Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories


Publicatie datum:

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Gesponsorde koppelingen

Fear and Loathing in Las Vegas is een zeker niet alledaags boek. Het boek is in een bijzondere stijl geschreven door Hunter S. Thompson. Deze journalist werkte voor het Rolling Stone Magazine en is tevens de grondlegger van de 'New Journalism' stijl. Fear and Laothing in Las Vegas (in het Nederlands 'angst en walging in Las Vegas') wordt gerekend tot de moderne Amerikaanse literatuur. Het boek laat de lezer een ware trip beleven door de ogen van Raoul Duke, een personage dat verdacht veel weg heeft van Hunter S. Thompson zelf. Samen met zijn advocaat gaat Rauol Duke op reis, in eerste instantie om verslag te doen van een motor race in de woestijn. Al snel blijkt dat van deze verslaglegging weinig terecht komt en komt het duo in de meest walgende situaties terecht omdat ze bijna iedere psychedelische drug tot zich nemen gedurende hun reis.

Het verhaal begint met Raoul Duke en zijn advocaat die onderweg zijn naar Las Vegas. Ze rijden midden in de woestijn in een cabrio waarvan de kofferbak volgepropt zit met drugs. Raoul Duke voelt zich lichthoofdig en vertelt over vreselijk angstaanjagende vleermuizen die hij ziet rondvliegen, al snel wordt duidelijk dat deze vleermuizen er niet echt zijn maar dat duo onder invloed is van drugs.

Na deze opening in de typische stijl van de schrijver wordt de lezer meegesleurd in de meest opmerkelijke situaties en constant zijn de hoofdpersonages onder invloed. Raoul Duke beschrijft constant wat hij ziet en beleeft wanneer hij onder invloed is. Deze beschrijvingen worden in het boek kracht bijgezet door de tekeningen van Ralph Steadman, welke de psychedelische ervaringen goed weergeven. De situaties lijken elkaar lukraak op te volgen en het boek lijkt geen verhaallijn te volgen, maar simpelweg de effecten van psychedelische drugs te beschrijven.

Toch zit er een achterliggende gedachte achter het verhaal. Het duo is namelijk naar niets minder op zoek dan the American Dream. Dit aspect wordt ook toegelicht in het tweede deel van het boek: Other American Stories, wat bestaat uit verslagleggingen van Hunter S. Thompson in het echte leven. Wanneer de lezer attent is kan deze af en toe een knipoog van de Amerikaanse droom opvangen. Bijvoorbeeld wanneer Raoul Duke en zijn advocaat in een restaurant zitten dat gerund wordt door een vrouw van middelbare leeftijd. Deze tent bevindt zich in een slechte wijk en de vrouw, die het ooit hoopte te maken in Amerika kan als voorbeeld worden gezien voor al die mensen die de Amerikaanse droom niet wisten te realiseren. In het boek wordt deze vrouw grof behandeld door de advocaat van Raoul Duke wanneer het duo een bezoek brengt aan het restaurant.

Het boek is ook verfilmd, met Johnny Depp in de hoofdrol. De film, welke dezelfde titel draagt, blijft dichtbij het boek en kan worden gezien als een mooie aanvulling voor de visualisatie van de psychedelische scènes. 

Fear and Loathing in Las Vegas zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn maar is zeker het proberen waard.

'Hate it or Love it' is een toepasselijke stelling bij dit boek. 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker workroel

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

New Kids Turbo

Een recensie over de film New Kids Turbo, een film waar ik normaal gesproken niet naar toe zou gaan en die een geheel nieuwe ervaring teweeg bracht.

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

De Zoetheid van Perziken.

Prachtig verhaal rondom een perzik boom.

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Recensie film: Titanic

Recensie van film Titanic

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Rotihuis Groningen

Surinaams eten bestellen bij Rotihuis Groningen

The Pelican Brief (1993)

Een jonge rechtenstudente stelt een dossier op naar aanleiding van de twee vermoordden rechters van het Hooggerechtshof. Doordat zij de waarheid zo dicht nadert, brengt zij zichzelf en anderen in groot gevaar. Zal zij het overleven en de werkelijke dader kunnen onthullen? Of legt ze het loodje tegen deze machtige man?

Recensie film: Dark Ride

Recensie van de horrorfilm: Dark Ride

Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

Recensie film: Penelope

Recentie van de geweldige film over een meisje met een varkensneusje, Penelope.

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

The Big Bang Theory

In dit artikel vindt je mijn recensie en leuke weetjes over deze komische tv serie.

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Habbo

Wat kan je doen in habbo en is het leuk?

Recensie: Morgen toen de oorlog begon

Een recensie van het boek: Morgen toen de oorlog begon. Het boek is geschreven door John Marsden

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.