Scream 4 (2011)


Publicatie datum:

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevreesde Ghostface terug. De ‘nieuwe’ Ghostface brengt opnieuw Sidney, Gale en Dewey in gevaar maar ook nichtje Jill en haar vrienden. Ghostface is back!

Gesponsorde koppelingen

Recensie:

Je kunt het je met alle recht afvragen: waarom moet een horrorfranchise die elf jaar geleden prachtig afgerond en schijnbaar geheel uitgemolken eindigde, toch weer nieuw leven ingeblazen worden? In het geval van ‘Scream 4’ is het antwoord heel simpel: dat moest omdat het leuk is.

Fans van Wes Cravens beroemde serie kunnen met gerust hart naar de bioscoop om hun oude helden opnieuw te zien knokken met ‘Ghostface’. Want de grootste vrees werd niet bewaardheid: dit vierde deel is geen vervolg van de neergang die met deel drie werd ingezet, maar een terugkeer naar het oude niveau. Oke, zo verrassend en origineel als het eerste deel – dat zorgde voor een kleine revolutie in horrorland door slim te spotten met de conventies uit dat genre en toch doodeng te zijn – is het niet meer. Maar ‘Scream 4’ kan zich zeker meten met het tweede deel, en is misschien nog wel sterker.

Na een tamelijk hilarische opening, waarin de kijker met succes een aantal keer op het verkeerde been wordt gezet, opent ‘Scream 4’ met beelden van de veelgeplaagde Sidney Prescott (Neve Campbell). Vijftien jaar nadat ze haar gestoord halfbroer Roman had gedood – die het meesterbrein bleek te zijn achter alle moorden, dus ook achter die uit 1 en 2 – durft dit arme schaap eindelijk weer uit de schaduw te treden. Om haar biografie te promoten, doet ze zelfs een paar dagen Woodsboro aan, waar sheriff Dewey (David Arquette) en ex-journaliste Gale (Courteney Cox) kibbelend hun dagen slijten en de jeugd de moordpartijen jaarlijks herdenkt met horrorfeestjes en filmmarathons.

En zoals dat dan gaat: Sidney heeft haar grote teen nauwelijks over de dorpsgrens gezet, of er wordt iemand neergestoken. Ghostface is terug, en de heldin mag samen met Dewey en Gale weer de nodige klappen uitdelen en incasseren voor de dader het masker van het gezicht gerukt kan worden. Het trio heeft er bovendien een nieuwe verantwoordelijkheid bij, namelijk die voor Sidney’s nichtje Jill (Emma Roberts) en dier vriendinnen Rachel (Anna Paquin) en Kirby (Hayden Panettiere). Want deze drie tieners, met hun frisse koppies en jeugdige overmoed, lijken de aandacht van Ghostface direcht op zicht te hebben gevestigd.

Het idee dat er wéér een psychopaat opstaat in de kringen rond Sidney is natuurlijk bespottelijk, maar Craven weet het uiteindelijk heel aardig uit te leggen. Om het plot geloofwaardig te noemen, gaat te ver, maar in de wereld van Scream zijn de gebeurtenissen wel logisch, acceptabel en verklaarbaar. Daar komt bij dat de maskers heel aardig commentaar leveren op de ontwikkelingen van horror van de laatste jaren – vooral het subgenre van de martelporno moet het ontgelden. En ook het ontstaan van social media en de obsessie met roem en beroemdheden, wordt door hen op de hak genomen.

Komt bij dat het tempo er weer goed inzit, de sfeer heerlijk dreigend is, er een aantal grote schrikmomenten zijn en het tot het einde een mysterie is wie deze keer de cape heeft aangetrokken, en je kunt met ‘Scream 4’ een onvervalst slasherfeestje beleven.


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

The Last Airbender (2010)

De vrede tussen de vier koninkrijken van de elementen wordt verstoord nadat de Avatar verdwenen is. Wanneer hij terugkeert is niets meer wat het geweest was. Zal hij de schade kunnen herstellen? Of is dit het einde van de Avatar en zal het vuur koninkrijk overheersen?

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar

Rennen naar een gezondere toekomst

Een recensie van de handige app Runkeeper. Begin met het naar een gezondere toekomst.

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

Recensie Gebr.

Ik heb een boekverslag gemaakt over het boek Gebr. Echt een aanrader.

Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is een hi

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Recensie: Huawei Ascend Y300

Recensie van Huawei Ascend Y300. Huawei een opkomend merk in Nederland.

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Samsung PS63C7700 3D Plasma-tv 63” de review.

Je eigen thuisbioscoop? Misschien is deze tv wel iets voor je. Lees verder in de review.

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Bad Taste

De 1ste film van de bekende regisseur Peter Jackson, opgenomen met een goedkoop cameraatje. In het regiedebuut van Peter Jackson is hij naast regisseur ook acteur.

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

Recensie: Morgen toen de oorlog begon

Een recensie van het boek: Morgen toen de oorlog begon. Het boek is geschreven door John Marsden

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2011)

Humoristisch boek genaamd Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Over gehandicapte jongen genaamd Fransje in het dorpje Lomark. Briljant geschreven!