Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn


Publicatie datum:

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

Gesponsorde koppelingen

Het geheim van de Eenhoorn is een collage van meerdere Kuifjesboeken. Hierdoor kan de kijker niet voorspellen waar de film heen gaat. Er is gebruik gemaakt van de motion capture techniek: Alle rollen zijn eerst door mensen gespeeld, en daarna omgezet in de computer naar realistische animaties. Een vleesgeworden Kuifje met glanzende echte mensenogen, een huid waarop de poriën te zien zijn en haar dat eindigt in een rode vlam boven zijn voorhoofd. De kamer van Kuifje die in 3D een klein museum lijkt met zijn verzameling van ouderwetse typemachines in vitrines. De drankkast van Kapitein Haddock op de Karaboudjan: een lust voor het ruimteminnend oog, zeker als de flessen naar beneden beginnen te vallen.

Film van Stephen Spielberg en Peter Jackson Vrijgegeven op 26-10-2011

In de film waren scènes uit diverse albums te herkennen, allereerst uit Het geheim van de Eenhoorn zelf uiteraard: De beginscene met Kuifje die rondloopt op de vlooienmarkt waar hij het modelschip van de Eenhoorn zal kopen en waar een zakkenroller actief is, die alle gestolen portefeuilles op alfabetische volgorde in zijn huis heeft opgeslagen. Daarbij Janssen en  Janssens trouw op speurtocht en blind voor elke aanwijzing.

 Kuifje en kapitein Haddock ontmoeten elkaar voor het eerst, dit komt uit De krab met de gulden scharen. Kuifje zit opgesloten in een kajuit van de Karaboudjan en probeert ’s nachts via de buitenkant van het schip naar een andere kajuit te ontsnappen. Hij gooit een touw met aan het uiteinde een plankje naar een ander kajuitraampje om daar aan vast te haken. Dat gaat eerst mis en hij krijgt het plankje met een klap terug op het eigen hoofd. Maar uiteindelijk lukt het en klimt hij via de buitenkant van het schip de kajuit van kapitein Haddock in, die hij daar stomdronken aantreft.

 Kuifje krijgt in het album De scepter van Ottokar een lift van Bianca Castafiore die voor hem zingt. Kuifje staart bezorgd naar het autoglas en stelt zich gerust met het merkje er op, wat aangeeft dat het hier om kogelvrij glas gaat. In de film zit dat zelfde merkje op de vitrine met het derde modelschip van de Eenhoorn. Dat spatte overtuigend driedimensionaal uit elkaar toen Biance Castafiore de hoge C haalde bij haar optreden voor sjeik Omar Ben Salaad

Bobby, de hond van Kuifje kwam goed tot zijn recht. Als ze met zijn allen in een klein vliegtuig zitten concurreert Bobby met Kapitein Haddock om door de lucht zwevende bellen van medicinale alcohol, die ze beurtelings opslurpen. De drankzucht van het hondje is een running gag in de Kuifje albums. Het geeft trouwens te denken, dat de beide dierbaren van Kuifje, Haddock én Bobby, niet vies zijn van een borrel. Hoe zou Hergé zelf tegenover de drank gestaan hebben? In ieder geval benut hij hun drankzucht om buitenissig gedrag ten tonele te kunnen voeren en regenboogkleurige dronkemans dromen.

Wat ik niet nodig vond was de overmaat aan actie en vechtscènes. In de albums ging het meer om het speurwerk en om breed uitgewerkte grappen. Bijvoorbeeld kapitein Haddock met zijn hechtpleister, welk stukje verband een tijd lang van persoon tot persoon blijft reizen tot het voor het laatst wordt gezien aan de hand van de piloot van het op en neer schokkende vliegtuig.

Een film die jeugdsentiment oproept, ik ben opgegroeid met de stripverhalen van Hergé, heb gegriezeld van Rascar Capac, me verbaasd over de ontploffende paddenstoelen in de geheimzinnige ster en gelachen om de veelkleurige baarden van Janssen en Janssens. En die tweedimensionale wereld heeft men sprookjesachtig mooi en ruimtelijk weten te maken in Het geheim van de Eenhoorn. Nog een stap verder en we kunnen er zelf in rond wandelen.

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Miriam van Zelst

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Alien Resurrection (deel 4 van de Quadrology)

Ripley keert terug van de doden met buitenaards dna in haar lichaam. Hoe gaat dit aflopen?

Olaf en Jasper met 'Weet je wat jij moet doen?

Een voorstelling van het duo Olaf en Jasper

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

Kroller Muller Museum: Jachthuis Sint Hubertus

Wrath of the titans

Top of Flop, Wrath of the titans recensie

Recensie Het Geheim

een recensie over het boek: het geheim.

Bad Taste

De 1ste film van de bekende regisseur Peter Jackson, opgenomen met een goedkoop cameraatje. In het regiedebuut van Peter Jackson is hij naast regisseur ook acteur.

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

DMD panorama app

Een goede panorama app voor android en iphones.

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

Recensie: Heb lief en zie niet om

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Samsung PS63C7700 3D Plasma-tv 63” de review.

Je eigen thuisbioscoop? Misschien is deze tv wel iets voor je. Lees verder in de review.

The Fighter (2011)

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer me

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

Google Chrome, een alternatieve internet browser van hoge kwaliteit!

Internet Explorer, Safari, NetScape.. Allemaal verschillende internet browsers. Welke is dan het beste?

Reis naar het Middelpunt van de Aarde

Een Klassiek Science Fiction Roman uit 1864 van Jules Verne