Filmrecensie: Toy Story 3


Publicatie datum:

Toy Story 3... De animatiefilm van het jaar en tot nu toe de succesvolste Pixarfilm ooit. Dit 3de deel stelt beslist niet teleur en is het kijken meer dan waard!

Gesponsorde koppelingen

Deze film die volledig met computeranimatie is gemaakt verscheen afgelopen zomer bij ons in de bioscopen. Meer dan een decennia geleden verscheen Toy Story 2. Dit is het langverwachte vervolg erop. In dit artikel komt de verhaallijn aan bod en zet ik de vele pluspunten op een rijtje die gelden voor mijzelf.

In de Toy Story series staat het speelgoed in de hoofdrol dat bij afwezigheid van mensen tot leven komt.

Verhaallijn

Toy Story 3 speelt zich zo'n 9 jaar later af en is daarom geen direct vervolg op Toy Story 2. Andy de eigenaar van de vermaarde speelgoedpoppen Woody en Buzz. Hij is inmiddels alweer 17 jaar en vertrekt binnenkort naar de universiteit. Veel van zijn speelgoed is al verkocht op een rommelmarkt. Jarenlang heeft Andy niet meer gespeeld met zijn poppen die de toekomst somber en onzeker inzien: Zullen ze worden gedumpt of weggegeven of naar zolder worden gebracht?

Andy is in de eerste instantie van plan zijn speelgoedpoppen op zolder te zetten. Alleen Woody gaat mee naar de unjversiteit. De rest blijft dan tenminste bij elkaar. Hij stopte zijn speelgoed in een vuilniszak en liet het achter bij de zoldertrap. Zijn moeder zag het voor afval aan en dumpte het op de stoep zodat het kon worden opgehaald door de vuilniswagen. Woody probeert zijn kameraden te redden.

Maar deze zijn al ontsnapt en op weg naar de auto om in een doos de kruipen met speelgoed dat als donatie aan het kinderdagverblijf Sunnyside wordt geschonken (door Andy's moeder). Ze denken namelijk dat Andy hen doelbewust op straat heeft gezet: Hij noemde hen namelijk troep toen zijn moeder vroeg zijn poppen te verkopen. Woody kan hen daarom niet overtuigen om terug te gaan.

in het kinderdagverblijf krijgen ze een warm welkom. Lotso een paarse knuffelbeer is de leider daar en geeft samen met Ken het nieuwe speelgoed een rondleiding. Ze worden geïnstalleerd in de rupsenkamer. De pauzeis bijna voorbij: Er zal dan volop met hen gespeeld worden, verteld Lotso. Dit zien ze natuurlijk wel zitten. Iedereen behalve Woody is van plan te blijven. Woody blijft trouw aan Andy en laat hem niet zomaar in de steek. Woody ontsnapt daarom uit Sunnyside en belandt uiteindelijk in een boom, hangend aan zijn trektouwtje. hij wordt gevonden door een meisje genaamd Bonnie, van het kinderdagverblijf die hem meeneemt naar huis.

Woody ontmoet bij Bonnie nieuw speelgoed. Onder andere Grijns (Chuckles) die Lotso wel kent: Ze waren van dezelfde eigenaar: Daisy. Deze vergat hen en Big Baby mee te nemen tijdens het spelen in de buitenlucht. Lotso was de favoriete knuffel van Daisy. Er knapte iets bij hem toen bleek dat hij vervangen was. Uiteindelijk kwamen Lotso, Big Baby en Grijns bij het kinderdagverblijf. Al gauw werd Chuckles meegenomen door Bonnie. Lotso werd een dictator en samen me Big Baby hebben ze een gevangenis gemaakt van Sunnyside.

Woody schrikt als hij achter de ware aard van Lotso komt. Het duurt ook niet lang meer of Woody is alweer vertrokken om zijn vrienden te redden die inmiddels de speeltijd van hun leven hebben gehad. Plakkerige peuters hebben woest met hen gespeeld. Buzz gaat er daarom op uit om Lotso te vragen over een eventuele overplaatsing naar de Vlinderkamer waar de grotere kinderen spelen. Buzz wordt echter gevangengenomen door de handlangers van Lotso. Lotso laat hem resetten waardoor Buzz niet meer zichzelf is en waardoor hij weer denkt dat hij een echte spaceranger is.

Hij luistert naar Lotso en neemt al zijn vrienden gevangen om ontsnappingspogingen te voorkomen. Woody die inmiddels terug is maar nog niet ontdekt is krijgt raad van een speelgoedtelefoon. Hij verteld dat Sunnyside zwaarbewaakt wordt door patrouilles. Vooral een aap die alles in de gaten houdt met camera’s vormt een probleem. Na een goed overdacht plan lukt het de speelgoedvrienden toch om bij de vuilniscontainer te komen: De enige uitgang. Het is hen ook gelukt om Buzz weer deels normaal te krijgen: Hij is nu op Spaanstalig ingesteld. Lotso ontdekt de ontsnappingspoging op het nippertje en zorgt ervoor dat hij, Woody, Buzz en hun vrienden bij het vuilnis terecht komen dat naar de stortplaats wordt gebracht,

Net voordat ze tot as worden verbrandt in de verbrandingsoven worden Woody en zijn vrienden gered door de drie aliëns die de kraan met uitgeruste klauw besturen. Lotso die hen ook had kunnen redden is hem gesmeerd en wordt gevonden door een vuilnisman. De poppen keren vervolgens terug naar het huis van Andy: Woody gaat mee naar de universiteit, de rest wordt op zolder gezet. Woody veranderd echter  van gedachten en schrijft snel een briefje waarop het adres van Bonnie staat en legt dit op de doos waar zijn vrienden in zijn opgeborgen. Andy denkt dat zijn moeder het heeft geschreven en brengt de doos weg met zijn auto. Na afscheidt te hebben genomen van zijn poppen (incl. Woody) vertrekt Andy. Een dolblije Bonnie blijft achter.

 

Pluspunten van Toy Story 3

 

Enorme aantal personages en originaliteit

De film zit barstensvol personages:

Hoofdpersonages: +/- 15

Bijpersonages: +/- 30

Achtergrondpersonages: +/- 260

Alle speelgoedpersonages zien er stuk voor stuk geweldig uit, vind ik zelf. Het speelgoed varieert van kleine legofiguurtjes tot pluizige knuffels. Het meeste speelgoed in de film bestaat in het echt niet maar kan wel op bestaand speelgoed gebaseerd zijn. Dit is één van de onderdelen in de film die ik erg origineel en inventief vond. 

De emotionele lading

De speelgoedfiguren die net als mensen gevoelens als wanhoop en blijdschap kennen geven je soms een uniek gevoel. Je leeft als het ware met ze mee. Het verhaal is daarom ook op sommige stukken best ontroerend. 

Prima computeranimatie

De animatie is tiptop in orde! Alles is met grote precisie uitgewerkt: Details ontbreken beslist niet. De animatie van Pixar wordt elk jaar beter!

Veel verborgen elementen

Kinderen letten daar niet zo zeer op maar volwassenen misschien wel. Er zitten vele verborgen elementen in deze film die verwijzen naar andere Pixar films. Je ziet bijvoorbeeld een jongentje met een Cars-shirt aan. Ook het getal A113 is weer aanwezig op de kentekenplaat van Andy's auto. Dit getal komt men vaker tegen in Pixar-films.

Voor meer verborgen elementen (met plaatjes erbij):

http://www.slashfilm.com/toy-story-3-easter-eggs/

Gezichtsuitdrukkingen

Woody en Buzz vormen 2 van de belangrijkste personages uit de film. Daarom kennen zij vele gezichtsuitdrukkingen. Woody alleen kent al zo'n 230.  Buzz kent er 215 verschillende. 

Grappig verhaal

Er is genoeg spanning en humor in de verhaallijn aanwezigr. Vooral om Ken die hopeloos verliefd is op Barbie, valt te lachen. Maar ook Mr. Aardappelhoofd die zijn losse onderdelen plaatst in een pannenkoek nadat hij zijn pieperlijf achterwege liet.

Vele reacties, het overgrote deel positief,  op Toy Story 3 zijn te vinden op de Nederlandse filmsite Moviemeter.nl

Toy Story in cijfers

Budget: $ 200.000.000

Opbrengst: $ 1.063.143.492

Winst: $ 863.143.492

Speelduur: 108 minuten

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

The woman in black

The woman in black. De nieuwste film van James Watkins met als hoofdrolspeler niemand minder dan Daniel Radcliffe.

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Wrath of the titans

Top of Flop, Wrath of the titans recensie

Recensie 'Alles is liefde'

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

The Uninvited 2003

Een erg verwarrende horror die je aan het denken zet.

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Due Date

Een erg leuke komedie waarin Zach Galifianakis zich weer van zijn goede kant laat zien

Verboden.

The book of mortals.

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Google Chrome, een alternatieve internet browser van hoge kwaliteit!

Internet Explorer, Safari, NetScape.. Allemaal verschillende internet browsers. Welke is dan het beste?

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

Filmrecensie Mighty Aphrodite

Meerdere aspecten uit de film worden besproken in deze recensie.

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence