Scream 4 (2011)


Publicatie datum:

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevreesde Ghostface terug. De ‘nieuwe’ Ghostface brengt opnieuw Sidney, Gale en Dewey in gevaar maar ook nichtje Jill en haar vrienden. Ghostface is back!

Gesponsorde koppelingen

Recensie:

Je kunt het je met alle recht afvragen: waarom moet een horrorfranchise die elf jaar geleden prachtig afgerond en schijnbaar geheel uitgemolken eindigde, toch weer nieuw leven ingeblazen worden? In het geval van ‘Scream 4’ is het antwoord heel simpel: dat moest omdat het leuk is.

Fans van Wes Cravens beroemde serie kunnen met gerust hart naar de bioscoop om hun oude helden opnieuw te zien knokken met ‘Ghostface’. Want de grootste vrees werd niet bewaardheid: dit vierde deel is geen vervolg van de neergang die met deel drie werd ingezet, maar een terugkeer naar het oude niveau. Oke, zo verrassend en origineel als het eerste deel – dat zorgde voor een kleine revolutie in horrorland door slim te spotten met de conventies uit dat genre en toch doodeng te zijn – is het niet meer. Maar ‘Scream 4’ kan zich zeker meten met het tweede deel, en is misschien nog wel sterker.

Na een tamelijk hilarische opening, waarin de kijker met succes een aantal keer op het verkeerde been wordt gezet, opent ‘Scream 4’ met beelden van de veelgeplaagde Sidney Prescott (Neve Campbell). Vijftien jaar nadat ze haar gestoord halfbroer Roman had gedood – die het meesterbrein bleek te zijn achter alle moorden, dus ook achter die uit 1 en 2 – durft dit arme schaap eindelijk weer uit de schaduw te treden. Om haar biografie te promoten, doet ze zelfs een paar dagen Woodsboro aan, waar sheriff Dewey (David Arquette) en ex-journaliste Gale (Courteney Cox) kibbelend hun dagen slijten en de jeugd de moordpartijen jaarlijks herdenkt met horrorfeestjes en filmmarathons.

En zoals dat dan gaat: Sidney heeft haar grote teen nauwelijks over de dorpsgrens gezet, of er wordt iemand neergestoken. Ghostface is terug, en de heldin mag samen met Dewey en Gale weer de nodige klappen uitdelen en incasseren voor de dader het masker van het gezicht gerukt kan worden. Het trio heeft er bovendien een nieuwe verantwoordelijkheid bij, namelijk die voor Sidney’s nichtje Jill (Emma Roberts) en dier vriendinnen Rachel (Anna Paquin) en Kirby (Hayden Panettiere). Want deze drie tieners, met hun frisse koppies en jeugdige overmoed, lijken de aandacht van Ghostface direcht op zicht te hebben gevestigd.

Het idee dat er wéér een psychopaat opstaat in de kringen rond Sidney is natuurlijk bespottelijk, maar Craven weet het uiteindelijk heel aardig uit te leggen. Om het plot geloofwaardig te noemen, gaat te ver, maar in de wereld van Scream zijn de gebeurtenissen wel logisch, acceptabel en verklaarbaar. Daar komt bij dat de maskers heel aardig commentaar leveren op de ontwikkelingen van horror van de laatste jaren – vooral het subgenre van de martelporno moet het ontgelden. En ook het ontstaan van social media en de obsessie met roem en beroemdheden, wordt door hen op de hak genomen.

Komt bij dat het tempo er weer goed inzit, de sfeer heerlijk dreigend is, er een aantal grote schrikmomenten zijn en het tot het einde een mysterie is wie deze keer de cape heeft aangetrokken, en je kunt met ‘Scream 4’ een onvervalst slasherfeestje beleven.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Onuitwisbaar.

Prachtig geschreven boek van Kristen Heitzman waarbij je tot het einde wacht op de ontknoping.

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

Filmrecensie: Toy Story 3

Toy Story 3... De animatiefilm van het jaar en tot nu toe de succesvolste Pixarfilm ooit. Dit 3de deel stelt beslist niet teleur en is het kijken meer dan waard!

Colombiana is een diesel

Recensie over de actiefilm Colombiana.

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Recensie film: Step Up

Recensie van de film Step Up.

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Kroller Muller Museum: Jachthuis Sint Hubertus

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Koninginnedag-drama

Betoog over het koninginnedagdrama

New kids: Turbo

Is de film net zo grappig als de tv serie? Of begint de platvoetse humor onderhand te vervelen?

Boekrecensie: De Windzangers, eerste boek - De Vlucht

De Vlucht is het boeiende eerste deel van de vierdelige fantasy-serie De Windzangers door Megan Lindholm, die onder het pseudoniem Robin Hobb beroemd is geworden.

127 Hours

Een echte drama van wat iemand doormaakt wanneer hij gevangen zit in een Canyon en niet meer weet wat hij moet doen

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Recensie film: Penelope

Recentie van de geweldige film over een meisje met een varkensneusje, Penelope.