Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)


Publicatie datum:

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Gesponsorde koppelingen

Aanvankelijk lijkt het toeval. Met niet meer dan twee uur verschil overlijden twee belangrijke rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Abraham ‘Abe' Rosenberg was al 91 jaar oud en ernstig ziek, maar de veel jongere Glenn Jensen (begin veertig) was kerngezond. ‘Moord' luidt de onweerlegbare conclusie van de FBI, maar men legt geen direct verband tussen de zaken.

De beeldschone en niet minder briljante rechtenstudente Darby Shaw ziet echter wel een verband. Hoe gevaarlijk dicht zij bij de onthullende waarheid komt, wordt pas duidelijk al zij zelf ternauwernood aan een moordaanslag ontkomt.

Samen met de al even geïntrigeerde journalist Gray Grantham, stelt ze op haar eigen manier een onderzoek in.

Ze stuit op een overstelpende hoeveelheid feiten en... één naam.

De wereldberoemde regisseur/producer Alan J. Pakula heeft dit boek verfilmd.

Dit boek is in Nederland in 1992 uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V. Het beslaat het onderwerp rechten. In begin jaren '90 van de vorige eeuw werd het nieuwe thrillergenre ingeluid genaamd Legal thriller. Dit betreft een misdaadroman in de wereld van advocaten, rechters en rechtenstudenten. Ook als men niets van rechten af weet, wordt je tijdens het verhaal gemakkelijk (in ‘normaal' Nederlands) ingeleid. Het is het blijft een roman en geen rechten studieboek. Voor veel mensen wordt rechten als iets heel saais beschouwd, maar het kan daarentegen ook een interessante kant bieden. Vroeg of laat heeft men altijd wel eens met een rechter of advocaat te maken.

Achter Gesloten Deuren vertelt een verhaal over een rechtenstudent die in 4 dagen tijd een rapport opstelt met de oplossing van de twee vermoorde rechters. Waar de FBI en CIA een heel peloton voor nodig hebben, heeft zij alleen voor elkaar gekregen. Is dit nu overdreven of werken ze bij de veiligheidsinstanties zo onzorgvuldig? Ja en nee. Men moet er vanuit gaan dat rond die tijd de computer nog in volle ontwikkeling was (nu ook nog wel maar anders). Dus informatie opvragen was niet één druk op de knop en viola. Daarnaast hebben zij met regels te maken en met hogere machten die boven de wet proberen te staan. Maar toch is het naar mijn mening een beetje overdreven, er wordt namelijk gekeken naar 50 á 100 FBI-agenten die onderzoek doen naar de hoofdverdachte uit het pelikanen dossier. Ik denk dat dit dus symbolisch moet staan voor de intelligentie van de onderzoeksbureaus van de VS. Tegenwoordig is dat allemaal anders doordat zij veel meer apparatuur tot hun beschikking hebben, maar dat betekent niet automatisch dat ze beter en sneller zijn dan iemand die ‘out-side-the-box' denkt.

De verklaring van de titel is niet heel moeilijk in te denken. Toch vind ik de originele titel veel beter bij het boek passen dan de vertaalde Nederlandse titel. The Pelican Brief doelt zeer bewust op het middelpunt van het boek, namelijk het pelikanen dossier dat opgesteld is door Darby Shaw, rechtenstudent aan de universiteit van Tulane. Dit rapport beschrijft een dadersprofiel met motief, uitvoering en alle andere punten waar iets mee kan. De vertaalde titel Achter Gesloten Deuren doelt op de vriendschap van de president met de dader. De assistent van de president voert een knap staaltje politieke invloeden uit waardoor het grote belang voor de president gehaald gaat worden. Toch komen ze steeds meer in de knoop en het pelikanen dossier kan de president grote schade aan brengen, wat met het vooruitzicht op de verkiezing niet wenselijk is.

Als laatste beschrijft Grisham de relatie tussen student en docent. Dit is ten strengste verboden, zowel in Nederland als de VS. Toch komt het vaker voor dan men zou willen. Dat is ook de reden waarom de relatie tussen Darby Shaw en haar constitutioneel rechtendocent Callahan geheim willen houden. Dit dienen zij vol te houden totdat zij is afgestudeerd, anders wordt Callahan veroordeeld en waarschijnlijk ontslagen. Dit boek is verfilmd en heeft de titel ‘The Pelican Brief' (1994) met Julia Roberts en Denzel Washington. Al met al een sterke beschouwing van rechten, liefde, moord en conspiraties. The usual: Death to Rosenberg, Retire Rosenberg, Cut Off the Oxygen!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen

Boekrecensie: De Windzangers, eerste boek - De Vlucht

De Vlucht is het boeiende eerste deel van de vierdelige fantasy-serie De Windzangers door Megan Lindholm, die onder het pseudoniem Robin Hobb beroemd is geworden.

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

Ik (Ali), Als Turkse arbeider in Duitse bedrijven - Gunther Wallraff

Recensie van het boek Ik (Ali), van Gunther Wallraff

Fenomenale 'Verkeerde Benen'

Een recensieverslag na het meemaken van de geweldige voorleesperforamnce van Ronald Snijders: Verkeerde benen

Recensie film: Lord of the Rings: The Two Towers

Recentie van de tweede film in de reeks van The Lord of the Rings

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

Black Swan

Recensie Black Swan

Recensie Het Geheim

een recensie over het boek: het geheim.

Recencie over de film Thor 2011

Een samenvatting en recensie van de film Thor 2011

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

127 Hours recensie

Recensie van 127 Hours van Danny Boyle. Let op, spoilers!

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

Recensie film: Step Up

Recensie van de film Step Up.

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence