, worden geregeerd door mafiabazen en drugsbaronnen. Kortom het is één groot zooitje. Eli daarentegen is een boodschapper met een missie die al 30 jaar rond de wereld zwerft om af te maken waar hij aan begonnen is.

Je kunt het verhaal een beetje opvatten dat Eli een zoon van God is. Hij draagt de laatst overgebleven bijbel met zich mee, die ook nog eens in braille geschreven is. Kortom niemand kan dat meer lezen behalve de blinden. Eli heeft wel de capaciteiten om het te ontcijferen. Zijn missie is dan ook om de bijbel weer in geschriften te brengen. Hij wordt gedreven door hogere krachten. Zelfs na 30 jaar (doelloos) rond te hebben gelopen, heeft hij nog steeds blind vertrouwen in zijn avontuur. Uiteindelijk weet hij dit te volbrengen en eindigt de nieuwe bijbel in het archief.

Op het eerste oog klinkt het allemaal een beetje slap en te religieus. Toch is dit niet de juiste afspiegeling van deze film. Denzel Washington speelt als het ware een heuse gangster die al het slechts wat hij tegen komt vernietigd. Het is eerder een hak film dan een film gemaakt voor religieuze mensen. De manier waarop Washington deze rol vervuld, is werkelijk waar een compliment waard. De uitstraling, klasse en magie van deze man is prachtig om te zien. Als je eenmaal door het begin heen bent en je een klein beetje begrijpt hoe de vork in de steel zit dan is het een enerverende reeks aan gebeurtenissen, die pas stopt wanneer de film over is.

Als laatste de speelduur van de film. Kan je niet lang stilzitten om een hele film af te kijken, dan wordt dit wel een uitdaging, met een kleine twee uur zal je toch wat geduld moeten opbrengen. Daarentegen ben ik van mening dat je op het einde niet het idee hebt gehad dat er twee uren voorbij zijn. Met de sterk acterende cast zoals Denzel en Mila Kunis is het geweldig om te aanschouwen hoe het zal gaan eindigen. Indrukwekkende vechttechnieken, schietscènes en overtuiging in het lot geven deze film een extra dimensie en maken The Book of Eli een zeer goed film. Stay on the path. It's not your concern. Stay on the path. It's not your concern.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Fenomenale 'Verkeerde Benen'

Een recensieverslag na het meemaken van de geweldige voorleesperforamnce van Ronald Snijders: Verkeerde benen

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

127 Hours recensie

Recensie van 127 Hours van Danny Boyle. Let op, spoilers!

Recensie Yogi Bear

Hoe het is om beer te zijn in Yellystone Park

50 tinten grijs, donkerder en vrij

50 tinten wow!

Hotel Rwanda

Recensie van de film hotel Rwanda

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

The Fighter (2011)

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer me

Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

Rotihuis Groningen

Surinaams eten bestellen bij Rotihuis Groningen

Samsung PS63C7700 3D Plasma-tv 63” de review.

Je eigen thuisbioscoop? Misschien is deze tv wel iets voor je. Lees verder in de review.

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Criminal Minds

Criminal minds is een Amerikaanse misdaadserie die elke woensdagavond op veronica wordt uitgezonden.

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Tabatha Salon Takeover

Het is de bekende kapster Tabatha Coffey die zich ontplooit als een ware onderneemster die haar kennis en vaardigheden gebruikt om noodlijdende kapsalons te redden.

Filmrecensie Mighty Aphrodite

Meerdere aspecten uit de film worden besproken in deze recensie.

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.