Alien (deel 1 van de Quadrilogy)


Publicatie datum:

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Gesponsorde koppelingen

Met een schitterend bezoek aan een gestrand ruimteschip op een afgelegen planetoïde. Men vangt op de Nostromo, een vrachtruimteschip, een noodsignaal op en het protocol schrijft voor te gaan kijken. Het onbekende ruimteschip is kolossaal, en de versteende bestuurder ervan drie keer zo groot als een mens en van een vreemde onaardse bouw. Onze onderzoekers hebben enkel oog voor het gat in zijn borstkas en later voor de lederen eieren die weer in een bijna onafzienbare(men zou er een stad in kwijt kunnen) laadruimte gelegd zijn. Zo af en toe slaakt men een kreet van verbazing over wat er al niet rondvliegt in het universum.

Regisseur: Ridley Scott  Acteurs: Tom Skerrit, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, John Hurt, Ian Holm. Speelduur: 117 minuten. Uitgebracht in 1979.

Stoutmoedig

Ook verbazend is de verve waarmee men zich in situaties stort. Die dreigende vlakte met eieren zo groot als kinderen van een jaar of vijf en die wonderlijke nevel die erboven hangt, men zou toch zeggen, eerst eens kijken met de camera en dan een robotje om zo’n ei uit elkaar te halen. Welnee, Executive Officer Kane (John Hurt) daalt onmiddellijk de trap af een steekt zijn hoofd zowat ín een ei. Wie is dán nog verbaasd dat dit op ellende uitloopt.

 

Besmet

Kane neemt een krabachtig beest mee op zijn gezicht en wordt ondanks Warrant Officer Ripley’s (Sigourney Weaver) protesten zonder quarantaine toegelaten op het schip. Men probeert het wezen wat zich aan het gezicht van Kane heeft vastgeklemd operatief te verwijderen. Men ontdekt dat dit niet kan zonder de patiënt te doden. Maar na enige tijd valt het geleedpotige dier vanzelf van het gezicht af en blijkt dood te zijn. Omdat Kane zich dan verder goed lijkt te voelen komt hij met de anderen lunchen en zegt grote honger te hebben. Als iedereen opgelucht zit te eten wordt hij toch onwel en spat er een onbekend wezen uit zijn borstkas naar buiten. Kane overlijdt ter plekke.

 

Guerrilla

Dan begint het kat en muis spel tussen de bemanning en het ondier. Het schip is groot en zie iets maar te vinden wat niet gevonden wil worden. De bemanning gaat er stuk voor stuk aan,

Alleen Ripley weet uiteindelijk samen met haar kat in een ruimtesloep weg te komen, waar zij zich alwéér van de vasthoudende griezel moet ontdoen, omdat het ook hierheen is meegelift.

 

Suspense

Wat eerst wennen en daarna prettig is in deze allereerste Alienfilm is het tragere verhaalverloop. Sinds 1979 is het tempo van actiefilms steeds verder opgehoogd. In deze film is er daardoor meer ademruimte, met alsnog voldoende spanning.

Het aantal scènes waar ons buitenaards monster in voorkomt, is trouwens minimaal, terwijl hij die hele film domineert. Hoe weinig we hem ook zien, we vergeten hem geen moment.


Foobie gebruiker Miriam van Zelst

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Recensie 'Alles is liefde'

The Last Airbender (2010)

De vrede tussen de vier koninkrijken van de elementen wordt verstoord nadat de Avatar verdwenen is. Wanneer hij terugkeert is niets meer wat het geweest was. Zal hij de schade kunnen herstellen? Of is dit het einde van de Avatar en zal het vuur koninkrijk overheersen?

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

Recensie film: Dark Ride

Recensie van de horrorfilm: Dark Ride

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Habbo

Wat kan je doen in habbo en is het leuk?

Ontmaskerd

Alessi Moore, een bijzonder gevoelig meisje met een bijzondere Mustang.

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Ik (Ali), Als Turkse arbeider in Duitse bedrijven - Gunther Wallraff

Recensie van het boek Ik (Ali), van Gunther Wallraff

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Koninginnedag-drama

Betoog over het koninginnedagdrama

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

goSupermodel.nl veilig?

een website voor meisjes waarbij ze kunnen communiceren, zich bezig kunnen houden met kleding en spelletjes kunnen doen.

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

Boekrecensie: De Windzangers, eerste boek - De Vlucht

De Vlucht is het boeiende eerste deel van de vierdelige fantasy-serie De Windzangers door Megan Lindholm, die onder het pseudoniem Robin Hobb beroemd is geworden.

Recensie Gebr.

Ik heb een boekverslag gemaakt over het boek Gebr. Echt een aanrader.

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.