Filmrecensie van Habemus Papam


Publicatie datum:

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Gesponsorde koppelingen

Filmregisseur  Moretti was geboeid door het balkon van het Vaticaan dat uitkeek op het Sint Pietersplein met het wapperende gordijn op de achtergrond. Uit dat gegeven is dit verhaal ontstaan. Het verhaal van een paus die, als hij tot paus wordt gekozen,  een angstaanval krijgt, gevolgd door een geestelijke crisis. En de uitwerking van deze crisis op het hele Vaticaan. Moretti speelt zelf de rol van een narcistische psychiater.

Drama uit 2011. Geregisseerd door Nanni Moretti,

Met  Michel Piccoli (paus), Nanni Moretti (psychiater) en Margherita Buy (tweede psychiater)

De film “Habemus Papam” van Nanni Moretti gaat op en neer tussen ernst en absurditeit. Dit resulteert in een levendige film vol geestige wendingen. Een pausverkiezing die ontaardt in de paniek, geestelijke crisis en vlucht van de zojuist gekozen paus. Piccoli(85), een overgevoelige en beduusde paus, brengt een gevoel van opluchting over, als hij aan het Vaticaan ontsnapt is. De paus, incognito, die rondwandelt in Rome, naar de mensen kijkt en bij de bakker een broodje eet.

De kardinaals als een groep wereldvreemde mannen, die als zonderlingen opeen drommen rondom de paus als die met de psychiater praat. (de katholieke kerk is van mening  dat het idee van een onderbewuste strijdig is met het idee van de ziel) En die onder de kamer van de paus handbal gaan spelen om hem op te monteren. Met beschermhoezen over hun kerkkleding heen pakken ze geestdriftig uit. De onwil van de paus om terug te keren naar zijn roeping en zijn hang naar het theater, waar hij zowaar een rol probeert te krijgen. En ook de ontreddering van zijn kerkelijk gevolg dat er niet in slaagt deze tegenstrijdigheid tot een oplossing te brengen.

Niemand wordt kwaad, want het gaat over zijne heiligheid de paus, wiens wegen nogal ondoorgrondelijk blijken te zijn, en men probeert hem met zachte hand terug te leiden tot de heilige stoel. De beveiligingsbeambte die een lid van de Zwitserse Garde voor paus laat spelen. De brave man probeert een uit de hand lopende situatie uit alle macht  te beheersen en barst nog net niet in tranen uit.

Waarom hij geen Paus wil worden wordt maar vluchtig aangestipt; beweegredenen komen mondjesmaat naar  voren. Je vraagt af,  waarom jezelf niet ziek gemeld toen de verkiezingen kwamen? Maar het betreft hier iemand in alle onschuld wilde aanvaarden wat door god bestierd was, en dat daarom alleen maar goed kon zijn. Om op het moment suprême een angstaanval te krijgen. Zouden de groten der aarde, voor wie de rollen bij voorbaat vast staan  wel eens paniekaanvallen krijgen? Vindt onze kroonprins het leuk om koning te worden?

Twijfels en angsten die normaal in het privé worden geuit vinden in deze film in het openbaar plaats, wat een boeiende en speelse film oplevert. En kleurrijk, met alle feestelijk rode kardinaalskostuums en hun wit kanten onderkleding.


Foobie gebruiker Miriam van Zelst

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Recensie film: Disturbia

Recensie van de spannende film: Disturbia

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Google Chrome, een alternatieve internet browser van hoge kwaliteit!

Internet Explorer, Safari, NetScape.. Allemaal verschillende internet browsers. Welke is dan het beste?

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden

Alien Resurrection (deel 4 van de Quadrology)

Ripley keert terug van de doden met buitenaards dna in haar lichaam. Hoe gaat dit aflopen?

het boek Misleid (Merel van Groningen)

Merel(schrijfster en de hoofdpersoon) word verliefd op een loverboy

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Recensie van Dan Brown's bestseller De Da Vinci Code

De waarheid zal voor altijd verloren gaan - tenzij.....

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Fast & Furious 5 (2010)

De oude bekenden zijn terug en dit keer met dezelfde gevaarlijke en spannende stijl als vorige keer. Ondergedoken in Rio bereiden ze de laatste autoroof voor die zo’n grote hoeveelheid geld moet opleveren dat ze zich onder de radar kunnen bewegen zonder kans om gepakt te worden. Ze krijgen het voor elkaar om zowel de

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken