Never Let Me Go (2011)


Publicatie datum:

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Gesponsorde koppelingen

Er is iets raars aan de hand met het strenge Britse internaat Hailsham. De kinderen mogen het landgoed onder geen beding verlaten en ze worden om de haverklap gecontroleerd door een arts. Volgens hun leraren zijn ze ‘speciaal’, anders dan anderen – maar waarom, dat blijft geheim. Het is het begin van ‘Never Let Me Go’, een film gebaseerd op het gelijknamige boek van de Japans-Engelse schrijver Kazuo Ishiguro uit 2005.

We volgen Kathy H., een van de kostschoolkinderen, haar vriendinnetje Ruth en vriendje Tommy. Net als de kijker heeft Kathy geen idee wat er met het weeshuis aan de hand is, waarom de leerlingen worden afgelosten van de buitenwereld en waarom ze toch zo gezond moet leven. Dat komt in de loop van de film op een impliciete manier naar voren door bepaalde gebeurtenissen, zoals wanneer een juf ze vertelt dat ze nooit een bestaan zullen opbouwen zoals andere kinderen en heel wat eerder zullen ophouden te bestaan.

Het drama van het verhaal zit hem in de liefdesverhouding tussen de drie hoofdpersonen. Kathy is al van jongs af aan gek op buitenbeentje Tommy, maar Ruth kaapt hem voor haar neus weg. Dit blijft zo tot ze als jong volwassenen het internaat mogen verlaten en gun intrek nemen in The Cottages: een verlaten, maar open verblijf waar ze bij vertrek en terugkomst iedere keer met een polsbandje moeten in- en uitchecken.

De nu volwassen Kathy, vanaf dat moment gespeeld door Carey Mulligan, begint zich steeds eenzamer te voelen, besluit haar vriendin te verlaten en gaat aan de slag als ‘verzorgster’, waarbij ze haar soortgenoten helpt bij het afschuwelijke proces voorafgaand aan hun vroege dood. Ruth (Keira Knightley) komt in slechte toestand aan in het ziekenhuis en Kathy komt op bezoek tijdens haar werk. Haar oude liefde Tommy (Andrew Garfield) is ze lang geleden uit het oog verloren. Samen gaan ze naar hem op zoek, maar ook met hem blijkt het niet best te gaan.

Hoewel in de film nooit hardop wordt uitgesproken wat het is dat Kathy, Ruth, Tommy en hun soortgenoten nu precies anders maakt dan andere mensen, wordt snel duidelijk dat onze vrienden bepaald geen gunstig lot beschoren is. Het is hun berusting die verbaast, of eigenlijk irriteert. Waarom lopen ze niet weg? Ze krijgen immers kansen genoeg vanaf het moment dat ze de kostschool verlaten. Hieruit blijkt dat Mark Romanek zijn werk goed geeft gedaan, want het dienen van het algemeen belang versus het recht op zelfbeschikking is juist – een van de – thema’s van het boek.

Het uitgangspunt en de filosofische vraagstukken die worden aangesneden verdienen vijf sterren. Het is het tempo van de film dat het eindoordeel iets naar benenden haalt. Op het dramatische vlak kabbelt het namelijk maar een beetje. De wederzijdse liefde tussen Kathy en Tommy komt maar amper over – misschien was het ene idee geweest om Mulligan en Garfield wat meer romantische scènes te geven. Maar ja, dat was natuurlijk ook het voornaamste probleem van hun personages: te weinig tijd.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Recensie van Dan Brown's bestseller De Da Vinci Code

De waarheid zal voor altijd verloren gaan - tenzij.....

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Top 10 free Android Game Apps

Heb jij een mobiele telefoon met het besturingssysteem Android? Dan moet je deze spellen zeker downloaden.

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

Recensie: Heb lief en zie niet om

Verboden.

The book of mortals.

The Last Airbender (2010)

De vrede tussen de vier koninkrijken van de elementen wordt verstoord nadat de Avatar verdwenen is. Wanneer hij terugkeert is niets meer wat het geweest was. Zal hij de schade kunnen herstellen? Of is dit het einde van de Avatar en zal het vuur koninkrijk overheersen?

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

Fenomenale 'Verkeerde Benen'

Een recensieverslag na het meemaken van de geweldige voorleesperforamnce van Ronald Snijders: Verkeerde benen

Recensie Gebr.

Ik heb een boekverslag gemaakt over het boek Gebr. Echt een aanrader.

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Sinds een half jaar heb ik de Sony Ericcson Xperia Mini Pro in gebruik.

Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

The Fighter (2011)

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer me

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting