Black Swan Recensie


Publicatie datum:

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Gesponsorde koppelingen

Na en tijdens het bekijken van de Black Swan gingen er doorlopend contrasten door mij heen. Deze dramatische film vertelt een verhaal over een meisje die zich in continue tweestrijd verkeert. Lees mijn review voor het intrigerende verhaal.

http://www.foobie.nl/images/thumbs/562e3e845aa90972d4ecc5685a0b0ef2.png

Filmrecensie Black Swan

Na en tijdens het bekijken van de Black Swan gingen er doorlopend contrasten door mij heen. Deze dramatische film vertelt een verhaal over een meisje die zich in continue tweestrijd verkeert.

Zwart en wit
Het meisje Nina (Natalie Portman) leeft en vecht voor de hoofdrol van de balletvoorstelling “Het Zwanenmeer”, waarbij ze zowel de rol van de zwarte zwaan als de witte zwaan zal vertolken. Zij is perfect voor het stuk van de witte zwaan en krijgt de rol toegewezen. Naarmate de minuten tellen van de film, gaat zij zich steeds meer gedragen als Odile, het zwarte zwaan in het stuk, mede door het drammerige gedrag van de regisseur van het stuk, Thomas Leroy (Vincent Cassel). Het plot van “Het Zwanenmeer” is als het ware gelijk aan het ‘echte’ leven van Nina.  In de film heeft zij een ‘zwarte’rol als een ‘witte’rol. Ze krijgt te maken met zowel haar donkere als haar witte kant, haar goede als haar slechte innerlijke kant. Deze sublieme manier van vertellen zorgt ervoor dat je geen seconde wilt missen en continue wilt ontdekken wat er nog meer speelt, behalve een perfecte rol dansen.

Vasthouden en laten gaan
Haar rol met haar moeder (Barbara Hershey)geeft wederom een beeld van twee contrasten, weer een goede en een slechte. Enerzijds, wilt zij het respect voor haar nogal bemoeiende moeder behouden en doet zij wat van haar verlangt wordt (goed voor zich zelf zorgen om de perfecte danseres te worden, wat haar moeder altijd al had willen zijn). Anderzijds, keert zij zich tegen haar moeder, door enigszins haar eigen weg te gaan en zich te verzetten tegen de sterke wil van haar moeder.

Passie en obsessie
Het dansen betekent opnieuw een tweestrijd voor Nina. Het is haar werkelijke passie om de perfecte danseres te zijn en de hoofdrol in het stuk ‘De Zwanenmeer’ te bemachtigen, maar zodra ze deze rol heeft, keert deze passie zich tegelijkertijd in een obsessie voor haar. Haar doorzettingsvermogen is zo sterk dat het dansen en de hoofdrol spelen een psychologische mindkiller voor haar worden. Deze ambitie die ze heeft verandert als een ware in een waanzin.

Werkelijkheid en hallucinaties
Doordat Nina zich volledig overgeeft aan het dansen en zij de gehele film niet door heeft dat zij geobsedeerd wordt door perfectie, kan zij werkelijkheid en de realiteit niet meer uit elkaar houden. Zij heeft tijdens de film continu hallucinaties en waanbeelden. Het aparte aan deze film is, is dat de regisseur (Darren Aronofsky) de kijker en Nina niet laat weten dat wat zij meemaakt, niet de realiteit is tot de laatste scene van de film.

Nina toont een zekere mate van zekerheid door haar vastberadenheid om de rol te bemachtigen en uiteindelijk als ze de rol heeft deze perfect te vertonen, aan de andere kant toont ze ook haar onzekere en onschuldige kant. Dit wordt voornamelijk duidelijk in de relatie met Thomas. Het is niet alleen een kwestie van zekerheid en onzekerheid. Door Nina deze karaktertrek te geven, wordt de film een stuk persoonlijker en wordt Nina een echt mens. De kijker kan dit beeld op zichzelf verhalen.  

Aronofsky behaalt met deze film het hoogtepunt van een werkelijke psychologische mindkiller of mindthriller beter gezegd. Doordat hij de realiteit niet meteen kenbaar maakt, speelt hij als het ware met je eigen realiteit en ben je als kijker voortdurend aan het gissen in je hoofd wat er nou eigenlijk met haar aan de hand is. Deze film is niet alleen geschikt voor mensen die van dansen en klassieke muziek houden, maar ook zeer geschikt voor kijkers die van een goede psychologische puzzelfilm houden. Als kijker wordt je meegesleurd in het leven van een danseres die maar één doel voor ogen heeft, met alle gevolgen van dien.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

The Pelican Brief (1993)

Een jonge rechtenstudente stelt een dossier op naar aanleiding van de twee vermoordden rechters van het Hooggerechtshof. Doordat zij de waarheid zo dicht nadert, brengt zij zichzelf en anderen in groot gevaar. Zal zij het overleven en de werkelijke dader kunnen onthullen? Of legt ze het loodje tegen deze machtige man?

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Ik (Ali), Als Turkse arbeider in Duitse bedrijven - Gunther Wallraff

Recensie van het boek Ik (Ali), van Gunther Wallraff

Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is een hi

Recensie 'Alles is liefde'

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Ontmaskerd

Alessi Moore, een bijzonder gevoelig meisje met een bijzondere Mustang.

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

Verboden.

The book of mortals.

Recensie film: Step Up

Recensie van de film Step Up.

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

127 Hours

Een echte drama van wat iemand doormaakt wanneer hij gevangen zit in een Canyon en niet meer weet wat hij moet doen

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Recensie film: Dark Ride

Recensie van de horrorfilm: Dark Ride

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da