Vijf kwarten van de sinaasappel


Publicatie datum:

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Gesponsorde koppelingen

Framboise, Boise voor haar familie verteld als 65 jaar oude vrouw haar verhaal van toen zij 9 was. Bijzonder, onthullend, onthutsend. Wrang en van alles tegelijk. Wat een verwrongen waarheid was dat. Langzaam aan wordt alles helderder en wint ze vrijheid. Bijgestaan door een jeugdvriend, die op het juiste moment er opnieuw voor haar is.

Als Boise de oude boerderij van haar moeder koopt van haar broer en hem weer opknapt en heerlijk eten gaat verkopen bouwt zij gestaag een goede klantenkring op. Nu was zij al 65 maar ooit woonde zij ook in deze boerderij met haar ouders en broer en zus. Zij was de jongste van drie kinderen.

Hun vader overlijd in de tweede wereld oorlog en hun moeder lijd aan vreselijke migraine aanvallen. Wanneer zij sinaasappels ruikt komen ze opzetten. Ze is een eigenaardige vrouw met woede aanvallen en vreemde trekken en erg gesloten. Na een vreselijk geschiendenis zijn zij weg gevlucht uit dit dorp en nu is Boise terug. Maar niet onder haar eigen naam.

Haar jeugd vriend van vroeger wordt algauw vaste klant. Paul, hij laat niet merken dat hij haar herkend heeft. Later blijkt dat hij bij het proeven van haar gerechten wist wie zij was.

In de oorlogstijd was Boise 9 jaar oud, zij en haar broer en zus spraken vaak met een duitse jongen, Thomas, in ruil voor informatie gaf hij hun lekkers of tijdschriften of make-up. Het was spannend en zonder haar eigen vader ging Boise zich enorm hechten aan Thomas.

Nadat er een meisje uit het dorp overlijd doordat zij door een slang bij de rivier de Loire is gebeten, ervaart Boise haar eigen sterfelijkheid en vist naar slangen die zij ophangt as trofees. Ook gaat er een legende rond over Ouwe Moer,een grote gevaarlijke snoek,die niemand kan vangen en als je hem geizen hebt gaat er iets vreselijks gebeuren.Vastberaden is Boise om deze snoek te vangen, zij zet vallen en zoekt speciaal aas uit en controleert haar vallen.

Wanneer Boise ontdekt dat haar broer,Cassis en zus, Reine-Claude dingen krijgen voor informatie wil ze mee en eist haar plekje op. Zij zorgt ervoor dat haar moeder vaker dan haar lief is sinaasappelen ruikt en vaak morfine gebruikt.

Thomas is een charmeur en een vlijer. Op een avond vind er een vreselijke samengang van situaties plaats en gebeurd er iets ergs met Reine-Claude. Daarna wordt er een man vermoord. Gedumpt in de rivier, later terug gevonden, Gestruikeld zegt men, dronken ook.

Vanuit de geschreven notities die Boise geerfd heeft van haar moeder ontdekt Boise hoe haar moeder echt was en wat haar bewoog. Zal zij voor haar eigen dochters nog iets anders kunnen betekenen dan haar moeder voor haar?

Thomas wacht een vreselijk einde, Ouwe Moer maakt nog 1 slachtoffer. Burgerslachtoffers worden er gemaakt door de duitsers, een dorp doordrongen van verdriet en wraakgevoelens. Wat zal er met hun gezin gebeuren?

De zoon van Cassis en zijn vrouw, dwingen Boise tot openbaarheid over al deze zaken en eindelijk, eindelijk komt er licht.

Bijzonder, ingewikkeld en avontuurlijk. Teveel om op te noemen. Geen getover deze keer, alleen lekker voedsel en een vreselijke geschiedenis.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 13
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Recensie film: Fantastic Four

Recensie van de film: Fantastic Four.

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Het voetbalblad Voetbal International

Over het voetbalweekblad de Voetbal International

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Tabatha Salon Takeover

Het is de bekende kapster Tabatha Coffey die zich ontplooit als een ware onderneemster die haar kennis en vaardigheden gebruikt om noodlijdende kapsalons te redden.

Alien Resurrection (deel 4 van de Quadrology)

Ripley keert terug van de doden met buitenaards dna in haar lichaam. Hoe gaat dit aflopen?

Recensie van Dan Brown's bestseller De Da Vinci Code

De waarheid zal voor altijd verloren gaan - tenzij.....

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

The Engelse Newcastle Upon Tyne

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Recensie: Morgen toen de oorlog begon

Een recensie van het boek: Morgen toen de oorlog begon. Het boek is geschreven door John Marsden

Google Chrome, een alternatieve internet browser van hoge kwaliteit!

Internet Explorer, Safari, NetScape.. Allemaal verschillende internet browsers. Welke is dan het beste?

Bad Taste

De 1ste film van de bekende regisseur Peter Jackson, opgenomen met een goedkoop cameraatje. In het regiedebuut van Peter Jackson is hij naast regisseur ook acteur.

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

Filmrecensie Mighty Aphrodite

Meerdere aspecten uit de film worden besproken in deze recensie.

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

50 tinten grijs, donkerder en vrij

50 tinten wow!

Rennen naar een gezondere toekomst

Een recensie van de handige app Runkeeper. Begin met het naar een gezondere toekomst.