Boekrecensie: De Windzangers, eerste boek - De Vlucht


Publicatie datum:

De Vlucht is het boeiende eerste deel van de vierdelige fantasy-serie De Windzangers door Megan Lindholm, die onder het pseudoniem Robin Hobb beroemd is geworden.

Gesponsorde koppelingen

Nadat Harpijen haar man en twee kinderen hebben vermoord, kan Ki nog maar aan een ding denken: wraak. Maar die blijkt bij lange na niet zo zoet als ze had verwacht en roept, zonder dat ze dat op dat moment weet, wederwraak op.

Ki voorziet in haar bestaan door met haar zigeunerwagen vrachtjes te vervoeren. Tijdens zo'n reis, waarover ze in eerste instantie (en zoals later blijkt, terecht) geen goed gevoel heeft, blikt ze terug op de periode vlak na de dood van haar gezin, toen ze haar schoonfamilie bezocht. Anders dan Ki zijn ze boeren en ze namen haar kwalijk dat zij hun tradities niet in acht nam. Ki heeft een afkeer van hun religieuze rituelen en dat is geen wonder.

Tijdens haar reis in het 'heden' krijgt ze onverwacht gezelschap van Vandien, een jonge man wiens ongemakkelijke familierelaties hem ook naar een zwerversbestaan hebben geleid. Hoewel Ki hem eigenlijk als een indringer in haar wereldje beschouwt, vervolgen ze toch samen de zware, gevaarlijke tocht over een besneeuwde bergpas en langs de Gezusters. Deze rotspartijen hebben een onheilspellende invloed op alle reizigers die hen passeren. Die invloed blijkt niet alleen in hun hoofd te bestaan, maar levens- of liever gezegd dodelijk, echt te zijn, Aan het eind van het boek blijken de twee verhaallijnen, uit het verleden en het heden, nauw met elkaar in verbinding te staan.

Als we Ki voor het eerst ontmoeten, hangt ze aan een rotswand, gedreven door haar zucht naar wraak. Hoewel dit begin en de letterlijke strijd tegen de natuurelementen tegen het einde van het boek de enige twee echte actiescenes zijn, verveelt het verhaal geen moment.

Ki is eigengereid en complex, maar sympathiek. Vandien is een mysterieuze vrijbuiter, soms nonchalant en laconiek, soms serieus en wijs. Ook de andere personages zijn goed uitgewerkt. De Harpijen zijn geduchte tegenstanders en zelfs Ki's paarden, Sigurd en Sigmund, hebben een uitgesproken karakter.

Megan Lindholm is tegenwoordig beter bekend onder haar pseudoniem Robin Hobb. Ze publiceerde dit boek voor het eerst in het Engels in 1982 onder de titel Harpy's Flight, maar het is in 2007 pas vertaald naar het Nederlands. Dat was hoog tijd, want het was een waardig debuut van een schrijfster, die zich inmiddels een van de groten van de fantasyliteratuur mag noemen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

The woman in black

The woman in black. De nieuwste film van James Watkins met als hoofdrolspeler niemand minder dan Daniel Radcliffe.

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.

The Last Airbender (2010)

De vrede tussen de vier koninkrijken van de elementen wordt verstoord nadat de Avatar verdwenen is. Wanneer hij terugkeert is niets meer wat het geweest was. Zal hij de schade kunnen herstellen? Of is dit het einde van de Avatar en zal het vuur koninkrijk overheersen?

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

DMD panorama app

Een goede panorama app voor android en iphones.

Due Date

Een erg leuke komedie waarin Zach Galifianakis zich weer van zijn goede kant laat zien

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Recensie film: Turtles can fly

Recensie van de film Turtles can fly

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

Recensie film: Disturbia

Recensie van de spannende film: Disturbia