Jonathan Livingston Zeemeeuw


Publicatie datum:

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.

Gesponsorde koppelingen

Zeemeeuwen zijn in dit boek de hoofdpersonen. Sterker nog, er komt geen mens in voor. Het verhaal gaat over Jonathan Livingston Zeemeeuw. 
Het boek bestaat uit drie delen. Deel een gaat over het gewone leven op aarde. Deel twee gaat over het leven in “de Hemel”. Deel drie gaat over dat Jonathan Livingston Zeemeeuw weer terugkeert naar Aarde. 

Livingston is een meeuw die erg op zichzelf is gesteld. Hij trekt zich in het begin niks aan van de groep meeuwen (de Vlucht) en trekt zijn eigen plan want het vechten om een stukje brood en het krijsen om eten boeit hem niet. Hij wilt vliegen, steeds harder, steeds hoger en steeds mooier. Hij gaat steeds sneller en ontwikkelt zichzelf. Hij denkt dat de Groep hem waardeert maar toch0 accepteert de groep hem niet. Zij verbannen hem naar de “Grijze Klif”. Maar Jonathan Livingston vliegt verder dan de Grijze Klif, hij vliegt naar “de Hemel”. Hier ziet hij wel meeuwen die net zo denken en doen als hij. Daar komt hij zijn meester Tsjang tegen. Hier leert hij net zo snel vliegen als een gedachte en dat de Hemel volmaakt zijn is.


Hij gaat terug naar de Aarde omdat hij wil laten zien wat hij kan, wat hij geleerd heeft in de Hemel en dat het ook anders kan. Hij wil andere meeuwen dingen leren die hij ook heeft geleerd. Leren je te ontwikkelen, leren nadenken en niet altijd met de Groep mee te gaan. Deze keer wordt hij gezien als meester, als een leraar die andere leert vliegen en bewust worden van de mogelijkheden.

Het boek was makkelijk te lezen, geen moeilijke begrippen of lastige verhaallijnen, geen flashbacks of ingewikkelde relaties. Toch ging dit boek niet alleen over meeuwen die leerden vliegen en waarvan eentje verbannen werd en als een held terugkomt. Wanneer ik dit verhaal toepas op de mensheid is het veel interessanter. Want het echte onderwerp van het boek is namelijk acceptatie. Acceptatie in de groep, acceptatie van jezelf en van de ander. Dit is de liefde die Jonathan moest leren en die de andere meeuwen dat nog niet kende.


Hier zie ik veel dingen terug van mezelf. Anders zijn, maar wel in zoverre dat iedereen je wel kan accepteren en dat je niet te raar gevonden wordt. Ik wil graag mezelf zijn, wat vaak wel lukt, maar ik merk dat het aanpassen juist ook vriendschappen maakt. Als je dat niet genoeg doet, dan vervaag je in het alleen zijn. Net zoals Jonathan. De kunst is dus de mix te vinden tussen jezelf zijn en je zo aanpassen dat je “door de groep” wel gewaardeerd wordt. Het boek verwoord dit als: De kunst om anderen lief te hebben als jezelf.


Ik vond het mooi dat de schrijver het dierenleven uitwerkt. Want soms denken de mensen dat het dierenleven erg eentonig is. Hij maakt duidelijk dat de meeuwen het helemaal niet zo saai hebben. Dat ze voor elke grote groep of andere soorten plekken verschillende namen hebben. Zoals: de Vlucht, de Aarde, de Hemel, de Grijze Klif, de Groep, de Wet van de Vlucht, de Grote Bergwind, de Grote Raad en de Oudste etc. Ook alle meeuwen hebben gekke namen zoals: Jonathan Living Zeemeeuw, Frederik Zeemeeuw, Herman Calvijn Zeemeeuw, Charles-Roland Zeemeeuw, Maarten Willem Zeemeeuw etc. Ze hebben ook ouders, vrienden en vijanden.


Er zijn natuurlijk ook een paar minpuntjes van wat ik jammer vond van het boek. Dat waren namelijk de foto’s van Russel Munson. Voor mijn idee onderbraken de illustraties het verhaal en ook waren ze niet allemaal even mooi en verpest het zelfs je eigen fantasie. Ook komen er overdreven snelheden in voor. Jonathan gaat dan 300 kilometer per uur en nog harder en harder. Dat komt voor mij niet erg realistisch over, sterker nog het maakt het verhaal erg flauw. Desondanks vond ik het leuk om het te lezen, de diepere lagen ervan in te zien en er anderen dingen uit te halen dan wat er in het boek staat.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker ImDaMaster

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Koninginnedag-drama

Betoog over het koninginnedagdrama

Black Swan

Recensie Black Swan

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

goSupermodel.nl veilig?

een website voor meisjes waarbij ze kunnen communiceren, zich bezig kunnen houden met kleding en spelletjes kunnen doen.

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

The Fighter (2011)

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer me

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Verboden.

The book of mortals.

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie film: Fantastic Four

Recensie van de film: Fantastic Four.

Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is een hi

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Gratis thuiswerk Jobrapido, is www.jobrapido.com betrouwbaar?

Er staat volop thuiswerk op www.jobrapido.com maar is Jobrapido ook betrouwbaar?

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

Recensie Yogi Bear

Hoe het is om beer te zijn in Yellystone Park

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt