Black Swan Recensie


Publicatie datum:

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Gesponsorde koppelingen

Na en tijdens het bekijken van de Black Swan gingen er doorlopend contrasten door mij heen. Deze dramatische film vertelt een verhaal over een meisje die zich in continue tweestrijd verkeert. Lees mijn review voor het intrigerende verhaal.

http://www.foobie.nl/images/thumbs/562e3e845aa90972d4ecc5685a0b0ef2.png

Filmrecensie Black Swan

Na en tijdens het bekijken van de Black Swan gingen er doorlopend contrasten door mij heen. Deze dramatische film vertelt een verhaal over een meisje die zich in continue tweestrijd verkeert.

Zwart en wit
Het meisje Nina (Natalie Portman) leeft en vecht voor de hoofdrol van de balletvoorstelling “Het Zwanenmeer”, waarbij ze zowel de rol van de zwarte zwaan als de witte zwaan zal vertolken. Zij is perfect voor het stuk van de witte zwaan en krijgt de rol toegewezen. Naarmate de minuten tellen van de film, gaat zij zich steeds meer gedragen als Odile, het zwarte zwaan in het stuk, mede door het drammerige gedrag van de regisseur van het stuk, Thomas Leroy (Vincent Cassel). Het plot van “Het Zwanenmeer” is als het ware gelijk aan het ‘echte’ leven van Nina.  In de film heeft zij een ‘zwarte’rol als een ‘witte’rol. Ze krijgt te maken met zowel haar donkere als haar witte kant, haar goede als haar slechte innerlijke kant. Deze sublieme manier van vertellen zorgt ervoor dat je geen seconde wilt missen en continue wilt ontdekken wat er nog meer speelt, behalve een perfecte rol dansen.

Vasthouden en laten gaan
Haar rol met haar moeder (Barbara Hershey)geeft wederom een beeld van twee contrasten, weer een goede en een slechte. Enerzijds, wilt zij het respect voor haar nogal bemoeiende moeder behouden en doet zij wat van haar verlangt wordt (goed voor zich zelf zorgen om de perfecte danseres te worden, wat haar moeder altijd al had willen zijn). Anderzijds, keert zij zich tegen haar moeder, door enigszins haar eigen weg te gaan en zich te verzetten tegen de sterke wil van haar moeder.

Passie en obsessie
Het dansen betekent opnieuw een tweestrijd voor Nina. Het is haar werkelijke passie om de perfecte danseres te zijn en de hoofdrol in het stuk ‘De Zwanenmeer’ te bemachtigen, maar zodra ze deze rol heeft, keert deze passie zich tegelijkertijd in een obsessie voor haar. Haar doorzettingsvermogen is zo sterk dat het dansen en de hoofdrol spelen een psychologische mindkiller voor haar worden. Deze ambitie die ze heeft verandert als een ware in een waanzin.

Werkelijkheid en hallucinaties
Doordat Nina zich volledig overgeeft aan het dansen en zij de gehele film niet door heeft dat zij geobsedeerd wordt door perfectie, kan zij werkelijkheid en de realiteit niet meer uit elkaar houden. Zij heeft tijdens de film continu hallucinaties en waanbeelden. Het aparte aan deze film is, is dat de regisseur (Darren Aronofsky) de kijker en Nina niet laat weten dat wat zij meemaakt, niet de realiteit is tot de laatste scene van de film.

Nina toont een zekere mate van zekerheid door haar vastberadenheid om de rol te bemachtigen en uiteindelijk als ze de rol heeft deze perfect te vertonen, aan de andere kant toont ze ook haar onzekere en onschuldige kant. Dit wordt voornamelijk duidelijk in de relatie met Thomas. Het is niet alleen een kwestie van zekerheid en onzekerheid. Door Nina deze karaktertrek te geven, wordt de film een stuk persoonlijker en wordt Nina een echt mens. De kijker kan dit beeld op zichzelf verhalen.  

Aronofsky behaalt met deze film het hoogtepunt van een werkelijke psychologische mindkiller of mindthriller beter gezegd. Doordat hij de realiteit niet meteen kenbaar maakt, speelt hij als het ware met je eigen realiteit en ben je als kijker voortdurend aan het gissen in je hoofd wat er nou eigenlijk met haar aan de hand is. Deze film is niet alleen geschikt voor mensen die van dansen en klassieke muziek houden, maar ook zeer geschikt voor kijkers die van een goede psychologische puzzelfilm houden. Als kijker wordt je meegesleurd in het leven van een danseres die maar één doel voor ogen heeft, met alle gevolgen van dien.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Op vakantie in Marmaris, Turkije

Een recensie over een vakantie in marmaris met je vriend(in)

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

The Engelse Newcastle Upon Tyne

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

Humphrey Leeuwarden.

Onverwacht genoegen.

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Sinds een half jaar heb ik de Sony Ericcson Xperia Mini Pro in gebruik.

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

New kids: Turbo

Is de film net zo grappig als de tv serie? Of begint de platvoetse humor onderhand te vervelen?

DMD panorama app

Een goede panorama app voor android en iphones.

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Gratis thuiswerk Jobrapido, is www.jobrapido.com betrouwbaar?

Er staat volop thuiswerk op www.jobrapido.com maar is Jobrapido ook betrouwbaar?

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?