Blade Runner: The final cut.


Publicatie datum:

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Gesponsorde koppelingen

De tot cultfilm geworden productie van Ridley Scott. Een toekomst op aarde, waar het ieder voor zich en god voor ons allen is. Vier namaakmensen worden wegens misplaatste aanwezigheid op de globe opgejaagd door een ex-agent die baalt van de klus. Hij doodt ze een voor een. De laatste nagebouwde mens, het oorlogstype, weet hem op zijn plaats te zetten. Dan sterft replica uit zichzelf, omdat zijn tijd gekomen is.

Regisseur: Ridley Scott. Acteurs: Harrison Ford; Rutger Hauer; Sean Young; Edward James Olmos; Daryl Hannah Jaar: 2007. Speelduur: 113 minuten Genre: Science Fiction.

Sfeer

Los Angeles, 2019. Nacht, een wolkbreuk. Het regent permanent. Toch is het niet koud. Overzicht op de stad. Er vliegen auto’s door de lucht met ingeklapte wielen. Twinkelende lichtjes overal. Af en toe schiet een grote vlam als een ontlading de lucht in. Zangerige Oosterse reclames. Het hele oppervlak van een flatgebouw is benut als scherm. Een geisha komt een beeld, kijkt ons blij aan en stopt iets in haar mond, daarna knikt ze ons tevreden toe. Een druk straatleven. Oosterse winkeltjes. Overal damp.

 

Geen voice-over.

De eerste versie van Blade Runner had een voice-over, de stem van iemand buiten beeld, die commentaar geeft op de situatie. In dit geval sprak de hoofdrolspeler, ex-agent Deckard (Harrison Ford) ons toe. Zoals Philp Marlowe in de detectives van Raymond Chandler: “Ik had bij het opstaan al een voorgevoel dat er vandaag vreemde dingen zouden…”

Zo sprak Deckard over de gebeurtenissen, op de toon van een man van de wereld. In de Final Cut van Blade Runner is de voice-over geschrapt, als overbodig. Nu ontbreekt de stem van Deckard, die een gevoel van vertrouwelijkheid schiep.

 

Slavenjager.

Een Blade Runner is een oude benaming van iemand die ontsnapte slaven opjaagt. In de tijd van Deckard, gaat het over de jacht op replica’s. Perfecte kopieën van mensen die het vervelende werk voor die mensen opknappen. De replica’s gaan zonder gevoelens de wereld in en doen wat er van ze verwacht wordt. Maar na verloop van tijd  hebben ze de neiging om alsnog een gevoelsleven te ontwikkelen en worden ze opstandig omtrent hun lot.

 

Verouderingssyndroom.

Om dit probleem op te lossen heeft de fabrikant, Tyrell een gen bij hen ingebouwd, waardoor ze na vier jaar sterven. Wegens vroegere replicaopstanden zijn zij op aarde verboden. Nu zijn er vier van hen ontsnapt en toch naar de aarde gereisd om te kijken of er niet iets gedaan kan worden aan dat vroegtijdige sterven. De politie is op de hoogte en zet Deckard op hun spoor. Tegen zijn zin gaat hij op jacht. Hij heeft medelijden met ze, wie wil er nu na vier jaar sterven? Hij bezoekt de fabrikant Tyrell en maakt kennis met een beeldschone vrouw, die niet weet dat ze een replica is…

 

Eigen agenda.

De replica’s hebben intussen hun eigen agenda en weten J.F Sebastian op te sporen, een genetisch ingenieur die werkt voor Tyrell.. Hij lijdt aan vroegtijdige veroudering, het Methusalem syndroom. Zijn gen zit in de replica’s. Ze willen via hem bij Tyrell te komen, waarvan ze hopen dat hij hen een lang leven kan geven. Hoewel Sebastian aanvoelt waar het allemaal heen gaat, slaat hij geen alarm, maar laat met zich sollen. Als Roy Batty (Rutger Hauer), de leider van het viertal en JF Sebastian later door een geniaal spelletje schaak zijn binnengedrongen bij Tyrell laat die de boel ook maar op zijn beloop. Hij doet bang een arrogant tegen Roy Batty. En geeft te verstaan dat er geen genezing mogelijk is. Dit neemt het gevechtsmodel hem bijzonder kwalijk en Tyrell wordt krachtdadig aan zijn eind gebracht. Het had wat minder ruw gekund, maar een aardige man was het toch niet. De resterende replica’s worden nu verder opgejaagd door Deckard, waarbij Roy Batty als laatste een kat en muis spel met hem speelt als een waarachtige Dichter-Krijger.

Deckard kan hem niet overmeesteren en kijkt met een stel gebroken vingers toe, hoe de man sterft, zittend in de regen. Tijd om te sterven.

Deckard verlaat de stad met de beeldschone replicavrouw die hij bij Tyrell had ontmoet.

 

De vraag

In de film zit een vraag verstopt. We zijn al jaren bezig met robots bouwen die op mensen lijken. In Japan heeft men al een kereltje dat een pakje de trap op kan dragen. Nu zijn dit nog steeds machines in een mensenvorm, mechanische dienaren die ons werk uit handen nemen, dat wij zelf niet willen doen. En er is veel saai werk. Maar, hoe verder we gaan, hoe dichter we een echte mens benaderen. Het zou fijn zijn als hij kon nadenken, toch?

Als onze scheppingen de mate van menselijkheid bereiken die ze in Blade Runner hebben, dan treedt er een onmogelijkheid op. Ze hebben een bewustzijn, ze begrijpen heel goed, dát ze er zijn. Ze hebben gevoelens; ze willen dingen wél en ze willen dingen niét. In zo’n geval kunnen zij niet langer dienaren zijn, maar hebben zij het recht vrije wezens te worden. Dus zijn de makers aan hun doel voorbij geschoten. Het schepsel dat zijn maker overtreft.

Bij de ontmoeting van de replica en Tyrell komt dit aan bod. Tyrell vraagt hem waarom hij zo stil is. En dat antwoord Roy Batty dat het niet meevalt om voor je schepper te staan. Maar dat weerhoudt hem er niet van om diezelfde schepper te doden, uit teleurstelling.

 

Besluit.

Een juweeltje, ondanks het gemis van de voice-over. De vervallen flatgebouwen met hun theatrale lekkages, waar J.F Sebastian woont. Zijn speelgoedverzameling. De dicht en vechtkunst van Rutger Hauer. De origamifiguurtjes van de hulpagent. De bunkerflat van Deckard, waar de passie hoog opvlamt. Het inzoomen op een foto tot Deckard letterlijk om het hoekje kijkt. Een intrigerende prestatie.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Miriam van Zelst

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Fenomenale 'Verkeerde Benen'

Een recensieverslag na het meemaken van de geweldige voorleesperforamnce van Ronald Snijders: Verkeerde benen

Het land van de Samen - Annica Wennström

Het land van de Samen - Annica Wennström

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden

Recensie van Dan Brown's bestseller De Da Vinci Code

De waarheid zal voor altijd verloren gaan - tenzij.....

Recensie: Huawei Ascend Y300

Recensie van Huawei Ascend Y300. Huawei een opkomend merk in Nederland.

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

The woman in black

The woman in black. De nieuwste film van James Watkins met als hoofdrolspeler niemand minder dan Daniel Radcliffe.

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Recensie film: Step Up

Recensie van de film Step Up.

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

Ik (Ali), Als Turkse arbeider in Duitse bedrijven - Gunther Wallraff

Recensie van het boek Ik (Ali), van Gunther Wallraff

Recencie over de film Thor 2011

Een samenvatting en recensie van de film Thor 2011

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Recensie film: Now Way Up

Recensie van de spannende film No Way Up die zich afspeeld in een ondergrondse parkeergarage.

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.

127 Hours

Een echte drama van wat iemand doormaakt wanneer hij gevangen zit in een Canyon en niet meer weet wat hij moet doen

Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

Gratis thuiswerk Jobrapido, is www.jobrapido.com betrouwbaar?

Er staat volop thuiswerk op www.jobrapido.com maar is Jobrapido ook betrouwbaar?