Thor (2011)


Publicatie datum:

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Thor. Zal hij het voor elkaar krijgen om een ticket terug te verdienen naar zijn eigen stad Asgard?

Gesponsorde koppelingen

Recensie:

Het leuke van de Griekse mythen en sagen is dat de vele goden en halfgoden die er in rondlopen zo menselijk en feilbaar zijn. Zo gebruikt oppergod Zeus zijn enorme krachten vooral om vrouwen te versieren en draait de hele Trojaanse oorlog om jaloerse goden in beide kampen die iedereen en alles manipuleren. De verhalen rond de Noorse godenrijk zijn minder wijdverspreid bekend, maar als we ‘Thor’ mogen geloven huizen in Asgard net zulke kleinzielige opperwezens.

Nu moet er in geval van Kenneth Brannaghs ‘Thor’ bij gezegd worden dat we hier niet direct de historie doorgegeven krijgen uit de geschiedenisboeken van Vikingenland. Deze dondergod is namelijk een veramerikaanste versie uit de superheldenstripstal van Marvel Comics. Ja, dat is de toko waar ook Spider-man, The X-Men en Iron Man vandaan komen die met Thor beginnen toe te werken naar hun ultieme heldenavontuur: The Avengers.

Thor (nieuwkomer Helmsworth) is echter in zijn eentje ook al een flink vechtersbaasje. Hij is met zijn vrienden Sif, Volstagg, Hogun en broer Loki de grote hoop voor de toekomst van zijn vader Odin in de strijd tegen aartsvijand de ijsreuzen. Maar als Thor zijn superkrachten lichtvaardig misbruikt en zo een nieuwe oorlog met die ijsgiganten ontketent, is Odin genadeloos. Thor wordt zijn macht over het weer en de donder ontnomen en wordt verbannen naar de aarde. Alleen als hij heeft geleerd wat nodig is om als beschermheer van godenrijk Asgard door het leven te gaan, krijgt hij wellicht de kans terug te keren.

Een paar coole 3D-effecten later bevindt Thor zich, ontdaan van zijn godelijke harnas en voorzien van een decent vaal T-shirt en dito spijkerbroek, in de woestijn van New Mexico. Alwaar wetenschapster Jane Foster (Portman) en haar team hem van de plotseling niet meer zo onkwetsbare sokken rijden en zich vervolgens over hem ontfermen. Kan hij zijn krachten terugclaimen en Asgard redden, want daar gaat ondertussen van alles mis. En wat willen die gasten van Shield eigenljk met die rare hamer die middenin de woestijn in een stuk rots is ontdekt?

Brannaghs Thor is een allegaartje dat van de hak op de tak springt. Het ene moement is het megabombastisch gebulder en geknok in godenrijk Asgard wat de klok slaat. Vervolgens wordt Thor vakkundig een kopje kleiner gemaakt doordat hij zichzelf voor joker laat zetten in een stoffige lunchroom. Of de zwerver die zich Thor noemt Korsakov heeft of in de war is van een overdosis steroïden weten Jane en haar teamgenoten niet helemaal zeker, maar almachtig godwezen is niet de associatie die vanzelfsprekend opkomt.

Thor is laf en heeft heel wat te veel zijpaadjes die alleen voor de uberstripnerds leuk zijn. Zo doet Jeremy Renner totaal overbodig een cameo als Avenger-in-spe Hawkeye. Maar Brannagh, de zichzelf met soortgelijk spektakelstuk Frankenstein ooit overschreeuwde, weet nu wel de juiste lichtvoetige toon vast te houden. Helmsworth bezit een indrukwekkende fysiek en weet de knipoog die zijn goddelijke alter ego broodnodig heeft goed vast te houden. Maar de jonge Engelsman Hiddleston steelt de show als de doortrapte Loki. Nog een tip: Blijf vooral zitten tot na de eindcredits. Dan komt er namelijk nog een epiloog met Samuel L. Jackson die er niet alleen maar is voor de fans. Brannagh zet er namelijk zijn film helemaal op z’n zijn kop. Zeer verrassend en een mooie inleiding voor The Avengers, denk ik.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is een hi

Koninginnedag-drama

Betoog over het koninginnedagdrama

Laptop ASUS K50i serie Review/Recensie

Recensie van de ASUS k50i-serie laptop/notebook

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Kroller Muller Museum: Jachthuis Sint Hubertus

127 Hours recensie

Recensie van 127 Hours van Danny Boyle. Let op, spoilers!

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?

Recensie film: Lord of the Rings: The Two Towers

Recentie van de tweede film in de reeks van The Lord of the Rings

Schoonheidssalon Beutee Renee in Twello (Gld.)

Schoonheids salon beautee renee twello gelderland orang malu massage moluks maleis verlegen mens

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan