Het zijn net mensen van Joris Luyendijk


Publicatie datum:

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Gesponsorde koppelingen

Het zijn net mensen is een boek geschreven door Joris Luyendijk. De schrijver schreef dit boek nadat hij een aantal jaren als correspondent voor onder andere de Volkskrant in het Midden-Oosten had gewerkt. Het boek laat zien hoe de media invloed heeft op de beeldvorming van het Midden-Oosten waarmee de westerse wereld wordt geconfronteerd. 

Het zijn net mensen is een boek dat mensen die een kant en klare mening hebben over het Midden-Oosten een spiegel voor houd. Als ervaringsdeskundige beschrijft Luyendijk hoe de media het publiek beïnvloed. 

Als eerste voorbeeld draagt hij een bezoek aan een groepje uitgehongerde oorlogsslachtoffers aan. Hij vertelt eerst hoe zwaar aangeslagen deze mensen er uit zien, wat ze te verduren hebben gekregen en hoe uitzichtloos de situatie is. Kortom een bericht dat zo op de vaderlandse televisie zou kunnen komen. Dan beschrijft Luyendijk de situatie opnieuw. Ditmaal zei hij bij aankomst 'Hello Everybody' op een luide en misschien ietwat vrolijke manier. Luyendijk beschrijft hier dat de slachtoffers spontaan in de lach schoten bij zijn vertoning en vervolgens een stuk energieker oogde. De uitspraak 'Hello Everybody' komt veelvuldig in het boek terug en Luyendijk gebruikt deze om vervormde situaties aan te geven.

Daarop volgen voorbeelden van protesten, de kwestie tussen Palestina en Israël en Al Qaeda. Luyendijk vertelt dat groepen met protesterende er dikwijls niet uit zien zoals ze op de westerse televisie in beeld worden gebracht. Zo vertelt hij dat er vaak ingezoomd wordt op een klein groepje mensen, wat dan op televisie een grote menigte lijkt te zijn. Ook geeft hij als voorbeeld dat bij de Irakese bevrijding' door Amerika de soldaten luid werden toegejuicht door de bevolking. Volgens Luyendijk waren lang niet alle mensen zo blij met de bevrijding en waren de vlaggen waarmee de Amerikanen toegejuicht werden, slechts enkele momenten voordat de camera begon te draaien door de Amerikanen zelf uitgedeeld. 

Een groot gedeelte van het boek besteed Luyendijk aan de kwestie tussen Palestina en Israël. Hij vertelt hoe 'handig' Israël de westerse media weet te manipuleren simpelweg omdat ze de media beter inzetten en meer affiniteit hebben met de westerse wereld. Zo vergroot Israël aanslagen van Palestijnse op Israëliërs enorm uit in de media en weet het aanslagen van Israëliërs op Palestijnse te verbloemen door in de media 'verantwoording' af te leggen. Iets wat de Palestina anderzijds totaal niet doen, waardoor het beeld van Palestina als boosdoener wordt versterkt. 

Heeft Luyendijk zelf als correspondent niet bijgedragen aan incorrecte beeldvorming? Is hij zelf wel objectief?

Het antwoord op beide vragen is positief. Ja, Luyendijk heeft ook bijgedragen aan deze beeldvorming en geeft dit ook toe in zijn boek. Hij laat meerdere malen nadrukkelijk merken (bijvoorbeeld in de beschrijving van de kwestie tussen Palestina en Israël) geen voorkeur voor een partij te hebben, maar simpelweg verslag te doen van observaties. 

Hoe heeft Luyendijk dan zelf bijgedragen aan incorrecte beeldvorming? Luyendijk geeft als voorbeeld dat hij Arabisch spreekt, en dat hij veelvuldig werd gevraagd als deskundige wanneer een gebeurtenis zich afspeelde in de Arabische wereld. Echter geeft hij aan dat er verschillende Arabische dialecten zijn, waarvan de meeste onverstaanbaar voor hem zijn. Kortom vaak kon hij niet of nauwelijks communiceren met de omgeving. Een tweede voorbeeld is dat hij vaak als correspondent 'ter plaatste' werd gevraagd om verslag te doen terwijl hij in een nabijgelegen stad of land zat. Luyendijk stelt echter dat voorzieningen op het gebied van communicatie vaak zo slecht waren dat hij niet of nauwelijks op de hoogte was van de gebeurtenissen. In Nederland wist men op de redactie vaak eerder af van een gebeurtenis dan Luyendijk zelf. Toch werd hij ingezet als correspondent om de kijker/lezer te laten geloven dat het medium in kwestie iemand ter plaatse had. 

Het boek is een absolute must voor mensen die affiniteit hebben met journalistiek en/of media, maar zou eigenlijk door iedereen gelezen moeten worden. Het laat mensen zien dat niet iedere verslaglegging een waarheid is, zelfs niet van de zogenaamde kwaliteitskranten.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker workroel

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Recensie film: Now Way Up

Recensie van de spannende film No Way Up die zich afspeeld in een ondergrondse parkeergarage.

De Zoetheid van Perziken.

Prachtig verhaal rondom een perzik boom.

Recensie Yogi Bear

Hoe het is om beer te zijn in Yellystone Park

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Recensie: Huawei Ascend Y300

Recensie van Huawei Ascend Y300. Huawei een opkomend merk in Nederland.

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

New Kids Turbo

Een recensie over de film New Kids Turbo, een film waar ik normaal gesproken niet naar toe zou gaan en die een geheel nieuwe ervaring teweeg bracht.

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Habbo

Wat kan je doen in habbo en is het leuk?

Shutter Island (2010)

U.S. Marshal Teddy Daniels komt naar Shutter Island om de vermissing van een vrouwelijke patiënte te onderzoeken. Daarbij worden veel psychologische spelletje met hem gespeeld. Weet hij de waarheid toch te achterhalen? Of zit er meer verborgen op het eiland?

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?