Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)


Publicatie datum:

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Gesponsorde koppelingen

Aanvankelijk lijkt het toeval. Met niet meer dan twee uur verschil overlijden twee belangrijke rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Abraham ‘Abe' Rosenberg was al 91 jaar oud en ernstig ziek, maar de veel jongere Glenn Jensen (begin veertig) was kerngezond. ‘Moord' luidt de onweerlegbare conclusie van de FBI, maar men legt geen direct verband tussen de zaken.

De beeldschone en niet minder briljante rechtenstudente Darby Shaw ziet echter wel een verband. Hoe gevaarlijk dicht zij bij de onthullende waarheid komt, wordt pas duidelijk al zij zelf ternauwernood aan een moordaanslag ontkomt.

Samen met de al even geïntrigeerde journalist Gray Grantham, stelt ze op haar eigen manier een onderzoek in.

Ze stuit op een overstelpende hoeveelheid feiten en... één naam.

De wereldberoemde regisseur/producer Alan J. Pakula heeft dit boek verfilmd.

Dit boek is in Nederland in 1992 uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V. Het beslaat het onderwerp rechten. In begin jaren '90 van de vorige eeuw werd het nieuwe thrillergenre ingeluid genaamd Legal thriller. Dit betreft een misdaadroman in de wereld van advocaten, rechters en rechtenstudenten. Ook als men niets van rechten af weet, wordt je tijdens het verhaal gemakkelijk (in ‘normaal' Nederlands) ingeleid. Het is het blijft een roman en geen rechten studieboek. Voor veel mensen wordt rechten als iets heel saais beschouwd, maar het kan daarentegen ook een interessante kant bieden. Vroeg of laat heeft men altijd wel eens met een rechter of advocaat te maken.

Achter Gesloten Deuren vertelt een verhaal over een rechtenstudent die in 4 dagen tijd een rapport opstelt met de oplossing van de twee vermoorde rechters. Waar de FBI en CIA een heel peloton voor nodig hebben, heeft zij alleen voor elkaar gekregen. Is dit nu overdreven of werken ze bij de veiligheidsinstanties zo onzorgvuldig? Ja en nee. Men moet er vanuit gaan dat rond die tijd de computer nog in volle ontwikkeling was (nu ook nog wel maar anders). Dus informatie opvragen was niet één druk op de knop en viola. Daarnaast hebben zij met regels te maken en met hogere machten die boven de wet proberen te staan. Maar toch is het naar mijn mening een beetje overdreven, er wordt namelijk gekeken naar 50 á 100 FBI-agenten die onderzoek doen naar de hoofdverdachte uit het pelikanen dossier. Ik denk dat dit dus symbolisch moet staan voor de intelligentie van de onderzoeksbureaus van de VS. Tegenwoordig is dat allemaal anders doordat zij veel meer apparatuur tot hun beschikking hebben, maar dat betekent niet automatisch dat ze beter en sneller zijn dan iemand die ‘out-side-the-box' denkt.

De verklaring van de titel is niet heel moeilijk in te denken. Toch vind ik de originele titel veel beter bij het boek passen dan de vertaalde Nederlandse titel. The Pelican Brief doelt zeer bewust op het middelpunt van het boek, namelijk het pelikanen dossier dat opgesteld is door Darby Shaw, rechtenstudent aan de universiteit van Tulane. Dit rapport beschrijft een dadersprofiel met motief, uitvoering en alle andere punten waar iets mee kan. De vertaalde titel Achter Gesloten Deuren doelt op de vriendschap van de president met de dader. De assistent van de president voert een knap staaltje politieke invloeden uit waardoor het grote belang voor de president gehaald gaat worden. Toch komen ze steeds meer in de knoop en het pelikanen dossier kan de president grote schade aan brengen, wat met het vooruitzicht op de verkiezing niet wenselijk is.

Als laatste beschrijft Grisham de relatie tussen student en docent. Dit is ten strengste verboden, zowel in Nederland als de VS. Toch komt het vaker voor dan men zou willen. Dat is ook de reden waarom de relatie tussen Darby Shaw en haar constitutioneel rechtendocent Callahan geheim willen houden. Dit dienen zij vol te houden totdat zij is afgestudeerd, anders wordt Callahan veroordeeld en waarschijnlijk ontslagen. Dit boek is verfilmd en heeft de titel ‘The Pelican Brief' (1994) met Julia Roberts en Denzel Washington. Al met al een sterke beschouwing van rechten, liefde, moord en conspiraties. The usual: Death to Rosenberg, Retire Rosenberg, Cut Off the Oxygen!


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Op vakantie in Marmaris, Turkije

Een recensie over een vakantie in marmaris met je vriend(in)

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Due Date

Een erg leuke komedie waarin Zach Galifianakis zich weer van zijn goede kant laat zien

The Pelican Brief (1993)

Een jonge rechtenstudente stelt een dossier op naar aanleiding van de twee vermoordden rechters van het Hooggerechtshof. Doordat zij de waarheid zo dicht nadert, brengt zij zichzelf en anderen in groot gevaar. Zal zij het overleven en de werkelijke dader kunnen onthullen? Of legt ze het loodje tegen deze machtige man?

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Hotel Rwanda

Recensie van de film hotel Rwanda

Recensie Yogi Bear

Hoe het is om beer te zijn in Yellystone Park

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

Boekrecensie: Het Ivoren Rijk door Naomi Novik

Het vierde boek in de Temeraire-serie

Recensie film: Now Way Up

Recensie van de spannende film No Way Up die zich afspeeld in een ondergrondse parkeergarage.

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Een ongewoon gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een ongewoon gesprek met God' van Neal Donald Walsch, het boek dat je leven verandert!

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

The woman in black

The woman in black. De nieuwste film van James Watkins met als hoofdrolspeler niemand minder dan Daniel Radcliffe.

Revenge: vernieuwend en verassend

De Amerikaanse hitserie Revenge weet niet alleen hoog te scoren op IMDB, de serie scoort ook goede recensies en prachtige kijkcijfers. Wat is het succes van deze vernieuwende dramaserie?

Filmrecensie en trailer Intouchables

Intouchables