Recensie HTC Sensation XE


Publicatie datum:

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Gesponsorde koppelingen

Waar ga ik het over hebben?

Ik heb ongeveer anderhalve maand geleden een HTC Sensation XE met beats audio gehaald, zo tegen het einde van mijn abonnement aan. Ik heb de afgelopen tijd de mogelijkheden, evenals de werkzaamheid van deze telefoon uitvoerig bekeken. In deze recensie ga ik al mijn bevindingen zo duidelijk mogelijk in kaart brengen voor diegenen die wellicht nog in twijfel zijn over hun volgende telecom aankoop.

De doos

Laat me beginnen bij het begin. De doos is een mooi en zakelijk ogend pakket, en de inhoud versterkt dit imago alleen. Bij het opendoen zie je de HTC Sensation XE in volle glorie, met aan beide zijden de mooi ontworpen oordopjes van beats, die zoals later besproken in de recensie uitstekend geluid produceren.

Als we de telefoon en oordopjes uit de doos halen en deze verder openklappen, zien we daar een verzameling aan accesoires: de oplader voor je accu, een multifunctionele kabel die je telefoon zowel aan je pc als aan de oplader koppelt, en een zakje met verschillende rubberen koppen voor de meegeleverde oordopjes.

 

De telefoon

Allereerst de specificaties die HTC zelf mooi heeft opgesomd:

Gewicht:
151 gram met batterij

Grootte toestel:
126.1mm x 65.4mm x 11.3mm
4.96″ x 2.57″ x 0.44″

Beeldscherm:
4.3-inch touch screen
109 mm (4.3″) met qHD (540 X 960)

Processor:
1,5ghz, dual core

Opslag:
Totale opslag: 4gb
Beschikbare opslag: tot 1gb
RAM geheugen: 786mb

Connectoren:
3,5 mm stero audio aansluiting
micro-USB 2.0 poort met ondersteuning voor hoge kwalitieit video overdracht met USB of HDMI kabel. (Speciale kabel nodig voor HDMI connectie)

Sensoren:
Gyro sensor
G-sensor
Digitale compas
Gevoeligheidssensor
Omgevingslichtsensor

 

Nu het belangrijkste onderwerp: de telefoon zelf. De XE ziet er op het eerste gezicht goed uit en heeft een heel lekker gewicht, waardoor het goed in de hand rust. Het is een groot ogende telefoon, maar naarmate je het meer gebruikt zul je merken dat de grootte precies goed is, met name voor surfen op het internet. Onder het LCD scherm zijn 4 touch functies te vinden, van links naar rechts: HOME, opties, vorige/terug en een zoekfunctie.

De XE loopt op Android 2.3.5 Gingerbread, waar je misschien de Android 4.0 Ice Cream Sandwich zou verwachten, maar dat is geenszins een nadeel, want de Gingerbread doet wat het moet doen en laat niks te wensen over. Voor diegenen die gek zijn van Android 4.0: HTC heeft de Sensation modellen zo ontworpen dat je deze kan upgraden ergens in het voorjaar van 2012.

De interface van HTC is voor de afgelopen modellen niet veel veranderd. Je hebt het beginscherm met helemaal boven een statusbalk met de nodige informatie als batterij, tijd, ontvangst, type verbinding die op het moment gebruikt wordt (wifi, 3G, HDSPA), en nog enkele dingen meer. Daaronder staat nogmaals de tijd, deze keer in het groot en ouderwets weergegeven. Weer daaronder wordt je huidige locatie weergegeven, met de daarbij horende weersvoorspelling, maximum, minimum en huidige temperatuur, en de datum.

Het beginscherm biedt niet alleen veel informatie, maar de manier waarop sommige informatie wordt gepresenteerd is op zijn minst spectaculair. Als je bijvoorbeeld je telefoon uit de slaapstand haalt en deblokkeert, wordt de actuele weersvoorspelling heel levendig weergegeven met bijvoorbeeld zonnestralen en wolken, of bliksem en regen gepaard met een virtuele ruitenwisser die je beeld weer ‘schoonveegt’.

Naast het beginscherm zijn er nog 6 andere schermen, die HTC zo divers en handig mogelijk heeft ingericht. Zo heb je een directe feed met je facebook en twitter account, een scherm geheel gewijd aan het weer voor nu en de komende dagen, muziek, en nog meer. Dit neemt niet weg dat je de schermen geheel naar eigen smaak kan inrichten, wat overigens een zeer gemakkelijke handeling is om uit te voeren met de “hold & drag” mogelijkheid, waarbij je de ongewenste widgets en/of applicaties zo uit je scherm kunt halen of erin kunt zetten.

Nu verder naar het menu. Via het menu-icoon linksonder kom je in het menu terecht, waar je alle mogelijke applicaties en programma’s vindt die zowel standaard zijn, als die zijn gedownload via de Android Market. Voor de lezers die niet bekend zijn met Android: De Android Market is een plek soortgelijk aan de app store die Apple op haar iPhone heeft. Hier kan men allerlei soorten apps en games downloaden, meestal ontworpen door derden, die de smartphone ervaring tot een geheel ander niveau tillen. Het menu is veel handiger dan enkel 9 iconen met elk weer tig submenus, zoals dat bij sommige andere telefoons wel zo is. Met deze indeling tik je aan wat je wilt, en je bent er.

 

Prestaties

Prestatiegewijs doet de telefoon het zeer goed. De nieuwe processor doet zijn werk goed en op de snelheid valt bijna niks aan te merken, behalve wanneer je veel applicaties aan het draaien bent, dan wil de telefoon nog wel eens trager worden. De oorzaak hiervan is dat je applicaties niet handmatig kunt afsluiten wanneer je er klaar mee bent, waardoor er onnodig veel ruimte in het geheugen in beslag wordt genomen en de telefoon trager wordt. Maar dit mag geen groot probleem zijn, gezien het grote aantal aan zogenaamde “task killers” beschikbaar op de Android Market. Een task killer is een kleine applicatie die bijhoudt welke programma’s en applicaties er op het moment actief zijn en hoeveel ruimte er nog beschikbaar is in het RAM geheugen. Vanuit deze applicatie kun je met 1 tik alle lopende applicaties afsluiten en zo een enorme hoeveelheid geheugen vrijmaken. Ikzelf gebruik Advanced Task Killer, en het bevalt me zeer goed. Sterker nog, tijdens het schrijven van voorgaande zin heb ik snel even 67 Mb aan geheugen vrijgemaakt, zo handig is het!

De 8 MP camera die op deze telefoon zit maakt haarscherpe foto’s in HD die je gerust kunt laten drukken, zo mooi zijn ze. Een professionele camera van 800 euro maakt zeker mooiere foto’s, maar je koopt een telefoon niet voor zijn camera, en de XE maakt voor een telefoon zeer indrukwekkende foto’s. Het Full HD opnemen is ook echt Full HD opnemen. Ik had op de eerste dag een testvideo gemaakt en ik kon zweren dat de kleuren er op de telefoon er levendiger uitzagen dan in het echt.

Een kanttekening is wel dat het batterijleven bij veelvuldig gebruik helaas van niet al te lange duur is, maar dat is een kwaal waar elke nieuwe smartphone last van heeft. De technologie achter de accu loopt helaas nog een stap of twee achter op die van de smartphones. Ik heb voor de HTC wel een handig truukje gevonden dat het batterijleven een stuk langer laat meegaan. Deze truc heb ik op de volgende site gevonden: http://www.vandersluijs.nl/2010/08/29/verdubbel-de-levensduur-accu-htc-desire/ . Hoewel er staat dat het voor de HTC Desire en de Google Nexus ONE is, werkt het ook voor de XE. Ik heb het zelf uitgeprobeerd en of het batterijleven verdubbeld is kan ik neit zo zeggen, maar het wordt wel degelijk verlengd.

Kortom, de prestaties van de XE zijn zeker prijzenswaardig en het is een telefoon die nog echt wel een tijd meegaat.

 

Beats oordopjes

Last but not least wil ik het nog hebben over de meegeleverde beats oordopjes. Toen ik de reclames zag en hoe stevig ze online werden aangeprezen, was ik er nog niet helemaal van overtuigd dat de oordopjes een verschil zouden maken. Zelf luister ik heel vaak naar muziek en ik gebruikte dan ook een dure mp4 speler met bijbehorende oordopjes, ik was hier dan ook heel tevreden mee.

Maar dan kwam het moment waarop ik de oordopjes in de telefoon deed en het allereerste liedje afspeelde. Ik wist niet wat ik hoorde! Ondanks dat ik het liedje al tig maal eerder gehoord had, leek het alsof het een nieuwe ervaring was, en eigenlijk, dat was het ook. De telefoon in combinatie met de speciaal ontworpen oordopjes veranderen het muziek luisteren totaal. Ik besefte dat de reclames helemaal niet overdreven, sterker nog, ik vond dat de reclames lichtelijk terughoudend waren. De oordopjes geven het geluid een echte make-over: de bas is veel dieper, de instrumentele nuances die het gezongen deel van het lied steunen komen nu prachtig tot hun recht en het overall geluid is enkele tandjes opgekrikt.

Ik kan gerust stellen dat de oordopjes niets minder dan oerdegelijk zijn en zeker doen wat ze beloven, en in mijn mening, zelfs meer dan dat. Wat mij betreft haal ik voortaan alleen nog maar beats oordopjes mochten deze het ooit begeven.

 

Conclusie

Wat kan ik nog meer zeggen, de HTC Sensation XE is een pracht van een telefoon die een knap uiterlijk heeft en een sterk innerlijk dat goed aangepast is aan de modernisering die erna nog plaats zal vinden. De oordopjes zijn extra redenen om van de telefoon te houden, en geven je ook het gevoel dat je telefoon meer dan gemiddeld kan.

Op een schaal van 1 tot 10 zou ik deze telefoon een 9 geven. Geen 10, omdat perfectie niet bestaat en geen 9,5 omdat niet alleen deze telefoon, maar alle telefoons aardig ver van perfectie zijn en nog zeker verbeterpunten hebben.

Kortom, als je twijfelt over je volgende aankoop, dan zit je met de Sensation XE in ieder geval veilig.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Recensie film: Disturbia

Recensie van de spannende film: Disturbia

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Op vakantie in Marmaris, Turkije

Een recensie over een vakantie in marmaris met je vriend(in)

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Recensie Yogi Bear

Hoe het is om beer te zijn in Yellystone Park

het boek Misleid (Merel van Groningen)

Merel(schrijfster en de hoofdpersoon) word verliefd op een loverboy

Tabatha Salon Takeover

Het is de bekende kapster Tabatha Coffey die zich ontplooit als een ware onderneemster die haar kennis en vaardigheden gebruikt om noodlijdende kapsalons te redden.

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

Recensie film: Step Up

Recensie van de film Step Up.

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

Verboden.

The book of mortals.

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.