Het zijn net mensen van Joris Luyendijk


Publicatie datum:

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Gesponsorde koppelingen

Het zijn net mensen is een boek geschreven door Joris Luyendijk. De schrijver schreef dit boek nadat hij een aantal jaren als correspondent voor onder andere de Volkskrant in het Midden-Oosten had gewerkt. Het boek laat zien hoe de media invloed heeft op de beeldvorming van het Midden-Oosten waarmee de westerse wereld wordt geconfronteerd. 

Het zijn net mensen is een boek dat mensen die een kant en klare mening hebben over het Midden-Oosten een spiegel voor houd. Als ervaringsdeskundige beschrijft Luyendijk hoe de media het publiek beïnvloed. 

Als eerste voorbeeld draagt hij een bezoek aan een groepje uitgehongerde oorlogsslachtoffers aan. Hij vertelt eerst hoe zwaar aangeslagen deze mensen er uit zien, wat ze te verduren hebben gekregen en hoe uitzichtloos de situatie is. Kortom een bericht dat zo op de vaderlandse televisie zou kunnen komen. Dan beschrijft Luyendijk de situatie opnieuw. Ditmaal zei hij bij aankomst 'Hello Everybody' op een luide en misschien ietwat vrolijke manier. Luyendijk beschrijft hier dat de slachtoffers spontaan in de lach schoten bij zijn vertoning en vervolgens een stuk energieker oogde. De uitspraak 'Hello Everybody' komt veelvuldig in het boek terug en Luyendijk gebruikt deze om vervormde situaties aan te geven.

Daarop volgen voorbeelden van protesten, de kwestie tussen Palestina en Israël en Al Qaeda. Luyendijk vertelt dat groepen met protesterende er dikwijls niet uit zien zoals ze op de westerse televisie in beeld worden gebracht. Zo vertelt hij dat er vaak ingezoomd wordt op een klein groepje mensen, wat dan op televisie een grote menigte lijkt te zijn. Ook geeft hij als voorbeeld dat bij de Irakese bevrijding' door Amerika de soldaten luid werden toegejuicht door de bevolking. Volgens Luyendijk waren lang niet alle mensen zo blij met de bevrijding en waren de vlaggen waarmee de Amerikanen toegejuicht werden, slechts enkele momenten voordat de camera begon te draaien door de Amerikanen zelf uitgedeeld. 

Een groot gedeelte van het boek besteed Luyendijk aan de kwestie tussen Palestina en Israël. Hij vertelt hoe 'handig' Israël de westerse media weet te manipuleren simpelweg omdat ze de media beter inzetten en meer affiniteit hebben met de westerse wereld. Zo vergroot Israël aanslagen van Palestijnse op Israëliërs enorm uit in de media en weet het aanslagen van Israëliërs op Palestijnse te verbloemen door in de media 'verantwoording' af te leggen. Iets wat de Palestina anderzijds totaal niet doen, waardoor het beeld van Palestina als boosdoener wordt versterkt. 

Heeft Luyendijk zelf als correspondent niet bijgedragen aan incorrecte beeldvorming? Is hij zelf wel objectief?

Het antwoord op beide vragen is positief. Ja, Luyendijk heeft ook bijgedragen aan deze beeldvorming en geeft dit ook toe in zijn boek. Hij laat meerdere malen nadrukkelijk merken (bijvoorbeeld in de beschrijving van de kwestie tussen Palestina en Israël) geen voorkeur voor een partij te hebben, maar simpelweg verslag te doen van observaties. 

Hoe heeft Luyendijk dan zelf bijgedragen aan incorrecte beeldvorming? Luyendijk geeft als voorbeeld dat hij Arabisch spreekt, en dat hij veelvuldig werd gevraagd als deskundige wanneer een gebeurtenis zich afspeelde in de Arabische wereld. Echter geeft hij aan dat er verschillende Arabische dialecten zijn, waarvan de meeste onverstaanbaar voor hem zijn. Kortom vaak kon hij niet of nauwelijks communiceren met de omgeving. Een tweede voorbeeld is dat hij vaak als correspondent 'ter plaatste' werd gevraagd om verslag te doen terwijl hij in een nabijgelegen stad of land zat. Luyendijk stelt echter dat voorzieningen op het gebied van communicatie vaak zo slecht waren dat hij niet of nauwelijks op de hoogte was van de gebeurtenissen. In Nederland wist men op de redactie vaak eerder af van een gebeurtenis dan Luyendijk zelf. Toch werd hij ingezet als correspondent om de kijker/lezer te laten geloven dat het medium in kwestie iemand ter plaatse had. 

Het boek is een absolute must voor mensen die affiniteit hebben met journalistiek en/of media, maar zou eigenlijk door iedereen gelezen moeten worden. Het laat mensen zien dat niet iedere verslaglegging een waarheid is, zelfs niet van de zogenaamde kwaliteitskranten.


Foobie gebruiker workroel

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Verboden.

The book of mortals.

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Het Standford Prison Experiment

De bewakers kropen zo ver in hun rol dat ze de gevangen zo erg lieten lijden dat het experiment na 6 dagen stopgezet werd.

Rennen naar een gezondere toekomst

Een recensie van de handige app Runkeeper. Begin met het naar een gezondere toekomst.

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Boekrecensie: De Windzangers, eerste boek - De Vlucht

De Vlucht is het boeiende eerste deel van de vierdelige fantasy-serie De Windzangers door Megan Lindholm, die onder het pseudoniem Robin Hobb beroemd is geworden.

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Revenge: vernieuwend en verassend

De Amerikaanse hitserie Revenge weet niet alleen hoog te scoren op IMDB, de serie scoort ook goede recensies en prachtige kijkcijfers. Wat is het succes van deze vernieuwende dramaserie?

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

50 tinten grijs, donkerder en vrij

50 tinten wow!

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

Recensie film: Disturbia

Recensie van de spannende film: Disturbia

Boek: 'Een echte vrouw'

Recensie van het boek 'Een echte vrouw'. Het boek is geschreven door Michael Berg.

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Olaf en Jasper met 'Weet je wat jij moet doen?

Een voorstelling van het duo Olaf en Jasper

Achter Gesloten Deuren (The Pelican Brief), John Grisham (1992)

Dit is de tweede bestseller van John Grisham na Advocaat van de Duivel (The Firm). Dit beslaat een geheel nieuw thrillergenre: The Legal thriller – combinatie van misdaadroman met een vleugje recht erin verwerkt.

Ontmaskerd

Alessi Moore, een bijzonder gevoelig meisje met een bijzondere Mustang.

Humphrey Leeuwarden.

Onverwacht genoegen.

Onuitwisbaar.

Prachtig geschreven boek van Kristen Heitzman waarbij je tot het einde wacht op de ontknoping.

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?