Splice (2010)


Publicatie datum:

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA een menselijk monster. Kunnen zij die monster beheersen en leren zichzelf te controleren? Of slacht ze alles af wat los en vast zit?

Gesponsorde koppelingen

Rommelen met menselijk DNA is in films nooit een goed idee, en ‘Splice’ is daarop geen uitzondering. Het monster dat wetenschappers Clive (Adrian Brody) en Elsa (Sarah Polley) in hun laboratorium creëren is weliswaar eerder aandoenlijk dan moorddadig, maar alles wijst erop dat hun erperment vroeg of laat gaat ontsporen. Al laten de Frans/Canadese makers de kijker wel lang wachter voordat er bloed begint te vloeien en ligt de nadruk lange tijd vooral op de strubbelingen van de hoofdpersonen.

Clive en Elsa zijn namelijk niet alleen veelbelovende biochemici, maar ze zijn ook een behoorlijk gelukkig stelletje. Samen hebben ze met het mixen van allerlei DNA een wetenschappelijke doorbraak weten te bereiken; twee onooglijke, maar levende hompjes genetisch materiaal, Fred en Ginger genaamd, die de basis kunnen vormen voor een hele reek medicijnen. De volgende stap is natuurlijk om ook menselijk materiaal in de blender te stoppen, maar voor het zover is, wordt het stel teruggefloten door de financier van hun project. Eerst maar eens suf wat geld verdienen met wat ze al gevonden hebben, voor ze aan zulk echt controversieel onderzoek mogen beginnen.

Uiteraard proberen de twee het toch, op eigen houtje. Ze brouwen in het geheim een raar wezentje met duidelijk menselijk trekjes, maar ook een zwiepende staart met een gevaarlijke stekel. Clive wil het onverwacht levendige resultaat van hun geëxperimenteer meteen de nek omdraaien, maar Elsa krijgt spontaan moedergevoelens en omarmt hun lief ogende nieuwe creatie als een dochter.

De snel groeiende Dren, zoals het zichzelf met behulp van scrabblesteentjes noemt, is met haar grote ogen, voorliefde voor snoepjes en nieuwsgierige karakter ook net een echt mensenkind. Ook Clive gaat dan ook min of meer overstag in zijn vaderrol, maar toch blijft de onderhuidse dreiging de hele tijd voelbaar. Ergens klopt er iets niet aan die onberekenbare Dren met haar stekelstaart, en als de eerder gemaakte Fred en Ginger elkaar uitgereken bij hun feestelijke presentatie ook nog eens tot een bloederige moes hakken, lijkt het noodlot voor het wetenschapskoppel onafwendbaar geworden. Zoals gezegd duurt het heel lang voor de langzaam opgebouwde spanning omslaat in de gewelddadige climax. Er is ook zo veel te vertellen; kritiek op de winst beluste pharmaseutische industrie, onverwerkte moeder/dochter-issues bij Elsa, seksuele spanning tussen Dren en Clive. Dat menselijk drama is wel meteen de sterkste kant van ‘Splice’. De vreemde, onheilspellende driehoeksverhouding binnen het nieuwbakken ‘gezinnetje’is knap uitgewerkt, waardoor het verhaal lang blijft boeien terwijl er in feite maar weinig gebeurt. Aan het eind gaat alle subtiliteit helaas overboord en wordt het alsnog een Science-Fiction/Horror-film in de sfeer van ‘Species’ (1995) en ‘Alien’ (1986). Dat zat er natuurlijk al de hele tijd aan te komen, maar stelt na zo’n lange, mooie aanloop toch een beetje teleur.

 


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Boekrecensie: Het Ivoren Rijk door Naomi Novik

Het vierde boek in de Temeraire-serie

Handleiding Neobux

Neobux uitgebreid uitgelegd en natuurlijk de formule om geld te kunnen verdienen.

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is een hi

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Het voetbalblad Voetbal International

Over het voetbalweekblad de Voetbal International

The Big Bang Theory

In dit artikel vindt je mijn recensie en leuke weetjes over deze komische tv serie.

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Geheimtaal

Een hotel, een passie, een nieuwe liefde.

Recensie van Dan Brown's bestseller De Da Vinci Code

De waarheid zal voor altijd verloren gaan - tenzij.....

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Recensie film: Titanic

Recensie van film Titanic

50 tinten grijs, donkerder en vrij

50 tinten wow!

Criminal Minds

Criminal minds is een Amerikaanse misdaadserie die elke woensdagavond op veronica wordt uitgezonden.

Laptop ASUS K50i serie Review/Recensie

Recensie van de ASUS k50i-serie laptop/notebook

Revenge: vernieuwend en verassend

De Amerikaanse hitserie Revenge weet niet alleen hoog te scoren op IMDB, de serie scoort ook goede recensies en prachtige kijkcijfers. Wat is het succes van deze vernieuwende dramaserie?

Top 10 free Android Game Apps

Heb jij een mobiele telefoon met het besturingssysteem Android? Dan moet je deze spellen zeker downloaden.

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Reis naar het Middelpunt van de Aarde

Een Klassiek Science Fiction Roman uit 1864 van Jules Verne