Recensie film/documentaire: Supersize me


Publicatie datum:

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Gesponsorde koppelingen

Deze documentairefilm gaat over Morgan Spurlock die dertig dagen lang bij de McDonald's eet. Hij eet hier drie maaltijden per dag en als aan hem gevraagd wordt of hij het grootste menu wil, moet hij die nemen. Een andere regel is dat hij elk product van het McDonald's menu minstens één keer moet eten en hij mag niet meer sporten en maximaal 5000 stappen per dag zeten. Deze film is gemaakt om de schadelijke effecten van fastfood te onderzoeken. Morgan wordt dan ook door verschillende professionals in de gaten gehouden, namelijk een huisarts, cardioloog, gastroloog, voedingsdeskundige en een fitness trainer.

Regisseur: Morgan Spurlock

Jaar: 2004

Duur: 100 minuten

Genre: Documentary, Comedy, Drama

Cast: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, Lisa Ganjhu, Stephen Siegel, Bridget Bennett, Eric Rowley, Mark Fenton, Alexandra Jamieson, John Banzhaf, David Satcher, Lisa Young, Kelly Brownell, Jacob Sullum, Tommy Thompson, William J. Klish


Samenvatting

In de film gaat het ook over de aanklacht die door twee dames in ingediend tegen de fastfoodketens. Verschillende mensen geven in de film hun mening hierover. De een zegt dat het totale onzin is. Mensen kiezen er zelf voor om fastfood te eten. De ander zegt dat de dames gelijk hebben en dat de fastfoodketens veel te verleidelijk zijn.

Ook vertelt een deskundige over de verschillende grootte van het eten en drinken. Wat vroeger een grote beker was, is nu een kleine beker. Er is zelfs een beker van 1,5 liter!

De tweede dag van de dertig heeft Morgan het al heel zwaar. Hij heeft een supersize menu en is bij de helft al heel misselijk. Het menu is dan ook echt supergroot.

In de film worden ook een hoop feitjes genoemd. Zo komt er bijvoorbeeld naar voren dat er in Amerika steeds meer overgewicht is. Tegenwoordig kampt ongeveer 60% van de mensen met overgewicht. Roken is doodsoorzaak nummer één, maar overgewicht zal deze eerste plaats overnemen. Ook blijkt de McDonald's zo aantrekkelijk voor ouderen, omdat ze als kind hier fijne gevoelens bij hadden. Steeds meer mensen zullen Diabetes of andere gezondheidsklachten ontwikkelen als gevolg van overgewicht.

Na vijf dagen McDonald's voedsel is Morgan al vijf procent van zijn lichaamsgewicht aangekomen. Op dag negen wordt Morgan een beetje depressief. Hij eet dan ook elke dag 200 procent meer dan hij nodig heeft op een dag. Na twaalf dagen is hij bijna acht kilogram aangekomen.

Op scholen blijkt ook heel slecht gegeten te worden. In de kantines worden ongezonde maaltijden aangeboden. Sommige scholen hebben hier al wat aan gedaan en hebben het ongezonde voedsel vervangen door gezond eten, maar nog lang niet alle scholen doen iets aan hun menu. Daarnaast krijgen de kinderen op de basisschool maar 45 minuten per week gymles.

Er wordt aan mensen op straat gevraagd of ze weten wat een kilocalorie is. Geen van allen weet het.

Morgan is elke avond erg moe. Hij heeft vaak last van hoofdpijn en zijn lichaam voelt niet goed. Maar zodra hij gaat eten voelt hij zich weer helemaal goed.

De derde weging is Morgan een halve kilo afgevallen. Dit komt waarschijnlijk doordat zijn lichaam spieren heeft afgebroken, maar wel vet opbouwt. Spieren wegen namelijk zwaarder dan vet. Zijn cholesterol is wel hoger en zijn lever werkt niet optimaal. Dit komt door al het vette eten. De dokter maakt zich zorgen en zei dat Morgan, gezien de cijfers van zijn cholesterol en vetgehalte etc., eigenlijk ziek is. De dokter adviseert hem te stoppen met het vette eten, omdat zijn lever er niet goed voor staat. Toch gaat Morgan door. Maar na een paar dagen wordt hij opeens om twee uur 's ochtends wakker. Hij had moeilijkheden met ademhalen en voelde druk op zijn borst. De dokter kon echter niet vertellen hoe dat kwam. Wel laat hij Morgan weer de belachelijk hoge cijfers zien van verschillende stoffen in zijn lichaam en zegt hij weer dat Morgan ermee moet stoppen. Toch had ook de dokter niet zien aankomen dat het zulke drastische gevolgen zou hebben.

Morgan eet in dertig dagen zoveel bij de McDonald's als dat de gemiddelde diëtist zou aangeven om er te eten in acht jaar. Hij is in die dertig dagen van 84 kilogram naar 95 gegaan. Hij is dus in een maand elf kilo aangekomen! Zijn vetpercentage is van elf naar achttien procent gegaan. Dit is echter nog steeds onder het gemiddelde in Amerika, 22 procent voor mannen. Wel heeft hij twee keer zoveel kans op hartproblemen.

De rechtszitting van de twee dames tegen McDonald's heeft geen nut gehad. Volgens de rechter hebben de twee niet goed genoeg kunnen aantonen dat ze door McDonald's gezondheidsproblemen hebben gekregen.

Nadat deze film is uitgekomen hebben veel scholen iets aan hun kantinemenu gedaan. Ook McDonald's probeerde een gezondere uitstraling te krijgen. Ze sponsoren sportevenementen en introduceren nieuwe, gezondere producten. Toch bevatten ook deze producten heel veel kilocalorieën. Toch zal McDonald's niet heel veel veranderen, omdat ze op deze manier miljoenen verdienen.

Deze film is een echte aanrader. Het laat zien wat ongezond eten met je lichaam en gezondheid doet en er komen een hoop interessante weetjes voorbij.

Mening

Ik vond deze film echt superleuk om te kijken.  Ik vond het heel bizar om de portiegroottes van Amerika te zien. Een grote friet in Nederland zit in Amerika tussen de kleine en mediumgrootte in. Maar dan hebben ze ook nog een grote en supergrote friet. Ook schrok ik van de frisdrankbeker van 1,5 liter. Hier hebben ze zelfs auto's op moeten aanpassen, zodat de bekers in de houder paste. Ook vond ik het bizar om te zien wat al dat ongezonde eten met het lichaam van Morgan heeft gedaan. Ik ben dus zelf erg geschrokken van de film en ik denk niet dat ik de enige ben. Ik hoop dat deze film er voor gezorgd heeft en er nog voor zal zorgen dat mensen gewoon oppassen met wat ze allemaal eten, omdat dit op den duur grote risico's met zich mee kan brengen. Ook hoop ik dat McDonald's steeds gezondere producten zal introduceren, zodat mensen meer keus hebben om een gezonde maaltijd te bestellen. Toch blijf ik het een eigen keus vinden van mensen hoe vaak ze fastfood eten. Ik geef de fastfoodketens niet de schuld van het overgewicht van tegenwoordig. Mensen zijn hier zelf verantwoordelijk voor.


Foobie gebruiker foobielady

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 29
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Op vakantie in Marmaris, Turkije

Een recensie over een vakantie in marmaris met je vriend(in)

Due Date

Een erg leuke komedie waarin Zach Galifianakis zich weer van zijn goede kant laat zien

Recensie film: Turtles can fly

Recensie van de film Turtles can fly

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

The Fighter (2011)

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer me

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Boekrecensie: De Windzangers, eerste boek - De Vlucht

De Vlucht is het boeiende eerste deel van de vierdelige fantasy-serie De Windzangers door Megan Lindholm, die onder het pseudoniem Robin Hobb beroemd is geworden.

goSupermodel.nl veilig?

een website voor meisjes waarbij ze kunnen communiceren, zich bezig kunnen houden met kleding en spelletjes kunnen doen.

Fenomenale 'Verkeerde Benen'

Een recensieverslag na het meemaken van de geweldige voorleesperforamnce van Ronald Snijders: Verkeerde benen

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

het boek Misleid (Merel van Groningen)

Merel(schrijfster en de hoofdpersoon) word verliefd op een loverboy

50 tinten grijs

Een recensie over 50 tinten grijs, het eerste deel van de populaire trilogie.

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Filmrecensie en trailer Intouchables

Intouchables

Recensie Yogi Bear

Hoe het is om beer te zijn in Yellystone Park

Recensie film: Dark Ride

Recensie van de horrorfilm: Dark Ride