Scream 4 (2011)


Publicatie datum:

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevreesde Ghostface terug. De ‘nieuwe’ Ghostface brengt opnieuw Sidney, Gale en Dewey in gevaar maar ook nichtje Jill en haar vrienden. Ghostface is back!

Gesponsorde koppelingen

Recensie:

Je kunt het je met alle recht afvragen: waarom moet een horrorfranchise die elf jaar geleden prachtig afgerond en schijnbaar geheel uitgemolken eindigde, toch weer nieuw leven ingeblazen worden? In het geval van ‘Scream 4’ is het antwoord heel simpel: dat moest omdat het leuk is.

Fans van Wes Cravens beroemde serie kunnen met gerust hart naar de bioscoop om hun oude helden opnieuw te zien knokken met ‘Ghostface’. Want de grootste vrees werd niet bewaardheid: dit vierde deel is geen vervolg van de neergang die met deel drie werd ingezet, maar een terugkeer naar het oude niveau. Oke, zo verrassend en origineel als het eerste deel – dat zorgde voor een kleine revolutie in horrorland door slim te spotten met de conventies uit dat genre en toch doodeng te zijn – is het niet meer. Maar ‘Scream 4’ kan zich zeker meten met het tweede deel, en is misschien nog wel sterker.

Na een tamelijk hilarische opening, waarin de kijker met succes een aantal keer op het verkeerde been wordt gezet, opent ‘Scream 4’ met beelden van de veelgeplaagde Sidney Prescott (Neve Campbell). Vijftien jaar nadat ze haar gestoord halfbroer Roman had gedood – die het meesterbrein bleek te zijn achter alle moorden, dus ook achter die uit 1 en 2 – durft dit arme schaap eindelijk weer uit de schaduw te treden. Om haar biografie te promoten, doet ze zelfs een paar dagen Woodsboro aan, waar sheriff Dewey (David Arquette) en ex-journaliste Gale (Courteney Cox) kibbelend hun dagen slijten en de jeugd de moordpartijen jaarlijks herdenkt met horrorfeestjes en filmmarathons.

En zoals dat dan gaat: Sidney heeft haar grote teen nauwelijks over de dorpsgrens gezet, of er wordt iemand neergestoken. Ghostface is terug, en de heldin mag samen met Dewey en Gale weer de nodige klappen uitdelen en incasseren voor de dader het masker van het gezicht gerukt kan worden. Het trio heeft er bovendien een nieuwe verantwoordelijkheid bij, namelijk die voor Sidney’s nichtje Jill (Emma Roberts) en dier vriendinnen Rachel (Anna Paquin) en Kirby (Hayden Panettiere). Want deze drie tieners, met hun frisse koppies en jeugdige overmoed, lijken de aandacht van Ghostface direcht op zicht te hebben gevestigd.

Het idee dat er wéér een psychopaat opstaat in de kringen rond Sidney is natuurlijk bespottelijk, maar Craven weet het uiteindelijk heel aardig uit te leggen. Om het plot geloofwaardig te noemen, gaat te ver, maar in de wereld van Scream zijn de gebeurtenissen wel logisch, acceptabel en verklaarbaar. Daar komt bij dat de maskers heel aardig commentaar leveren op de ontwikkelingen van horror van de laatste jaren – vooral het subgenre van de martelporno moet het ontgelden. En ook het ontstaan van social media en de obsessie met roem en beroemdheden, wordt door hen op de hak genomen.

Komt bij dat het tempo er weer goed inzit, de sfeer heerlijk dreigend is, er een aantal grote schrikmomenten zijn en het tot het einde een mysterie is wie deze keer de cape heeft aangetrokken, en je kunt met ‘Scream 4’ een onvervalst slasherfeestje beleven.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

De Zoetheid van Perziken.

Prachtig verhaal rondom een perzik boom.

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Filmrecensie: Toy Story 3

Toy Story 3... De animatiefilm van het jaar en tot nu toe de succesvolste Pixarfilm ooit. Dit 3de deel stelt beslist niet teleur en is het kijken meer dan waard!

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Recensie: Morgen toen de oorlog begon

Een recensie van het boek: Morgen toen de oorlog begon. Het boek is geschreven door John Marsden

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Sinds een half jaar heb ik de Sony Ericcson Xperia Mini Pro in gebruik.

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?

Recensie film: Fantastic Four

Recensie van de film: Fantastic Four.

Boek: 'Een echte vrouw'

Recensie van het boek 'Een echte vrouw'. Het boek is geschreven door Michael Berg.

Fenomenale 'Verkeerde Benen'

Een recensieverslag na het meemaken van de geweldige voorleesperforamnce van Ronald Snijders: Verkeerde benen

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Criminal Minds

Criminal minds is een Amerikaanse misdaadserie die elke woensdagavond op veronica wordt uitgezonden.

Black Swan

Recensie Black Swan

Recensie film: Step Up

Recensie van de film Step Up.

50 tinten grijs

Een recensie over 50 tinten grijs, het eerste deel van de populaire trilogie.