Filmrecensie van Kuifje 3D, NL Het geheim van de Eenhoorn


Publicatie datum:

Kuifje en kapitein Haddock gaan op zoek naar het geheim van de Eenhoorn, verborgen in modelschepen.

Gesponsorde koppelingen

Het geheim van de Eenhoorn is een collage van meerdere Kuifjesboeken. Hierdoor kan de kijker niet voorspellen waar de film heen gaat. Er is gebruik gemaakt van de motion capture techniek: Alle rollen zijn eerst door mensen gespeeld, en daarna omgezet in de computer naar realistische animaties. Een vleesgeworden Kuifje met glanzende echte mensenogen, een huid waarop de poriën te zien zijn en haar dat eindigt in een rode vlam boven zijn voorhoofd. De kamer van Kuifje die in 3D een klein museum lijkt met zijn verzameling van ouderwetse typemachines in vitrines. De drankkast van Kapitein Haddock op de Karaboudjan: een lust voor het ruimteminnend oog, zeker als de flessen naar beneden beginnen te vallen.

Film van Stephen Spielberg en Peter Jackson Vrijgegeven op 26-10-2011

In de film waren scènes uit diverse albums te herkennen, allereerst uit Het geheim van de Eenhoorn zelf uiteraard: De beginscene met Kuifje die rondloopt op de vlooienmarkt waar hij het modelschip van de Eenhoorn zal kopen en waar een zakkenroller actief is, die alle gestolen portefeuilles op alfabetische volgorde in zijn huis heeft opgeslagen. Daarbij Janssen en  Janssens trouw op speurtocht en blind voor elke aanwijzing.

 Kuifje en kapitein Haddock ontmoeten elkaar voor het eerst, dit komt uit De krab met de gulden scharen. Kuifje zit opgesloten in een kajuit van de Karaboudjan en probeert ’s nachts via de buitenkant van het schip naar een andere kajuit te ontsnappen. Hij gooit een touw met aan het uiteinde een plankje naar een ander kajuitraampje om daar aan vast te haken. Dat gaat eerst mis en hij krijgt het plankje met een klap terug op het eigen hoofd. Maar uiteindelijk lukt het en klimt hij via de buitenkant van het schip de kajuit van kapitein Haddock in, die hij daar stomdronken aantreft.

 Kuifje krijgt in het album De scepter van Ottokar een lift van Bianca Castafiore die voor hem zingt. Kuifje staart bezorgd naar het autoglas en stelt zich gerust met het merkje er op, wat aangeeft dat het hier om kogelvrij glas gaat. In de film zit dat zelfde merkje op de vitrine met het derde modelschip van de Eenhoorn. Dat spatte overtuigend driedimensionaal uit elkaar toen Biance Castafiore de hoge C haalde bij haar optreden voor sjeik Omar Ben Salaad

Bobby, de hond van Kuifje kwam goed tot zijn recht. Als ze met zijn allen in een klein vliegtuig zitten concurreert Bobby met Kapitein Haddock om door de lucht zwevende bellen van medicinale alcohol, die ze beurtelings opslurpen. De drankzucht van het hondje is een running gag in de Kuifje albums. Het geeft trouwens te denken, dat de beide dierbaren van Kuifje, Haddock én Bobby, niet vies zijn van een borrel. Hoe zou Hergé zelf tegenover de drank gestaan hebben? In ieder geval benut hij hun drankzucht om buitenissig gedrag ten tonele te kunnen voeren en regenboogkleurige dronkemans dromen.

Wat ik niet nodig vond was de overmaat aan actie en vechtscènes. In de albums ging het meer om het speurwerk en om breed uitgewerkte grappen. Bijvoorbeeld kapitein Haddock met zijn hechtpleister, welk stukje verband een tijd lang van persoon tot persoon blijft reizen tot het voor het laatst wordt gezien aan de hand van de piloot van het op en neer schokkende vliegtuig.

Een film die jeugdsentiment oproept, ik ben opgegroeid met de stripverhalen van Hergé, heb gegriezeld van Rascar Capac, me verbaasd over de ontploffende paddenstoelen in de geheimzinnige ster en gelachen om de veelkleurige baarden van Janssen en Janssens. En die tweedimensionale wereld heeft men sprookjesachtig mooi en ruimtelijk weten te maken in Het geheim van de Eenhoorn. Nog een stap verder en we kunnen er zelf in rond wandelen.

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Miriam van Zelst

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Boek: 'Een echte vrouw'

Recensie van het boek 'Een echte vrouw'. Het boek is geschreven door Michael Berg.

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Revenge: vernieuwend en verassend

De Amerikaanse hitserie Revenge weet niet alleen hoog te scoren op IMDB, de serie scoort ook goede recensies en prachtige kijkcijfers. Wat is het succes van deze vernieuwende dramaserie?

Alien Resurrection (deel 4 van de Quadrology)

Ripley keert terug van de doden met buitenaards dna in haar lichaam. Hoe gaat dit aflopen?

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

Ik (Ali), Als Turkse arbeider in Duitse bedrijven - Gunther Wallraff

Recensie van het boek Ik (Ali), van Gunther Wallraff

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

Humphrey Leeuwarden.

Onverwacht genoegen.

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Fenomenale 'Verkeerde Benen'

Een recensieverslag na het meemaken van de geweldige voorleesperforamnce van Ronald Snijders: Verkeerde benen

New kids: Turbo

Is de film net zo grappig als de tv serie? Of begint de platvoetse humor onderhand te vervelen?

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Recensie van Dan Brown's bestseller De Da Vinci Code

De waarheid zal voor altijd verloren gaan - tenzij.....