Thor (2011)


Publicatie datum:

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Thor. Zal hij het voor elkaar krijgen om een ticket terug te verdienen naar zijn eigen stad Asgard?

Gesponsorde koppelingen

Recensie:

Het leuke van de Griekse mythen en sagen is dat de vele goden en halfgoden die er in rondlopen zo menselijk en feilbaar zijn. Zo gebruikt oppergod Zeus zijn enorme krachten vooral om vrouwen te versieren en draait de hele Trojaanse oorlog om jaloerse goden in beide kampen die iedereen en alles manipuleren. De verhalen rond de Noorse godenrijk zijn minder wijdverspreid bekend, maar als we ‘Thor’ mogen geloven huizen in Asgard net zulke kleinzielige opperwezens.

Nu moet er in geval van Kenneth Brannaghs ‘Thor’ bij gezegd worden dat we hier niet direct de historie doorgegeven krijgen uit de geschiedenisboeken van Vikingenland. Deze dondergod is namelijk een veramerikaanste versie uit de superheldenstripstal van Marvel Comics. Ja, dat is de toko waar ook Spider-man, The X-Men en Iron Man vandaan komen die met Thor beginnen toe te werken naar hun ultieme heldenavontuur: The Avengers.

Thor (nieuwkomer Helmsworth) is echter in zijn eentje ook al een flink vechtersbaasje. Hij is met zijn vrienden Sif, Volstagg, Hogun en broer Loki de grote hoop voor de toekomst van zijn vader Odin in de strijd tegen aartsvijand de ijsreuzen. Maar als Thor zijn superkrachten lichtvaardig misbruikt en zo een nieuwe oorlog met die ijsgiganten ontketent, is Odin genadeloos. Thor wordt zijn macht over het weer en de donder ontnomen en wordt verbannen naar de aarde. Alleen als hij heeft geleerd wat nodig is om als beschermheer van godenrijk Asgard door het leven te gaan, krijgt hij wellicht de kans terug te keren.

Een paar coole 3D-effecten later bevindt Thor zich, ontdaan van zijn godelijke harnas en voorzien van een decent vaal T-shirt en dito spijkerbroek, in de woestijn van New Mexico. Alwaar wetenschapster Jane Foster (Portman) en haar team hem van de plotseling niet meer zo onkwetsbare sokken rijden en zich vervolgens over hem ontfermen. Kan hij zijn krachten terugclaimen en Asgard redden, want daar gaat ondertussen van alles mis. En wat willen die gasten van Shield eigenljk met die rare hamer die middenin de woestijn in een stuk rots is ontdekt?

Brannaghs Thor is een allegaartje dat van de hak op de tak springt. Het ene moement is het megabombastisch gebulder en geknok in godenrijk Asgard wat de klok slaat. Vervolgens wordt Thor vakkundig een kopje kleiner gemaakt doordat hij zichzelf voor joker laat zetten in een stoffige lunchroom. Of de zwerver die zich Thor noemt Korsakov heeft of in de war is van een overdosis steroïden weten Jane en haar teamgenoten niet helemaal zeker, maar almachtig godwezen is niet de associatie die vanzelfsprekend opkomt.

Thor is laf en heeft heel wat te veel zijpaadjes die alleen voor de uberstripnerds leuk zijn. Zo doet Jeremy Renner totaal overbodig een cameo als Avenger-in-spe Hawkeye. Maar Brannagh, de zichzelf met soortgelijk spektakelstuk Frankenstein ooit overschreeuwde, weet nu wel de juiste lichtvoetige toon vast te houden. Helmsworth bezit een indrukwekkende fysiek en weet de knipoog die zijn goddelijke alter ego broodnodig heeft goed vast te houden. Maar de jonge Engelsman Hiddleston steelt de show als de doortrapte Loki. Nog een tip: Blijf vooral zitten tot na de eindcredits. Dan komt er namelijk nog een epiloog met Samuel L. Jackson die er niet alleen maar is voor de fans. Brannagh zet er namelijk zijn film helemaal op z’n zijn kop. Zeer verrassend en een mooie inleiding voor The Avengers, denk ik.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Rennen naar een gezondere toekomst

Een recensie van de handige app Runkeeper. Begin met het naar een gezondere toekomst.

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Fast & Furious 5 (2010)

De oude bekenden zijn terug en dit keer met dezelfde gevaarlijke en spannende stijl als vorige keer. Ondergedoken in Rio bereiden ze de laatste autoroof voor die zo’n grote hoeveelheid geld moet opleveren dat ze zich onder de radar kunnen bewegen zonder kans om gepakt te worden. Ze krijgen het voor elkaar om zowel de

50 tinten grijs

Een recensie over 50 tinten grijs, het eerste deel van de populaire trilogie.

127 Hours recensie

Recensie van 127 Hours van Danny Boyle. Let op, spoilers!

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Colombiana is een diesel

Recensie over de actiefilm Colombiana.

Recensie film: Now Way Up

Recensie van de spannende film No Way Up die zich afspeeld in een ondergrondse parkeergarage.

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

Schoonheidssalon Beutee Renee in Twello (Gld.)

Schoonheids salon beautee renee twello gelderland orang malu massage moluks maleis verlegen mens

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

De Zoetheid van Perziken.

Prachtig verhaal rondom een perzik boom.

Recensie film: Lord of the Rings: The Two Towers

Recentie van de tweede film in de reeks van The Lord of the Rings

Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is een hi

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

Black Swan

Recensie Black Swan

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen