Boekrecensie: Het Ivoren Rijk door Naomi Novik


Publicatie datum:

Het vierde boek in de Temeraire-serie

Gesponsorde koppelingen

Na hun reis naar China en hun terugreis door Europa worden de draak Temeraire en "zijn" kapitein Laurence naar Afrika gestuurd. Het leven van hun vrienden hangt af van het slagen van hun missie.

Oorspronkelijke titel: Empire of Ivory
Uitgeverij: Mynx
288 blz.
ISBN: 9789022547892

Wat vooraf ging

Engeland is in oorlog met het Frankrijk van Napoleon, en beide landen gebruiken draken als aanvalswapen. In het eerste boek, Temeraire, maakte de jonge Engelse marinekapitein William Laurence een Frans schip buit, geheel in de stijl van TV-serie Hornblower. Aan boord bevond zich echter een drakenei, dat uitkwam. Als zijn begeleider koos de jonge draak (heel onorthodox) Laurence, die helemaal geen ervaring had met draken. Deze gaf hem de naam Temeraire. In het tweede boek, De jaden troon, bezochten ze Temeraire's vaderland, China, en in het derde, De buskruitoorlog, kregen ze de opdracht om onderweg vanuit China terug naar Engeland, het transport van een paar waardevolle drakeneieren te bewaken. Dit liep nogal fout, maar met wat ze konden redden, reisden ze door en over het door oorlog geteisterde Europa.

Het verhaal

Aan het begin van Het ivoren rijk vinden we Laurence en Temeraire op de terugtocht naar Engeland met een groot aantal Pruisische vluchtelingen en een troep wilde draken. Eenmaal thuis blijkt er in Engeland een dodelijke ziekte te waren onder de draken. Op Temeraire rust de zware taak om de wilde draken en het meegebrachte bijzondere drakenjong een spoedtraining te geven, zodat ze de schijn kunnen ophouden en de zwakte van de Engelse 'luchtmacht' zo lang mogelijk voor Napoleon verborgen houden. Dan ontdekken ze dat er een medicijn bestaat, maar het is alleen te vinden in Afrika. Samen met hun bemanningen varen Temeraire en een paar zieke draken met een fregat naar Kaapstad om het te zoeken.
Het is een gevaarlijke reis en de zoektocht ter plaatse is nog gevaarlijker en moeilijker dan ze dachten. Net als ze denken dat het ergste leed geleden is, worden Laurence en de andere mensen ontvoerd door locale strijders, die op wraak uit zijn. Zij (en wij) ontdekken ook dat de relatie tussen de Afrikaanse volkeren en de plaatselijke draken heel anders is dan die in Europa, wat de communicatie ernstig bemoeilijkt.

Mijn mening

Liefhebbers van de eerste drie Temeraire-boeken worden niet teleurgesteld. Temeraire is weer zijn (18 ton zware) schattige zelf. Sommige mensen vinden de draken in deze serie tè schattig, maar ik vind ze leuk. Temeraire is intelligent, trouw, een beetje naïef, heeft gevoel voor rechtvaardigheid en zijn toewijding aan Laurence gaat boven alles, maar als de situatie erom vraagt, is hij een geduchte (en enthousiaste) strijder.
Lezers die de eerdere boeken niet gelezen hebben, zullen de eerste helft van dit boek misschien een beetje traag vinden. Na de gevechtsactie in het eerste hoofdstuk bestaat de spanning namelijk vooral uit de dreiging van Napoleon op de achtergrond en van de slopende ziekte. Maar in Afrika wordt dit ruimschoots ingehaald. Buiten de actie is ook de couleur locale hier de moeite waard. De beschrijvingen zijn levendig, kleurrijk en doen authentiek aan.

De politieke verwikkelingen rond de afschaffing van de slavernij, of beter gezegd, het steeds weer mislukken daarvan, geeft de historische context extra diepte. Op een handige manier betrekt de schrijfster dit ook op de onvrije leefomstandigheden van de Europese draken.
Temeraire is in de loop van de boeken ervan overtuigd geraakt, dat hij en zijn soortgenoten ook rechten hebben en niet meer als militair materieel moeten worden behandeld, maar hij realiseert zich niet dat deze ideeën (meer nog dan het afschaffen van de slavernij) veel politieke weerstand zouden oproepen en dat dit als insubordinatie of zelfs landverraad zou worden gezien.
Dit klinkt alsof het een zwaar boek is, maar dat is zeker niet het geval. Het leest vlot weg en ondanks de ernst van de situatie zorgt de rechtlijnige, wat kinderlijke logica van de draken voor de nodige humor. Ook verfrissend is de geëmancipeerde houding van Laurence's vrouwelijke collega's. In een tijd waarin vrouwen aan zeer beperkende regels gebonden waren en niet eens konden erven, zijn de vrouwelijke drakenpiloten zeer vrijgevochten op een vanzelfsprekende manier. Zij kunnen zich dit, tot op zekere hoogte, veroorloven, omdat de gevreesde zuurspuwers geen mannelijke kapiteins dulden.

Niet alleen de historische en sociale achtergrond zit goed in elkaar, ook de 'wetenschap' van de draken is goed uitgedacht: de verschillende soorten, het karakter van de soort en van de individuele draken en ook de relatie tussen mens en draak die in ieder werelddeel anders is en op een of andere manier karakteristiek.
Toch zit er een minpuntje aan dit boek: het eindigt met een cliffhanger! Het is dus zaak om het volgende boek bij de hand te hebben.

Een film?

De filmrechten zijn al enige tijd geleden verkocht aan niemand minder dan Peter Jackson (de beroemde regisseur van de Lord of the Rings-films), maar aangezien die druk bezig is met de verfilming van De Hobbit (het beroemde boek van J.R.R. Tolkien dat aan de In de ban van de ring-trilogie voorafging), zal de film over Temeraire nog wel een tijd op zich laten wachten. Een voordeel daarvan is dat er nog voldoende tijd is om daarvoor nog de boeken te lezen. Je zult er vast geen spijt van hebben.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Samenvatting Crazy

samenvatting van het boek crazy

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?

Recensie film: Now Way Up

Recensie van de spannende film No Way Up die zich afspeeld in een ondergrondse parkeergarage.

DMD panorama app

Een goede panorama app voor android en iphones.

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Boek: 'Een echte vrouw'

Recensie van het boek 'Een echte vrouw'. Het boek is geschreven door Michael Berg.

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

Hotel Rwanda

Recensie van de film hotel Rwanda

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Fluistertoon

Een vervolg op Geheimtaal en vergeetboek. Wauw!

Colombiana is een diesel

Recensie over de actiefilm Colombiana.

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Ontmaskerd

Alessi Moore, een bijzonder gevoelig meisje met een bijzondere Mustang.

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker