Splice (2010)


Publicatie datum:

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA een menselijk monster. Kunnen zij die monster beheersen en leren zichzelf te controleren? Of slacht ze alles af wat los en vast zit?

Gesponsorde koppelingen

Rommelen met menselijk DNA is in films nooit een goed idee, en ‘Splice’ is daarop geen uitzondering. Het monster dat wetenschappers Clive (Adrian Brody) en Elsa (Sarah Polley) in hun laboratorium creëren is weliswaar eerder aandoenlijk dan moorddadig, maar alles wijst erop dat hun erperment vroeg of laat gaat ontsporen. Al laten de Frans/Canadese makers de kijker wel lang wachter voordat er bloed begint te vloeien en ligt de nadruk lange tijd vooral op de strubbelingen van de hoofdpersonen.

Clive en Elsa zijn namelijk niet alleen veelbelovende biochemici, maar ze zijn ook een behoorlijk gelukkig stelletje. Samen hebben ze met het mixen van allerlei DNA een wetenschappelijke doorbraak weten te bereiken; twee onooglijke, maar levende hompjes genetisch materiaal, Fred en Ginger genaamd, die de basis kunnen vormen voor een hele reek medicijnen. De volgende stap is natuurlijk om ook menselijk materiaal in de blender te stoppen, maar voor het zover is, wordt het stel teruggefloten door de financier van hun project. Eerst maar eens suf wat geld verdienen met wat ze al gevonden hebben, voor ze aan zulk echt controversieel onderzoek mogen beginnen.

Uiteraard proberen de twee het toch, op eigen houtje. Ze brouwen in het geheim een raar wezentje met duidelijk menselijk trekjes, maar ook een zwiepende staart met een gevaarlijke stekel. Clive wil het onverwacht levendige resultaat van hun geëxperimenteer meteen de nek omdraaien, maar Elsa krijgt spontaan moedergevoelens en omarmt hun lief ogende nieuwe creatie als een dochter.

De snel groeiende Dren, zoals het zichzelf met behulp van scrabblesteentjes noemt, is met haar grote ogen, voorliefde voor snoepjes en nieuwsgierige karakter ook net een echt mensenkind. Ook Clive gaat dan ook min of meer overstag in zijn vaderrol, maar toch blijft de onderhuidse dreiging de hele tijd voelbaar. Ergens klopt er iets niet aan die onberekenbare Dren met haar stekelstaart, en als de eerder gemaakte Fred en Ginger elkaar uitgereken bij hun feestelijke presentatie ook nog eens tot een bloederige moes hakken, lijkt het noodlot voor het wetenschapskoppel onafwendbaar geworden. Zoals gezegd duurt het heel lang voor de langzaam opgebouwde spanning omslaat in de gewelddadige climax. Er is ook zo veel te vertellen; kritiek op de winst beluste pharmaseutische industrie, onverwerkte moeder/dochter-issues bij Elsa, seksuele spanning tussen Dren en Clive. Dat menselijk drama is wel meteen de sterkste kant van ‘Splice’. De vreemde, onheilspellende driehoeksverhouding binnen het nieuwbakken ‘gezinnetje’is knap uitgewerkt, waardoor het verhaal lang blijft boeien terwijl er in feite maar weinig gebeurt. Aan het eind gaat alle subtiliteit helaas overboord en wordt het alsnog een Science-Fiction/Horror-film in de sfeer van ‘Species’ (1995) en ‘Alien’ (1986). Dat zat er natuurlijk al de hele tijd aan te komen, maar stelt na zo’n lange, mooie aanloop toch een beetje teleur.

 


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

127 Hours recensie

Recensie van 127 Hours van Danny Boyle. Let op, spoilers!

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Recensie film: Lord of the Rings: The Two Towers

Recentie van de tweede film in de reeks van The Lord of the Rings

Ik (Ali), Als Turkse arbeider in Duitse bedrijven - Gunther Wallraff

Recensie van het boek Ik (Ali), van Gunther Wallraff

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

Revenge: vernieuwend en verassend

De Amerikaanse hitserie Revenge weet niet alleen hoog te scoren op IMDB, de serie scoort ook goede recensies en prachtige kijkcijfers. Wat is het succes van deze vernieuwende dramaserie?

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

127 Hours

Een echte drama van wat iemand doormaakt wanneer hij gevangen zit in een Canyon en niet meer weet wat hij moet doen

Geheimtaal

Een hotel, een passie, een nieuwe liefde.

Recensie 'Alles is liefde'

Filmrecensie Mighty Aphrodite

Meerdere aspecten uit de film worden besproken in deze recensie.

Recensie van Dan Brown's bestseller De Da Vinci Code

De waarheid zal voor altijd verloren gaan - tenzij.....

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2011)

Humoristisch boek genaamd Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Over gehandicapte jongen genaamd Fransje in het dorpje Lomark. Briljant geschreven!

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Recensie film: Now Way Up

Recensie van de spannende film No Way Up die zich afspeeld in een ondergrondse parkeergarage.

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Sinds een half jaar heb ik de Sony Ericcson Xperia Mini Pro in gebruik.

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen