Recensie HTC Sensation XE


Publicatie datum:

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Gesponsorde koppelingen

Waar ga ik het over hebben?

Ik heb ongeveer anderhalve maand geleden een HTC Sensation XE met beats audio gehaald, zo tegen het einde van mijn abonnement aan. Ik heb de afgelopen tijd de mogelijkheden, evenals de werkzaamheid van deze telefoon uitvoerig bekeken. In deze recensie ga ik al mijn bevindingen zo duidelijk mogelijk in kaart brengen voor diegenen die wellicht nog in twijfel zijn over hun volgende telecom aankoop.

De doos

Laat me beginnen bij het begin. De doos is een mooi en zakelijk ogend pakket, en de inhoud versterkt dit imago alleen. Bij het opendoen zie je de HTC Sensation XE in volle glorie, met aan beide zijden de mooi ontworpen oordopjes van beats, die zoals later besproken in de recensie uitstekend geluid produceren.

Als we de telefoon en oordopjes uit de doos halen en deze verder openklappen, zien we daar een verzameling aan accesoires: de oplader voor je accu, een multifunctionele kabel die je telefoon zowel aan je pc als aan de oplader koppelt, en een zakje met verschillende rubberen koppen voor de meegeleverde oordopjes.

 

De telefoon

Allereerst de specificaties die HTC zelf mooi heeft opgesomd:

Gewicht:
151 gram met batterij

Grootte toestel:
126.1mm x 65.4mm x 11.3mm
4.96″ x 2.57″ x 0.44″

Beeldscherm:
4.3-inch touch screen
109 mm (4.3″) met qHD (540 X 960)

Processor:
1,5ghz, dual core

Opslag:
Totale opslag: 4gb
Beschikbare opslag: tot 1gb
RAM geheugen: 786mb

Connectoren:
3,5 mm stero audio aansluiting
micro-USB 2.0 poort met ondersteuning voor hoge kwalitieit video overdracht met USB of HDMI kabel. (Speciale kabel nodig voor HDMI connectie)

Sensoren:
Gyro sensor
G-sensor
Digitale compas
Gevoeligheidssensor
Omgevingslichtsensor

 

Nu het belangrijkste onderwerp: de telefoon zelf. De XE ziet er op het eerste gezicht goed uit en heeft een heel lekker gewicht, waardoor het goed in de hand rust. Het is een groot ogende telefoon, maar naarmate je het meer gebruikt zul je merken dat de grootte precies goed is, met name voor surfen op het internet. Onder het LCD scherm zijn 4 touch functies te vinden, van links naar rechts: HOME, opties, vorige/terug en een zoekfunctie.

De XE loopt op Android 2.3.5 Gingerbread, waar je misschien de Android 4.0 Ice Cream Sandwich zou verwachten, maar dat is geenszins een nadeel, want de Gingerbread doet wat het moet doen en laat niks te wensen over. Voor diegenen die gek zijn van Android 4.0: HTC heeft de Sensation modellen zo ontworpen dat je deze kan upgraden ergens in het voorjaar van 2012.

De interface van HTC is voor de afgelopen modellen niet veel veranderd. Je hebt het beginscherm met helemaal boven een statusbalk met de nodige informatie als batterij, tijd, ontvangst, type verbinding die op het moment gebruikt wordt (wifi, 3G, HDSPA), en nog enkele dingen meer. Daaronder staat nogmaals de tijd, deze keer in het groot en ouderwets weergegeven. Weer daaronder wordt je huidige locatie weergegeven, met de daarbij horende weersvoorspelling, maximum, minimum en huidige temperatuur, en de datum.

Het beginscherm biedt niet alleen veel informatie, maar de manier waarop sommige informatie wordt gepresenteerd is op zijn minst spectaculair. Als je bijvoorbeeld je telefoon uit de slaapstand haalt en deblokkeert, wordt de actuele weersvoorspelling heel levendig weergegeven met bijvoorbeeld zonnestralen en wolken, of bliksem en regen gepaard met een virtuele ruitenwisser die je beeld weer ‘schoonveegt’.

Naast het beginscherm zijn er nog 6 andere schermen, die HTC zo divers en handig mogelijk heeft ingericht. Zo heb je een directe feed met je facebook en twitter account, een scherm geheel gewijd aan het weer voor nu en de komende dagen, muziek, en nog meer. Dit neemt niet weg dat je de schermen geheel naar eigen smaak kan inrichten, wat overigens een zeer gemakkelijke handeling is om uit te voeren met de “hold & drag” mogelijkheid, waarbij je de ongewenste widgets en/of applicaties zo uit je scherm kunt halen of erin kunt zetten.

Nu verder naar het menu. Via het menu-icoon linksonder kom je in het menu terecht, waar je alle mogelijke applicaties en programma’s vindt die zowel standaard zijn, als die zijn gedownload via de Android Market. Voor de lezers die niet bekend zijn met Android: De Android Market is een plek soortgelijk aan de app store die Apple op haar iPhone heeft. Hier kan men allerlei soorten apps en games downloaden, meestal ontworpen door derden, die de smartphone ervaring tot een geheel ander niveau tillen. Het menu is veel handiger dan enkel 9 iconen met elk weer tig submenus, zoals dat bij sommige andere telefoons wel zo is. Met deze indeling tik je aan wat je wilt, en je bent er.

 

Prestaties

Prestatiegewijs doet de telefoon het zeer goed. De nieuwe processor doet zijn werk goed en op de snelheid valt bijna niks aan te merken, behalve wanneer je veel applicaties aan het draaien bent, dan wil de telefoon nog wel eens trager worden. De oorzaak hiervan is dat je applicaties niet handmatig kunt afsluiten wanneer je er klaar mee bent, waardoor er onnodig veel ruimte in het geheugen in beslag wordt genomen en de telefoon trager wordt. Maar dit mag geen groot probleem zijn, gezien het grote aantal aan zogenaamde “task killers” beschikbaar op de Android Market. Een task killer is een kleine applicatie die bijhoudt welke programma’s en applicaties er op het moment actief zijn en hoeveel ruimte er nog beschikbaar is in het RAM geheugen. Vanuit deze applicatie kun je met 1 tik alle lopende applicaties afsluiten en zo een enorme hoeveelheid geheugen vrijmaken. Ikzelf gebruik Advanced Task Killer, en het bevalt me zeer goed. Sterker nog, tijdens het schrijven van voorgaande zin heb ik snel even 67 Mb aan geheugen vrijgemaakt, zo handig is het!

De 8 MP camera die op deze telefoon zit maakt haarscherpe foto’s in HD die je gerust kunt laten drukken, zo mooi zijn ze. Een professionele camera van 800 euro maakt zeker mooiere foto’s, maar je koopt een telefoon niet voor zijn camera, en de XE maakt voor een telefoon zeer indrukwekkende foto’s. Het Full HD opnemen is ook echt Full HD opnemen. Ik had op de eerste dag een testvideo gemaakt en ik kon zweren dat de kleuren er op de telefoon er levendiger uitzagen dan in het echt.

Een kanttekening is wel dat het batterijleven bij veelvuldig gebruik helaas van niet al te lange duur is, maar dat is een kwaal waar elke nieuwe smartphone last van heeft. De technologie achter de accu loopt helaas nog een stap of twee achter op die van de smartphones. Ik heb voor de HTC wel een handig truukje gevonden dat het batterijleven een stuk langer laat meegaan. Deze truc heb ik op de volgende site gevonden: http://www.vandersluijs.nl/2010/08/29/verdubbel-de-levensduur-accu-htc-desire/ . Hoewel er staat dat het voor de HTC Desire en de Google Nexus ONE is, werkt het ook voor de XE. Ik heb het zelf uitgeprobeerd en of het batterijleven verdubbeld is kan ik neit zo zeggen, maar het wordt wel degelijk verlengd.

Kortom, de prestaties van de XE zijn zeker prijzenswaardig en het is een telefoon die nog echt wel een tijd meegaat.

 

Beats oordopjes

Last but not least wil ik het nog hebben over de meegeleverde beats oordopjes. Toen ik de reclames zag en hoe stevig ze online werden aangeprezen, was ik er nog niet helemaal van overtuigd dat de oordopjes een verschil zouden maken. Zelf luister ik heel vaak naar muziek en ik gebruikte dan ook een dure mp4 speler met bijbehorende oordopjes, ik was hier dan ook heel tevreden mee.

Maar dan kwam het moment waarop ik de oordopjes in de telefoon deed en het allereerste liedje afspeelde. Ik wist niet wat ik hoorde! Ondanks dat ik het liedje al tig maal eerder gehoord had, leek het alsof het een nieuwe ervaring was, en eigenlijk, dat was het ook. De telefoon in combinatie met de speciaal ontworpen oordopjes veranderen het muziek luisteren totaal. Ik besefte dat de reclames helemaal niet overdreven, sterker nog, ik vond dat de reclames lichtelijk terughoudend waren. De oordopjes geven het geluid een echte make-over: de bas is veel dieper, de instrumentele nuances die het gezongen deel van het lied steunen komen nu prachtig tot hun recht en het overall geluid is enkele tandjes opgekrikt.

Ik kan gerust stellen dat de oordopjes niets minder dan oerdegelijk zijn en zeker doen wat ze beloven, en in mijn mening, zelfs meer dan dat. Wat mij betreft haal ik voortaan alleen nog maar beats oordopjes mochten deze het ooit begeven.

 

Conclusie

Wat kan ik nog meer zeggen, de HTC Sensation XE is een pracht van een telefoon die een knap uiterlijk heeft en een sterk innerlijk dat goed aangepast is aan de modernisering die erna nog plaats zal vinden. De oordopjes zijn extra redenen om van de telefoon te houden, en geven je ook het gevoel dat je telefoon meer dan gemiddeld kan.

Op een schaal van 1 tot 10 zou ik deze telefoon een 9 geven. Geen 10, omdat perfectie niet bestaat en geen 9,5 omdat niet alleen deze telefoon, maar alle telefoons aardig ver van perfectie zijn en nog zeker verbeterpunten hebben.

Kortom, als je twijfelt over je volgende aankoop, dan zit je met de Sensation XE in ieder geval veilig.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Koninginnedag-drama

Betoog over het koninginnedagdrama

The Pelican Brief (1993)

Een jonge rechtenstudente stelt een dossier op naar aanleiding van de twee vermoordden rechters van het Hooggerechtshof. Doordat zij de waarheid zo dicht nadert, brengt zij zichzelf en anderen in groot gevaar. Zal zij het overleven en de werkelijke dader kunnen onthullen? Of legt ze het loodje tegen deze machtige man?

Recentie film: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Recensie van de eerste film in de reeks van de Lord of the Rings

Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

The Uninvited 2003

Een erg verwarrende horror die je aan het denken zet.

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

Recensie film: Titanic

Recensie van film Titanic

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?

Recensie: Morgen toen de oorlog begon

Een recensie van het boek: Morgen toen de oorlog begon. Het boek is geschreven door John Marsden

Due Date

Een erg leuke komedie waarin Zach Galifianakis zich weer van zijn goede kant laat zien

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

The woman in black

The woman in black. De nieuwste film van James Watkins met als hoofdrolspeler niemand minder dan Daniel Radcliffe.

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Recensie film: Dark Ride

Recensie van de horrorfilm: Dark Ride

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden

Recensie Samsung Galaxy Ace

Info over Samsung Galaxy Ace met ervaring van gebruiker

het boek Misleid (Merel van Groningen)

Merel(schrijfster en de hoofdpersoon) word verliefd op een loverboy