Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.


Publicatie datum:

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

Gesponsorde koppelingen

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Door: Jonas Jonasson

Het boek vertelt twee verhalen langs elkaar heen: het levensverhaal van Allen in het verleden en in het heden. Het eerste hoofdstuk is maar een halve pagina lang. Hierin besluit Allen dat hij geen zin heeft in zijn 100 jarige verjaardagsfeest en klimt hij uit het raam van het bejaardentehuis. In de volgende hoofdstukken volg je het avontuur van Allen en wordt je meegenomen naar 100 jaar wereldgeschiedenis. 

Op zijn pantoffels, komt Allen bij het busstation aan. Een jongeman vraagt aan Allen even op zijn koffer te passen. Als de jongeman op het toilet is, arriveert er een bus en Allen besluit om de koffer mee te nemen. Hij vraagt aan de buschauffeur hoever hij kan meereizen voor 50 kronen en vertrekt.

De halte waar hij moet uitstappen blijkt in the middle of nowhere te zijn. Allen maakt een wandeling door het bos en vind een vervallen station. Daar woont Julius Jonsson, een oude kruimeldief. Samen openen ze de gestolen koffer en vinden daarin 50 miljoen kronen. De jonge eigenaar van de koffer heeft de reisroute van Allen gevonden en arriveert op dat moment bij het vervallen station. De oude mannen weten het voor elkaar te krijgen om de jongeman in de diepvries op te sluiten. Dan begint het avontuur waarbij Allan en Julius door Zweden reizen, nieuwe vrienden maken en achterna gezeten worden door de politie en de criminele bende Never Again.

Tussen de hoofdstukken door lees je ook wat Allan de afgelopen 100 jaar heeft meegemaakt. Zijn vader is op zijn negende vertrokken naar Rusland en zijn moeder overlijdt op zijn vijftiende. Allen heeft dan al alles geleerd over explosieven en zet een eigen dynamiet bedrijf op. Dankzij zijn ervaring reist Allan over de hele wereld en komt in contact met verschillende wereldleiders, staatshoofden en belangrijke mensen uit de geschiedenis. Waarbij zijn vrienden en hij talloze keren aan de dood ontsnappen.

 

Vanwege de bijzondere titel heb ik dit boek gekocht en ben ik deze gaan lezen. Tijdens het lezen word je meegenomen in een vogelvlucht door de geschiedenis van de 20e eeuw. Het boek leest heerlijk en luchtig. De manier waarop de hoofdpersoon Allan omgaat met de gebeurtenissen, wordt met zoveel nuchterheid en vanzelfsprekendheid verteld, dat ik er hardop om heb gelachen. Ik kan niet wachten tot dit boek verfilmd is!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Lily_Raeven

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Filmrecensie: Toy Story 3

Toy Story 3... De animatiefilm van het jaar en tot nu toe de succesvolste Pixarfilm ooit. Dit 3de deel stelt beslist niet teleur en is het kijken meer dan waard!

Recensie Het Geheim

een recensie over het boek: het geheim.

Recensie 'Alles is liefde'

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Op vakantie in Marmaris, Turkije

Een recensie over een vakantie in marmaris met je vriend(in)

Shutter Island (2010)

U.S. Marshal Teddy Daniels komt naar Shutter Island om de vermissing van een vrouwelijke patiënte te onderzoeken. Daarbij worden veel psychologische spelletje met hem gespeeld. Weet hij de waarheid toch te achterhalen? Of zit er meer verborgen op het eiland?

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.

Het Standford Prison Experiment

De bewakers kropen zo ver in hun rol dat ze de gevangen zo erg lieten lijden dat het experiment na 6 dagen stopgezet werd.

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Tabatha Salon Takeover

Het is de bekende kapster Tabatha Coffey die zich ontplooit als een ware onderneemster die haar kennis en vaardigheden gebruikt om noodlijdende kapsalons te redden.

Het voetbalblad Voetbal International

Over het voetbalweekblad de Voetbal International

Ontmaskerd

Alessi Moore, een bijzonder gevoelig meisje met een bijzondere Mustang.

Een ongewoon gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een ongewoon gesprek met God' van Neal Donald Walsch, het boek dat je leven verandert!

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?