Never Let Me Go (2011)


Publicatie datum:

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Gesponsorde koppelingen

Er is iets raars aan de hand met het strenge Britse internaat Hailsham. De kinderen mogen het landgoed onder geen beding verlaten en ze worden om de haverklap gecontroleerd door een arts. Volgens hun leraren zijn ze ‘speciaal’, anders dan anderen – maar waarom, dat blijft geheim. Het is het begin van ‘Never Let Me Go’, een film gebaseerd op het gelijknamige boek van de Japans-Engelse schrijver Kazuo Ishiguro uit 2005.

We volgen Kathy H., een van de kostschoolkinderen, haar vriendinnetje Ruth en vriendje Tommy. Net als de kijker heeft Kathy geen idee wat er met het weeshuis aan de hand is, waarom de leerlingen worden afgelosten van de buitenwereld en waarom ze toch zo gezond moet leven. Dat komt in de loop van de film op een impliciete manier naar voren door bepaalde gebeurtenissen, zoals wanneer een juf ze vertelt dat ze nooit een bestaan zullen opbouwen zoals andere kinderen en heel wat eerder zullen ophouden te bestaan.

Het drama van het verhaal zit hem in de liefdesverhouding tussen de drie hoofdpersonen. Kathy is al van jongs af aan gek op buitenbeentje Tommy, maar Ruth kaapt hem voor haar neus weg. Dit blijft zo tot ze als jong volwassenen het internaat mogen verlaten en gun intrek nemen in The Cottages: een verlaten, maar open verblijf waar ze bij vertrek en terugkomst iedere keer met een polsbandje moeten in- en uitchecken.

De nu volwassen Kathy, vanaf dat moment gespeeld door Carey Mulligan, begint zich steeds eenzamer te voelen, besluit haar vriendin te verlaten en gaat aan de slag als ‘verzorgster’, waarbij ze haar soortgenoten helpt bij het afschuwelijke proces voorafgaand aan hun vroege dood. Ruth (Keira Knightley) komt in slechte toestand aan in het ziekenhuis en Kathy komt op bezoek tijdens haar werk. Haar oude liefde Tommy (Andrew Garfield) is ze lang geleden uit het oog verloren. Samen gaan ze naar hem op zoek, maar ook met hem blijkt het niet best te gaan.

Hoewel in de film nooit hardop wordt uitgesproken wat het is dat Kathy, Ruth, Tommy en hun soortgenoten nu precies anders maakt dan andere mensen, wordt snel duidelijk dat onze vrienden bepaald geen gunstig lot beschoren is. Het is hun berusting die verbaast, of eigenlijk irriteert. Waarom lopen ze niet weg? Ze krijgen immers kansen genoeg vanaf het moment dat ze de kostschool verlaten. Hieruit blijkt dat Mark Romanek zijn werk goed geeft gedaan, want het dienen van het algemeen belang versus het recht op zelfbeschikking is juist – een van de – thema’s van het boek.

Het uitgangspunt en de filosofische vraagstukken die worden aangesneden verdienen vijf sterren. Het is het tempo van de film dat het eindoordeel iets naar benenden haalt. Op het dramatische vlak kabbelt het namelijk maar een beetje. De wederzijdse liefde tussen Kathy en Tommy komt maar amper over – misschien was het ene idee geweest om Mulligan en Garfield wat meer romantische scènes te geven. Maar ja, dat was natuurlijk ook het voornaamste probleem van hun personages: te weinig tijd.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Samenvatting Crazy

samenvatting van het boek crazy

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Gratis thuiswerk Jobrapido, is www.jobrapido.com betrouwbaar?

Er staat volop thuiswerk op www.jobrapido.com maar is Jobrapido ook betrouwbaar?

Alien Resurrection (deel 4 van de Quadrology)

Ripley keert terug van de doden met buitenaards dna in haar lichaam. Hoe gaat dit aflopen?

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Recensie film: Turtles can fly

Recensie van de film Turtles can fly

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Recensie film: Titanic

Recensie van film Titanic

The Fighter (2011)

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer me

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

50 tinten grijs

Een recensie over 50 tinten grijs, het eerste deel van de populaire trilogie.