Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton


Publicatie datum:

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Gesponsorde koppelingen

Alice in Wonderland van Tim Burton (2010) is een geweldig vervolg op de tekenfilm van Disney uit 1951. In dit artikel is een korte beschrijving opgenomen (we verklappen niets over de afloop) en over de karakters die meedoen, zoals de Mad Hatter, de Rode en Witte koningin en natuurlijk Alice.

De film

De basis van het verhaal is dat Alice haar leven lang al dromen (of nachtmerries) heeft over de wereld die Alice Wonderland noemt en de bewoners zelf Onderland. Als zij 19 jaar is, wordt zij verrast met een verlovingsfeest waarbij zij ten huwelijk wordt gevraagd.

De karakters van de mensen op het verlovingsfeest lijken erg veel op de karakters uit de film Alice in Wonderland uit 1951. De film wordt er dus leuker op wanneer je deze tekenfilm al eens hebt gezien. Op het moment dat Alice ten huwelijk wordt gevraagd, rent ze weg om erover na te kunnen denken. Ze vlucht hierbij in een konijnenhol en beland in Wonderland. Hier wordt het ook leuk voor degenen die de tekenfilm nooit gezien hebben, want de karakters die op het verlovingsfeest zijn neergezet, zijn terug te vinden in de karakters welke Wonderland bewonen.

De bewoners van Wonderland vragen zich af of Alice wel de juiste Alice is. Stukje bij beetje wordt meer bekend over de achtergrond van de bewonders (zoals het oorlogstrauma dat de Mad Hatter heeft opgelopen) en wordt aanzet gegeven tot een queeste. Als die aanleiding er eenmaal is, kan het verhaal klassiek vervolgd worden met een jacht op de trofee en afleiding in de zin van: vrienden redden (dat hoort er natuurlijk ook altijd bij). We eindigen met een uiteindelijke confrontatie, waarna Alice weer terugkeert naar de 'echte' wereld en haar beslissing aan haar al dan niet toekomstige echtgenoot meedeelt. Een klassiek en weinig orgineel verhaal, wat uiteindelijk een leuke film oplevert door verwijzingen naar de tekenfilm en door de manier waarop verschillende karakters neergezet zijn.

Karakters

Alice

Aan Alice maken we niet veel woorden vuil. Mia Wasikowska heeft dit personage uitstekend neergezet. Niet te overdreven, qua uiterlijk past ze ook prima bij haar rol. Punt van kritiek: wellicht had ze zich wat minder druk kunnen maken over haar krullen die om de haverklap door het beeld vliegen.

Mad Hatter

Een karakter dat door Johnny Depp uitstekend is neergezet, ware het niet dat we wel heel vaak moesten denken aan Willy Wonka, u weet wel, de chocoladefabrikant van Roald Dahl in de remake van, jawel, Tim Burton (2005).

Rode Koningin

Geweldig neergezet door Helena Bonham Cartner, heerlijk overacted, hetgeen prima past bij de rol die zij heeft. Verder commentaar is hier niet nodig. Kijk en geniet.

Witte Koningin

Hier zouden we graag de regie de schuld geven, en anders de casting-director. Anne Hathaway doet enorm haar best, maar het komt er gewoon niet uit. Het is te zweverig en te 'elfig', te zoet. Dit had verholpen kunnen worden door de zweverige, dromerige maniertjes nóg dikker aan te zetten (hetgeen niet van Anne verwacht kan worden, dit zit niet in haar), óf door dit overboord te zetten (regie, waar bent u?). Nu is het aan beide kanten net niet. Gezien de rol die zij in de film speelt, welke niet al te groot is, is het geen belemmering om toch van de film te kunnen genieten, maar het is wel een dissonant.

Caterpillar (de waterpijprokende rups)

De stem van de Caterpillar is ingesproken door Alan Rickman wat de enige juiste keuze was. Het doet erg denken aan de stem die hij gebruikt voor Sneep in de Harry Potter-serie, maar is bij uitstek geschikt voor deze rol. Rickman laat wederom zien wat een veelzijdig acteur hij is.

Tot slot

De film eindigt met muziek welke de kijker meteen uit de magie van de film haalt, erg jammer. Een puntje van kritiek dat we toch wilden uiten. Verder is het over het algemeen genomen een prima film die je beslist wel eens (of twee keer, of drie keer) wilt zien. Het verhaal is niet te ingewikkeld, de entourage is schitterend en de (meeste) karakters kunnen er prima mee door, ondersteund door een enkele uitblinker (de Rode Koningin, de Mad Hatter).

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Femke09

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

The Last Airbender (2010)

De vrede tussen de vier koninkrijken van de elementen wordt verstoord nadat de Avatar verdwenen is. Wanneer hij terugkeert is niets meer wat het geweest was. Zal hij de schade kunnen herstellen? Of is dit het einde van de Avatar en zal het vuur koninkrijk overheersen?

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen

Geheimtaal

Een hotel, een passie, een nieuwe liefde.

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

Criminal Minds

Criminal minds is een Amerikaanse misdaadserie die elke woensdagavond op veronica wordt uitgezonden.

Handleiding Neobux

Neobux uitgebreid uitgelegd en natuurlijk de formule om geld te kunnen verdienen.

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

127 Hours recensie

Recensie van 127 Hours van Danny Boyle. Let op, spoilers!

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

Rotihuis Groningen

Surinaams eten bestellen bij Rotihuis Groningen

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Black Swan

Recensie Black Swan

Recensie film: Step Up

Recensie van de film Step Up.