Lord of the Flies (film)


Publicatie datum:

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Gesponsorde koppelingen

De film Lord of the Flies was behoorlijk indrukwekkend. Een groep jonge padvinders eindigt zonder begeleiding op een onbewoond eiland. Er wordt geprobeerd regels op te stellen, maar dit gaat moeilijk en al snel ontstaat verdeeldheid.

Het gaat eigenlijk al mis aan het begin van het verhaal. Het is goed dat er een leider gekozen wordt, zeker omdat die keuze vrij unaniem is. Maar als de eerste afspraak gemaakt wordt, houden gelijk meerdere  mensen zich er niet aan. Ze spreken af dat alleen degene met de schelp (die Piggy gevonden heeft) het woord heeft, maar de meeste jongens schreeuwen gewoon door de groep. Hier verwachtte ik tegenspraak van Ralph (de leider) of Piggy, die zichzelf een beetje benoemt tot Ralphs hulpje. Er wordt echter niet op gereageerd.

Dit veroorzaakt dus eigenlijk meteen al dat de eerste afspraak niet goed gemaakt is. Er worden geen consequenties aan verbonden als je je niet aan de afspraak houdt en dus houden maar weinig jongens zich eraan. De meeste praten gewoon door elkaar, onafhankelijk van wie de schelp heeft.

Het tweede wat mis ging, was het belangrijk maken van de bril van Piggy. Ralph gebruikt de bril op een gegeven moment om vuur te kunnen maken. De jongens zijn er al snel achter dat vuur belangrijk is voor hun leven op het eiland. Zo wordt de bril van Piggy een soort levensbehoefte. Zonder de bril is er geen vuur. Als er uiteindelijk twee groepen ontstaan is de bril één van de zaken waarover geruzied en zelfs gevochten wordt.

Piggy vraagt meerdere keren in de film wat volwassenen gedaan zouden hebben. Op één van de dieptepunten vraagt hij Ralph: “We did everything just the way grown-ups would have... what went wrong?” Dit is heel typerend voor de verdeling van de jongens. Ralph en Piggy blijven tot het bittere einde proberen hun manieren te handhaven en beschaafd met elkaar om te gaan. De groep van Jack, de jagers, wordt wild en bijna onhandelbaar.

In het boek is het verhaal ongeveer hetzelfde, maar de clue een beetje anders. Alle jongens uit de film kenden elkaar al en vormden een groep van iets wat het meest op padvinderij leek. In het boek kennen ze elkaar niet echt en heeft het veel meer met de Britse klassenmaatschappij te maken.

Ralph is in het boek vrij filosofisch, of dromerig, maar wel redelijk hard en niet zo aardig. Ook is hij in het boek op een bepaalde manier kinderlijker en uitbundiger. Als hij in de film met Piggy omgaat, probeert hij hem te troosten en aardig voor hem te zijn. In het boek vraagt Piggy aan Ralph om hem vooral géén Piggy te noemen, maar Ralph lacht hem heel hard uit en vertelt alle jongens dat ze hem juist wel Piggy moeten noemen.

Het was een best mooie film, hoewel het vrij ongeloofwaardig was, vooral het einde. Het leek een beetje alsof de schrijver op het hoogtepunt van het verhaal geen zin meer had om verder te schrijven. Het lijkt helemaal mis te lopen, Ralph staat op het punt vermoord te worden door zijn oude vrienden.... en dan zijn ze opeens zomaar gered. Dat was een enorme anti-climax.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Habbo

Wat kan je doen in habbo en is het leuk?

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Sinds een half jaar heb ik de Sony Ericcson Xperia Mini Pro in gebruik.

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.

Op vakantie in Marmaris, Turkije

Een recensie over een vakantie in marmaris met je vriend(in)

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

The Engelse Newcastle Upon Tyne

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Knight and Day een film met Cameron Diaz en Tom Cruise

Een recensie van een van de leukste komedies van de afgelopen tijd!

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Recensie film: Lord of the Rings: The Two Towers

Recentie van de tweede film in de reeks van The Lord of the Rings

Due Date

Een erg leuke komedie waarin Zach Galifianakis zich weer van zijn goede kant laat zien

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

Olaf en Jasper met 'Weet je wat jij moet doen?

Een voorstelling van het duo Olaf en Jasper

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Fast & Furious 5 (2010)

De oude bekenden zijn terug en dit keer met dezelfde gevaarlijke en spannende stijl als vorige keer. Ondergedoken in Rio bereiden ze de laatste autoroof voor die zo’n grote hoeveelheid geld moet opleveren dat ze zich onder de radar kunnen bewegen zonder kans om gepakt te worden. Ze krijgen het voor elkaar om zowel de