Never Let Me Go (2011)


Publicatie datum:

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Gesponsorde koppelingen

Er is iets raars aan de hand met het strenge Britse internaat Hailsham. De kinderen mogen het landgoed onder geen beding verlaten en ze worden om de haverklap gecontroleerd door een arts. Volgens hun leraren zijn ze ‘speciaal’, anders dan anderen – maar waarom, dat blijft geheim. Het is het begin van ‘Never Let Me Go’, een film gebaseerd op het gelijknamige boek van de Japans-Engelse schrijver Kazuo Ishiguro uit 2005.

We volgen Kathy H., een van de kostschoolkinderen, haar vriendinnetje Ruth en vriendje Tommy. Net als de kijker heeft Kathy geen idee wat er met het weeshuis aan de hand is, waarom de leerlingen worden afgelosten van de buitenwereld en waarom ze toch zo gezond moet leven. Dat komt in de loop van de film op een impliciete manier naar voren door bepaalde gebeurtenissen, zoals wanneer een juf ze vertelt dat ze nooit een bestaan zullen opbouwen zoals andere kinderen en heel wat eerder zullen ophouden te bestaan.

Het drama van het verhaal zit hem in de liefdesverhouding tussen de drie hoofdpersonen. Kathy is al van jongs af aan gek op buitenbeentje Tommy, maar Ruth kaapt hem voor haar neus weg. Dit blijft zo tot ze als jong volwassenen het internaat mogen verlaten en gun intrek nemen in The Cottages: een verlaten, maar open verblijf waar ze bij vertrek en terugkomst iedere keer met een polsbandje moeten in- en uitchecken.

De nu volwassen Kathy, vanaf dat moment gespeeld door Carey Mulligan, begint zich steeds eenzamer te voelen, besluit haar vriendin te verlaten en gaat aan de slag als ‘verzorgster’, waarbij ze haar soortgenoten helpt bij het afschuwelijke proces voorafgaand aan hun vroege dood. Ruth (Keira Knightley) komt in slechte toestand aan in het ziekenhuis en Kathy komt op bezoek tijdens haar werk. Haar oude liefde Tommy (Andrew Garfield) is ze lang geleden uit het oog verloren. Samen gaan ze naar hem op zoek, maar ook met hem blijkt het niet best te gaan.

Hoewel in de film nooit hardop wordt uitgesproken wat het is dat Kathy, Ruth, Tommy en hun soortgenoten nu precies anders maakt dan andere mensen, wordt snel duidelijk dat onze vrienden bepaald geen gunstig lot beschoren is. Het is hun berusting die verbaast, of eigenlijk irriteert. Waarom lopen ze niet weg? Ze krijgen immers kansen genoeg vanaf het moment dat ze de kostschool verlaten. Hieruit blijkt dat Mark Romanek zijn werk goed geeft gedaan, want het dienen van het algemeen belang versus het recht op zelfbeschikking is juist – een van de – thema’s van het boek.

Het uitgangspunt en de filosofische vraagstukken die worden aangesneden verdienen vijf sterren. Het is het tempo van de film dat het eindoordeel iets naar benenden haalt. Op het dramatische vlak kabbelt het namelijk maar een beetje. De wederzijdse liefde tussen Kathy en Tommy komt maar amper over – misschien was het ene idee geweest om Mulligan en Garfield wat meer romantische scènes te geven. Maar ja, dat was natuurlijk ook het voornaamste probleem van hun personages: te weinig tijd.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

Een ongewoon gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een ongewoon gesprek met God' van Neal Donald Walsch, het boek dat je leven verandert!

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

The Uninvited 2003

Een erg verwarrende horror die je aan het denken zet.

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Recensie film: Lord of the Rings: The Two Towers

Recentie van de tweede film in de reeks van The Lord of the Rings

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Recensie Het Geheim

een recensie over het boek: het geheim.

The woman in black

The woman in black. De nieuwste film van James Watkins met als hoofdrolspeler niemand minder dan Daniel Radcliffe.

Olaf en Jasper met 'Weet je wat jij moet doen?

Een voorstelling van het duo Olaf en Jasper

Knight and Day een film met Cameron Diaz en Tom Cruise

Een recensie van een van de leukste komedies van de afgelopen tijd!

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

127 Hours recensie

Recensie van 127 Hours van Danny Boyle. Let op, spoilers!

Ik (Ali), Als Turkse arbeider in Duitse bedrijven - Gunther Wallraff

Recensie van het boek Ik (Ali), van Gunther Wallraff

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

Recensie Gebr.

Ik heb een boekverslag gemaakt over het boek Gebr. Echt een aanrader.

Rotihuis Groningen

Surinaams eten bestellen bij Rotihuis Groningen

goSupermodel.nl veilig?

een website voor meisjes waarbij ze kunnen communiceren, zich bezig kunnen houden met kleding en spelletjes kunnen doen.

Handleiding Neobux

Neobux uitgebreid uitgelegd en natuurlijk de formule om geld te kunnen verdienen.

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!