Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)


Publicatie datum:

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

Gesponsorde koppelingen

Er zijn twee films gemaakt over Charlie en de chocolade fabriek, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze films?!

Willy Wonka & The Chocolate Factory

Regisseur: Mel Stuart

Jaar: 1971

Duur: 100 minuten

Genre: Family, Fantasy, Musical

Cast: Gene Wilder, Jack Albertson, Peter Ostrum, Roy Kinnear, Julie Dawn Cole, Leonard Stone, Denise Nickerson, Nora Denney, Paris Themmen, Ursula Reit, Michael Bollner, Diana Sowle, Aubrey Woods, David Battley, Günter Meisner

Charlie and the Chocolate Factory

Regisseur: Tim Burton

Jaar: 2005

Duur: 115 minuten

Genre: Adventure, Comedy, Family

Cast:Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Helena Bonham Carter, Noah Taylor, Missi Pyle, James Fox, Deep Roy, Christopher Lee, Adam Godley, Franziska Troegner, AnnaSophia Robb, Julia Winter, Jordan Fry, Philip Wiegratz


 

 Samenvatting

Charlie Bucket woont met zijn ouders en zijn vier grootouders in een klein huisje. Zijn opa's en oma's liggen heel de dag met zijn vieren in bed. Ze zijn heel arm en eten elke dag met water verdunde soep. In de film uit 1971 komt Charlie zijn vader helemaal niet voor, maar in de film uit 2005 wel. Charlie zijn vader verliest zijn baan in de tandpastafabriek, doordat ze met een machine zijn gaan werken. Chalie zijn vader was niet meer nodig in de fabriek.

Willy Wonka besluit vijf kinderen een rondleiding door zijn fabriek te geven. Dit is heel bijzonder, want hier is al heel lang niemand meer binnengeweest. Charlie zijn opa heeft er vroeger gewerkt, maar werd toen ontslagen samen met alle andere werknemers van de chocoladefabriek. Er zaten namelijk werknemers tussen die niet te vertrouwen waren en die de geheime recepten doorspeelden. Sindsdien heeft niemand ooit iemand in of uit de fabriek zien lopen. Toch wordt er nog genoeg lekkere chocolade en ander snoepgoed gemaakt. Om te bepalen wie de vijf gelukkige kinderen zullen zijn, stopt Willy Wonka in vijf chocoladerepen een gouden ticket. In een van de films krijgt Charlie een chocoladereep voor zijn verjaardag. Hier zat helaas geen ticket in. In de andere film kreeg Charlie wat geld van zijn opa om een reep mee te kopen. Ook hier zat geen ticket in. Op een dag, als er al vier van de vijf winnaars bekend zijn, vindt Charlie geld op straat. Hij koopt er een chocoladereep van. Hij opent hem en ziet het gouden ticket. Hij heeft gewonnen! Op het ticket staat dat hij één persoon uit zijn familie mee mag nemen naar de fabriek. Hij neemt zijn opa mee, die vervolgens van vreugde opeens weer kan lopen.

Samen met Augustus, Veruca, Violet, Mike en hun familieleden, stappen Charlie en zijn opa de fabriek binnen. De andere vier winnende kinderen zijn egoïstisch en hebberig en kunnen nergens afblijven. Ze luisteren niet als Willy Wonka zegt dat ze iets niet mogen opeten of aanraken. Hierdoor moeten deze vier kinderen om de beurt stoppen met de rondleiding. Willy Wonka gaat echter gewoon door met zijn show en lijkt er plezier in te hebben. Tussendoor worden er liedjes gezongen. In de eerste film worden de liedjes door verschillende personages gezongen, maar in de tweede film worden de liedjes alleen door de Oompa Loompa's gezongen. De Oompa Loompa's zijn door Willy Wonka ergens in de jungle gevonden. Ze konden slecht aan eten komen en daarom nodigde Willy Wonka ze uit om voor hem te komen werken. Ze hadden dan altijd genoeg eten. De Oompa Loompa's werken met plezier in de chocoladefabriek. In de tweede film heeft Willy Wonka af en toe flashbacks naar het verleden. Zijn vader was een tandarts en Willy mocht nooit snoepen. Zijn relatie met zijn vader is er niet meer, omdat hij een hele andere weg is gegaan. Aan het eind van de eerste film verteld Willy Wonka aan Charlie waarom hij deze rondleiding heeft opgezet. Hij was op zoek naar een opvolger en Charlie lijkt hier erg geschikt voor. Zo loopt de film goed af. In de film uit 2005 verteld Willy Wonka ook dat Charlie de fabriek over mag nemen, maar hij mag zijn familie niet meenemen. Charlie bedankt dan voor dit aanbod, omdat hij teveel van zijn familie houdt. Aan het eind van de film neemt Charlie Willy Wonka mee naar zijn vader en komt hun relatie weer goed. Willy Wonka snapt nu dat familie belangrijk is voor Charlie en stemt ermee in dat Charlie zijn familie ook mee mag naar de fabriek.

Mening

Ik vond deze films echt heel leuk! De tweede vond ik wel leuker. Dat kwam vooral doordat de eerste allemaal liedjes tussendoor had, die ik zelf niet leuk vond. Het wel grappig om ze achter elkaar te kijken om het verschil te zien. Vooral de tweede film vind ik een echte aanrader! Hij krijgt van mij een 8,5! 


Foobie gebruiker foobielady

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 29
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.

Black Swan

Recensie Black Swan

Reis naar het Middelpunt van de Aarde

Een Klassiek Science Fiction Roman uit 1864 van Jules Verne

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Recensie film: Fantastic Four

Recensie van de film: Fantastic Four.

Boekrecensie: Alleen huilebalken hebben spijt

In dit artikel ik het boek: Alleen huilebalken hebben spijt, geschreven door Peter R. de Vries recenseren. In dit boek zijn een groot aantal reportages en columns opgenomen, geschreven door Peter R. de Vries.

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2011)

Humoristisch boek genaamd Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Over gehandicapte jongen genaamd Fransje in het dorpje Lomark. Briljant geschreven!

Samenvatting Crazy

samenvatting van het boek crazy

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

Colombiana is een diesel

Recensie over de actiefilm Colombiana.

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

Habbo

Wat kan je doen in habbo en is het leuk?

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Recensie Het Geheim

een recensie over het boek: het geheim.

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Recensie film: Lord of the Rings: The Two Towers

Recentie van de tweede film in de reeks van The Lord of the Rings

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

Laptop ASUS K50i serie Review/Recensie

Recensie van de ASUS k50i-serie laptop/notebook

Recensie film: Dark Ride

Recensie van de horrorfilm: Dark Ride