Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories


Publicatie datum:

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Gesponsorde koppelingen

Fear and Loathing in Las Vegas is een zeker niet alledaags boek. Het boek is in een bijzondere stijl geschreven door Hunter S. Thompson. Deze journalist werkte voor het Rolling Stone Magazine en is tevens de grondlegger van de 'New Journalism' stijl. Fear and Laothing in Las Vegas (in het Nederlands 'angst en walging in Las Vegas') wordt gerekend tot de moderne Amerikaanse literatuur. Het boek laat de lezer een ware trip beleven door de ogen van Raoul Duke, een personage dat verdacht veel weg heeft van Hunter S. Thompson zelf. Samen met zijn advocaat gaat Rauol Duke op reis, in eerste instantie om verslag te doen van een motor race in de woestijn. Al snel blijkt dat van deze verslaglegging weinig terecht komt en komt het duo in de meest walgende situaties terecht omdat ze bijna iedere psychedelische drug tot zich nemen gedurende hun reis.

Het verhaal begint met Raoul Duke en zijn advocaat die onderweg zijn naar Las Vegas. Ze rijden midden in de woestijn in een cabrio waarvan de kofferbak volgepropt zit met drugs. Raoul Duke voelt zich lichthoofdig en vertelt over vreselijk angstaanjagende vleermuizen die hij ziet rondvliegen, al snel wordt duidelijk dat deze vleermuizen er niet echt zijn maar dat duo onder invloed is van drugs.

Na deze opening in de typische stijl van de schrijver wordt de lezer meegesleurd in de meest opmerkelijke situaties en constant zijn de hoofdpersonages onder invloed. Raoul Duke beschrijft constant wat hij ziet en beleeft wanneer hij onder invloed is. Deze beschrijvingen worden in het boek kracht bijgezet door de tekeningen van Ralph Steadman, welke de psychedelische ervaringen goed weergeven. De situaties lijken elkaar lukraak op te volgen en het boek lijkt geen verhaallijn te volgen, maar simpelweg de effecten van psychedelische drugs te beschrijven.

Toch zit er een achterliggende gedachte achter het verhaal. Het duo is namelijk naar niets minder op zoek dan the American Dream. Dit aspect wordt ook toegelicht in het tweede deel van het boek: Other American Stories, wat bestaat uit verslagleggingen van Hunter S. Thompson in het echte leven. Wanneer de lezer attent is kan deze af en toe een knipoog van de Amerikaanse droom opvangen. Bijvoorbeeld wanneer Raoul Duke en zijn advocaat in een restaurant zitten dat gerund wordt door een vrouw van middelbare leeftijd. Deze tent bevindt zich in een slechte wijk en de vrouw, die het ooit hoopte te maken in Amerika kan als voorbeeld worden gezien voor al die mensen die de Amerikaanse droom niet wisten te realiseren. In het boek wordt deze vrouw grof behandeld door de advocaat van Raoul Duke wanneer het duo een bezoek brengt aan het restaurant.

Het boek is ook verfilmd, met Johnny Depp in de hoofdrol. De film, welke dezelfde titel draagt, blijft dichtbij het boek en kan worden gezien als een mooie aanvulling voor de visualisatie van de psychedelische scènes. 

Fear and Loathing in Las Vegas zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn maar is zeker het proberen waard.

'Hate it or Love it' is een toepasselijke stelling bij dit boek. 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker workroel

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Samenvatting Crazy

samenvatting van het boek crazy

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

Fast & Furious 5 (2010)

De oude bekenden zijn terug en dit keer met dezelfde gevaarlijke en spannende stijl als vorige keer. Ondergedoken in Rio bereiden ze de laatste autoroof voor die zo’n grote hoeveelheid geld moet opleveren dat ze zich onder de radar kunnen bewegen zonder kans om gepakt te worden. Ze krijgen het voor elkaar om zowel de

Bad Taste

De 1ste film van de bekende regisseur Peter Jackson, opgenomen met een goedkoop cameraatje. In het regiedebuut van Peter Jackson is hij naast regisseur ook acteur.

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

Handleiding Neobux

Neobux uitgebreid uitgelegd en natuurlijk de formule om geld te kunnen verdienen.

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Vergeetboek.

De worsteling van Lance, Tweede boek in een trilogie.

Shutter Island (2010)

U.S. Marshal Teddy Daniels komt naar Shutter Island om de vermissing van een vrouwelijke patiënte te onderzoeken. Daarbij worden veel psychologische spelletje met hem gespeeld. Weet hij de waarheid toch te achterhalen? Of zit er meer verborgen op het eiland?

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

Recensie 'Alles is liefde'