Alle Tijd (2011)


Publicatie datum:

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daarna begint de drama. Zal zij dit avontuur overleven met haar broer en vriend aan haar zijde?

Gesponsorde koppelingen

Job Gosschalk was de afgelopen twee decennia verantwoordelijk voor de keuze van acteurs in vrijwel alle Nederlandse producties. Maar na een lange carrière als castingdirector is hij zich de afgelopen jaren gaan richten op het produceren en regisseren van series en films. Hij bouwde ervaring op met tientallen afleveringen van RTL5-komedie ‘Single’ en levert nu met de romantische tragikomedie ‘Alle tijd’ zijn debuut af als scenarist en regisseur van een speelfilm.

Gesponsorde koppelingen

Hoofdpersoon in deze mozaïekvertelling is de 45-jarige homoseksuele docent Maarten (Paul de Leeuw). Sinds het overlijden van hun ouders was hij altijd verantwoordelijk voor zijn twintig jaar jongere zusje Molly (Karina Smulders). Maar wanneer zij ervoor kiest om samen te gaan wonen met haar vriend Teun (Teun Luijkx), wordt Maarten gedwongen zijn eigen leven te herzien. Ook Molly wordt kort daarna geconfronteerd met verrassingen die haar toekomst volledig overhoop gooien.

Gosschalk wilde met ‘Alle Tijd’ een melancholieke, gevoelige kant laten zien van De Leeuw, die hij nog maar zelden in het openbaar heeft getoond. Hoewel zijn personage Maarten veel komische situaties en opmerkingen voor zijn rekening neemt, voeren de grappen inderdaad niet de boventoon. Dit is een verademing na ‘ Spion van Oranje’, de vorige speelfilm van De Leeuw, waarin hij zichzelf met een kluchtige dubbelrol hard overschreeuwde.

Bovendien heeft Gosschalk zijn hoofdpersonage in deze sympathieke ode aan het leven omringd door voldoende andere interessante karakters, zodat ‘Alle Tijd’ méér dan alleen een prestigeproject voor De Leeuw. De kracht van het verhaal schuilt er met name in dat iedereen in het publiek zich vroeg of later wel met één van de mensen of situaties kan vereenzelvigen. Nadeel van de veelvoud aan complicaties is wel dat ‘Alle Tijd’ bij vlagen wat topzwaar wordt, omdat de film te veel tegelijk wil zijn. Vooral een paar te nadrukkelijk komisch bedoelde terzijdes vallen hierbij storend uit de toon.

Van het sterke gezelschap acteurs dat ‘Alle Tijd’ draagt, blijven vooral charmante schuinsmarcheerder Teun Luijkx en Lineke Rijxman hangen. Zij nemen ook de twee meest geslaagde emotionele momenten van de film voor hun rekekning, wanneer een van de personages – zoals het goede ‘Terms of Endearment’-varianten betaamt – aan het slot de ogen voorgoed sluit. Hoewel het verhaal zich daar uitstekend voor zou lenen, wordt ‘Alle Tijd’ nooit te sentimenteel en bereikt daardoor juist de ongedwongen ontroering die de film beoogt.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen