The Fighter (2011)


Publicatie datum:

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer met boksen te maken heeft. Hij heeft nooit de kans gepakt om wereldkampioen te worden, maar probeert zijn broertje zo goed mogelijk te begeleiden. Ook al beseft hij niet dat hij Micky ook mee de afgrond in sleurt. Gebaseerd op waarheid.

Gesponsorde koppelingen

Recensie:

Erg memorabel waren de bedankspeeches van acteurs Bale en Leo – op de eerste Oscar-fuck van die laatste na – eind februari niet, toen zij beiden een prijs voor beste bijrol in ontvangst namen voor hun rollen in The Fighter. Maar dat mocht de pret niet drukken: met de twee beeldjes zette het indringende boksdrama zich toch op de kaart als een van de winnaars van de 83e uitreiking van de belangrijkste filmprijzen ter wereld.

Net als collagwinnars The King’s Speech en The Social Network is ook The Fighter op waarheid gebaseerd. De film vertelt over de twee boksende Amerikaanse broers Dicky Eklund (Bale) en Micky Ward (Wahlberg) die in de jaren negentig van de vorige eeuw in hun sportdiscipline flink wat furore maakten. Door intensief drugsgebruik was de kampioenstitel echter niet weggelegd voor de steeds verder aftakelende Dicky, waarna jongere broer Micky zijn uiterste best moest doen alsnog de familie-eer te redden. Hiervoor koos hij er onder meer voor hun dominante moeder en zelfbenoemde manager (Leo) doelbewust op een afstandje te houden, wat hem door zijn familie niet in dank werd afgenomen.

Producent en hoofdrolspeler Wahlberg moest jarenlang met het verhaal leuren voordat eindelijk een studio brood zag in The Fighter. En ondankt het indrukwekkende eindresultaat, is te begrijpen waarom. In de verkeerde handen waren de problematische besognes van het niet-funtionerende gezin het soapniveau nauwelijks onstegen. Ook de strijd om de bokstitel betreedt eigenlijk louter bekende paden: er is niemand die er aan twijfelt dat ‘underdog’ Micky aan het slot van de film al zijn eigen angsten en problemen en dus ook zijn grote tegenstanden overwint.

Dat The Fighter toch flink boven modaal uitsteekt, is vooral te danken aan de meer dan solide vertolking van alle hoofdrolspelers. Wahlberg zelf heeft eigenlijk de minst dankbare rol als de door zijn familie rechtlijnige held. Oscarwinnaars Bale en Leo krijgen daarentegen als zwarte schapen van het gezin alle ruimte om al het acteertalent dat zij in hun lijven hebben uitgebreid tentoon te stellen, al balanceren ze allebei regelmatig op het randje .

Regisseur Russell – eerder verantwoordelijk voor de onconventionele oorlogstragikomedie ‘Three Kings’ – en de Nederlands cameraman Hoyte van Hoytema geven met aangenaam groezelige beelden exact de juiste, wat deprimerende sfeer aan het grimmige relaas. Het is ook een wijze keuze geweest van het tweetal om de boksscenes zo neutraal mogelijk in beeld te brengen en niet te willen concureren met genreklassiekers als Rocky en Raging Bull die het publiek heel bewust het zweet en bloed van de boksrinf wilden laten ruiken. The Fighter beschrijft een prachtig drama dat een geweldadige ondertoon heeft, maar ook niets meer dan dat!


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Rotihuis Groningen

Surinaams eten bestellen bij Rotihuis Groningen

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2011)

Humoristisch boek genaamd Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Over gehandicapte jongen genaamd Fransje in het dorpje Lomark. Briljant geschreven!

Recensie Gebr.

Ik heb een boekverslag gemaakt over het boek Gebr. Echt een aanrader.

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Recensie film: Penelope

Recentie van de geweldige film over een meisje met een varkensneusje, Penelope.

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

The Big Bang Theory

In dit artikel vindt je mijn recensie en leuke weetjes over deze komische tv serie.

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

127 Hours

Een echte drama van wat iemand doormaakt wanneer hij gevangen zit in een Canyon en niet meer weet wat hij moet doen

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle