Recensie film/documentaire: Supersize me


Publicatie datum:

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Gesponsorde koppelingen

Deze documentairefilm gaat over Morgan Spurlock die dertig dagen lang bij de McDonald's eet. Hij eet hier drie maaltijden per dag en als aan hem gevraagd wordt of hij het grootste menu wil, moet hij die nemen. Een andere regel is dat hij elk product van het McDonald's menu minstens één keer moet eten en hij mag niet meer sporten en maximaal 5000 stappen per dag zeten. Deze film is gemaakt om de schadelijke effecten van fastfood te onderzoeken. Morgan wordt dan ook door verschillende professionals in de gaten gehouden, namelijk een huisarts, cardioloog, gastroloog, voedingsdeskundige en een fitness trainer.

Regisseur: Morgan Spurlock

Jaar: 2004

Duur: 100 minuten

Genre: Documentary, Comedy, Drama

Cast: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, Lisa Ganjhu, Stephen Siegel, Bridget Bennett, Eric Rowley, Mark Fenton, Alexandra Jamieson, John Banzhaf, David Satcher, Lisa Young, Kelly Brownell, Jacob Sullum, Tommy Thompson, William J. Klish


Samenvatting

In de film gaat het ook over de aanklacht die door twee dames in ingediend tegen de fastfoodketens. Verschillende mensen geven in de film hun mening hierover. De een zegt dat het totale onzin is. Mensen kiezen er zelf voor om fastfood te eten. De ander zegt dat de dames gelijk hebben en dat de fastfoodketens veel te verleidelijk zijn.

Ook vertelt een deskundige over de verschillende grootte van het eten en drinken. Wat vroeger een grote beker was, is nu een kleine beker. Er is zelfs een beker van 1,5 liter!

De tweede dag van de dertig heeft Morgan het al heel zwaar. Hij heeft een supersize menu en is bij de helft al heel misselijk. Het menu is dan ook echt supergroot.

In de film worden ook een hoop feitjes genoemd. Zo komt er bijvoorbeeld naar voren dat er in Amerika steeds meer overgewicht is. Tegenwoordig kampt ongeveer 60% van de mensen met overgewicht. Roken is doodsoorzaak nummer één, maar overgewicht zal deze eerste plaats overnemen. Ook blijkt de McDonald's zo aantrekkelijk voor ouderen, omdat ze als kind hier fijne gevoelens bij hadden. Steeds meer mensen zullen Diabetes of andere gezondheidsklachten ontwikkelen als gevolg van overgewicht.

Na vijf dagen McDonald's voedsel is Morgan al vijf procent van zijn lichaamsgewicht aangekomen. Op dag negen wordt Morgan een beetje depressief. Hij eet dan ook elke dag 200 procent meer dan hij nodig heeft op een dag. Na twaalf dagen is hij bijna acht kilogram aangekomen.

Op scholen blijkt ook heel slecht gegeten te worden. In de kantines worden ongezonde maaltijden aangeboden. Sommige scholen hebben hier al wat aan gedaan en hebben het ongezonde voedsel vervangen door gezond eten, maar nog lang niet alle scholen doen iets aan hun menu. Daarnaast krijgen de kinderen op de basisschool maar 45 minuten per week gymles.

Er wordt aan mensen op straat gevraagd of ze weten wat een kilocalorie is. Geen van allen weet het.

Morgan is elke avond erg moe. Hij heeft vaak last van hoofdpijn en zijn lichaam voelt niet goed. Maar zodra hij gaat eten voelt hij zich weer helemaal goed.

De derde weging is Morgan een halve kilo afgevallen. Dit komt waarschijnlijk doordat zijn lichaam spieren heeft afgebroken, maar wel vet opbouwt. Spieren wegen namelijk zwaarder dan vet. Zijn cholesterol is wel hoger en zijn lever werkt niet optimaal. Dit komt door al het vette eten. De dokter maakt zich zorgen en zei dat Morgan, gezien de cijfers van zijn cholesterol en vetgehalte etc., eigenlijk ziek is. De dokter adviseert hem te stoppen met het vette eten, omdat zijn lever er niet goed voor staat. Toch gaat Morgan door. Maar na een paar dagen wordt hij opeens om twee uur 's ochtends wakker. Hij had moeilijkheden met ademhalen en voelde druk op zijn borst. De dokter kon echter niet vertellen hoe dat kwam. Wel laat hij Morgan weer de belachelijk hoge cijfers zien van verschillende stoffen in zijn lichaam en zegt hij weer dat Morgan ermee moet stoppen. Toch had ook de dokter niet zien aankomen dat het zulke drastische gevolgen zou hebben.

Morgan eet in dertig dagen zoveel bij de McDonald's als dat de gemiddelde diëtist zou aangeven om er te eten in acht jaar. Hij is in die dertig dagen van 84 kilogram naar 95 gegaan. Hij is dus in een maand elf kilo aangekomen! Zijn vetpercentage is van elf naar achttien procent gegaan. Dit is echter nog steeds onder het gemiddelde in Amerika, 22 procent voor mannen. Wel heeft hij twee keer zoveel kans op hartproblemen.

De rechtszitting van de twee dames tegen McDonald's heeft geen nut gehad. Volgens de rechter hebben de twee niet goed genoeg kunnen aantonen dat ze door McDonald's gezondheidsproblemen hebben gekregen.

Nadat deze film is uitgekomen hebben veel scholen iets aan hun kantinemenu gedaan. Ook McDonald's probeerde een gezondere uitstraling te krijgen. Ze sponsoren sportevenementen en introduceren nieuwe, gezondere producten. Toch bevatten ook deze producten heel veel kilocalorieën. Toch zal McDonald's niet heel veel veranderen, omdat ze op deze manier miljoenen verdienen.

Deze film is een echte aanrader. Het laat zien wat ongezond eten met je lichaam en gezondheid doet en er komen een hoop interessante weetjes voorbij.

Mening

Ik vond deze film echt superleuk om te kijken.  Ik vond het heel bizar om de portiegroottes van Amerika te zien. Een grote friet in Nederland zit in Amerika tussen de kleine en mediumgrootte in. Maar dan hebben ze ook nog een grote en supergrote friet. Ook schrok ik van de frisdrankbeker van 1,5 liter. Hier hebben ze zelfs auto's op moeten aanpassen, zodat de bekers in de houder paste. Ook vond ik het bizar om te zien wat al dat ongezonde eten met het lichaam van Morgan heeft gedaan. Ik ben dus zelf erg geschrokken van de film en ik denk niet dat ik de enige ben. Ik hoop dat deze film er voor gezorgd heeft en er nog voor zal zorgen dat mensen gewoon oppassen met wat ze allemaal eten, omdat dit op den duur grote risico's met zich mee kan brengen. Ook hoop ik dat McDonald's steeds gezondere producten zal introduceren, zodat mensen meer keus hebben om een gezonde maaltijd te bestellen. Toch blijf ik het een eigen keus vinden van mensen hoe vaak ze fastfood eten. Ik geef de fastfoodketens niet de schuld van het overgewicht van tegenwoordig. Mensen zijn hier zelf verantwoordelijk voor.


Foobie gebruiker foobielady

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 29
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen

Revenge: vernieuwend en verassend

De Amerikaanse hitserie Revenge weet niet alleen hoog te scoren op IMDB, de serie scoort ook goede recensies en prachtige kijkcijfers. Wat is het succes van deze vernieuwende dramaserie?

Habbo

Wat kan je doen in habbo en is het leuk?

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Knight and Day een film met Cameron Diaz en Tom Cruise

Een recensie van een van de leukste komedies van de afgelopen tijd!

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Top 10 iPhone/iPod touch apps

Deze apps zijn een echte must have voor op je iPhone/iPod touch

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.

Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

Recensie film: Titanic

Recensie van film Titanic

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Schoonheidssalon Beutee Renee in Twello (Gld.)

Schoonheids salon beautee renee twello gelderland orang malu massage moluks maleis verlegen mens