Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton


Publicatie datum:

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Gesponsorde koppelingen

Alice in Wonderland van Tim Burton (2010) is een geweldig vervolg op de tekenfilm van Disney uit 1951. In dit artikel is een korte beschrijving opgenomen (we verklappen niets over de afloop) en over de karakters die meedoen, zoals de Mad Hatter, de Rode en Witte koningin en natuurlijk Alice.

De film

De basis van het verhaal is dat Alice haar leven lang al dromen (of nachtmerries) heeft over de wereld die Alice Wonderland noemt en de bewoners zelf Onderland. Als zij 19 jaar is, wordt zij verrast met een verlovingsfeest waarbij zij ten huwelijk wordt gevraagd.

De karakters van de mensen op het verlovingsfeest lijken erg veel op de karakters uit de film Alice in Wonderland uit 1951. De film wordt er dus leuker op wanneer je deze tekenfilm al eens hebt gezien. Op het moment dat Alice ten huwelijk wordt gevraagd, rent ze weg om erover na te kunnen denken. Ze vlucht hierbij in een konijnenhol en beland in Wonderland. Hier wordt het ook leuk voor degenen die de tekenfilm nooit gezien hebben, want de karakters die op het verlovingsfeest zijn neergezet, zijn terug te vinden in de karakters welke Wonderland bewonen.

De bewoners van Wonderland vragen zich af of Alice wel de juiste Alice is. Stukje bij beetje wordt meer bekend over de achtergrond van de bewonders (zoals het oorlogstrauma dat de Mad Hatter heeft opgelopen) en wordt aanzet gegeven tot een queeste. Als die aanleiding er eenmaal is, kan het verhaal klassiek vervolgd worden met een jacht op de trofee en afleiding in de zin van: vrienden redden (dat hoort er natuurlijk ook altijd bij). We eindigen met een uiteindelijke confrontatie, waarna Alice weer terugkeert naar de 'echte' wereld en haar beslissing aan haar al dan niet toekomstige echtgenoot meedeelt. Een klassiek en weinig orgineel verhaal, wat uiteindelijk een leuke film oplevert door verwijzingen naar de tekenfilm en door de manier waarop verschillende karakters neergezet zijn.

Karakters

Alice

Aan Alice maken we niet veel woorden vuil. Mia Wasikowska heeft dit personage uitstekend neergezet. Niet te overdreven, qua uiterlijk past ze ook prima bij haar rol. Punt van kritiek: wellicht had ze zich wat minder druk kunnen maken over haar krullen die om de haverklap door het beeld vliegen.

Mad Hatter

Een karakter dat door Johnny Depp uitstekend is neergezet, ware het niet dat we wel heel vaak moesten denken aan Willy Wonka, u weet wel, de chocoladefabrikant van Roald Dahl in de remake van, jawel, Tim Burton (2005).

Rode Koningin

Geweldig neergezet door Helena Bonham Cartner, heerlijk overacted, hetgeen prima past bij de rol die zij heeft. Verder commentaar is hier niet nodig. Kijk en geniet.

Witte Koningin

Hier zouden we graag de regie de schuld geven, en anders de casting-director. Anne Hathaway doet enorm haar best, maar het komt er gewoon niet uit. Het is te zweverig en te 'elfig', te zoet. Dit had verholpen kunnen worden door de zweverige, dromerige maniertjes nóg dikker aan te zetten (hetgeen niet van Anne verwacht kan worden, dit zit niet in haar), óf door dit overboord te zetten (regie, waar bent u?). Nu is het aan beide kanten net niet. Gezien de rol die zij in de film speelt, welke niet al te groot is, is het geen belemmering om toch van de film te kunnen genieten, maar het is wel een dissonant.

Caterpillar (de waterpijprokende rups)

De stem van de Caterpillar is ingesproken door Alan Rickman wat de enige juiste keuze was. Het doet erg denken aan de stem die hij gebruikt voor Sneep in de Harry Potter-serie, maar is bij uitstek geschikt voor deze rol. Rickman laat wederom zien wat een veelzijdig acteur hij is.

Tot slot

De film eindigt met muziek welke de kijker meteen uit de magie van de film haalt, erg jammer. Een puntje van kritiek dat we toch wilden uiten. Verder is het over het algemeen genomen een prima film die je beslist wel eens (of twee keer, of drie keer) wilt zien. Het verhaal is niet te ingewikkeld, de entourage is schitterend en de (meeste) karakters kunnen er prima mee door, ondersteund door een enkele uitblinker (de Rode Koningin, de Mad Hatter).


Foobie gebruiker Femke09

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 18
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

The Last Airbender (2010)

De vrede tussen de vier koninkrijken van de elementen wordt verstoord nadat de Avatar verdwenen is. Wanneer hij terugkeert is niets meer wat het geweest was. Zal hij de schade kunnen herstellen? Of is dit het einde van de Avatar en zal het vuur koninkrijk overheersen?

Samenvatting Crazy

samenvatting van het boek crazy

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Wrath of the titans

Top of Flop, Wrath of the titans recensie

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Schoonheidssalon Beutee Renee in Twello (Gld.)

Schoonheids salon beautee renee twello gelderland orang malu massage moluks maleis verlegen mens

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Fluistertoon

Een vervolg op Geheimtaal en vergeetboek. Wauw!

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Op vakantie in Marmaris, Turkije

Een recensie over een vakantie in marmaris met je vriend(in)

Recensie film: Fantastic Four

Recensie van de film: Fantastic Four.

Onuitwisbaar.

Prachtig geschreven boek van Kristen Heitzman waarbij je tot het einde wacht op de ontknoping.

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Filmrecensie Mighty Aphrodite

Meerdere aspecten uit de film worden besproken in deze recensie.

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Boekrecensie: Alleen huilebalken hebben spijt

In dit artikel ik het boek: Alleen huilebalken hebben spijt, geschreven door Peter R. de Vries recenseren. In dit boek zijn een groot aantal reportages en columns opgenomen, geschreven door Peter R. de Vries.

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

Recensie film: Penelope

Recentie van de geweldige film over een meisje met een varkensneusje, Penelope.