Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch


Publicatie datum:

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Gesponsorde koppelingen

Het was een bijzondere periode voor Harry Mulisch: tussen 1991 en 1992 schreef hij zijn beroemde boek: De Ontdekking van de Hemel, hij bereikte de leeftijd van 65 jaar, zijn vrouw verliet hem toen bleek dat hij een ander had en hij overleefde een herseninfarct. In het onlangs verschenen 'Logboek' van deze periode, dat nooit bestemd was voor publicatie, beschrijft hij deze gebeurtenissen - zij het heel summier.

Dat 'Logboek' niet bestemd was voor publicatie wordt na de inleiding zeer duidelijk. In de inleiding beschrijft Mulisch, hoe hij uiteindelijk toch overstag ging en koos voor werken op een pc. Lang hield hij stug vast aan het schrijven met de pen; schrijven op een pc is niet echt schrijven.
Maar dan ziet hij de grote voordelen, onder meer van de zoek-en-vervangfunctie: wanneer hij een naam van een personage wil veranderen, hoeft hij niet eindeloos veel pagina's na te zoeken en de naam overal handmatig te vervangen.
De Ontdekking van de Hemel is geen dik boek geworden door het gebruik van de pc, zo stelt hij. Nee, omgekeerd: hij ging de pc gebruiken omdat hij wist dat hij een dik boek wilde maken.
Logboek van Harry Mulisch

Geen nieuwe inzichten
Dit is voor de liefhebbers nog aardige informatie. Maar na de inleiding bestaat 'Logboek' louter nog uit korte, staccato beschrijvingen van zijn vorderingen: het aantal pagina's dat hij schreef of had willen schrijven, globale beschrijvingen van de veranderde indeling van het boek, en verder wat trivia als zijn bezoeken aan kennissen en zijn vriendin (die hij slechts aanduidt met initialen). Noch voor literatoren, noch voor biografen levert dit veel nieuwe inzichten op.

Veelzeggende weglatingen

Wat nog wel aardig is, is de inkijk die je krijgt in 's mans psyche juist door deze weglatingen. Elk interviewverzoek, elk mediaoptreden, en zijn afwegingen om daar al dan niet op in te gaan, worden beschreven.
Dat zijn buitenechtelijke vriendin (die hij al vier jaar kent) in verwachting is en hij nu toch zijn vrouw maar eens op de hoogte moet stellen, krijgt een schrale anderhalve regel. Emoties blijven bij Mulisch veelal uit beeld. Dat wisten we al; uit zijn mediaoptredens en uit zijn boeken.
Er is een enkele uitzondering: hij beschrijft dat zijn moeder niets meer van zich laat horen nadat hij haar heeft gemeld, dat hij een herseninfarct heeft gehad. Wel weet ze hem te vinden wanneer ze haar maandelijkse toelage van $200 mist. Iets meer emotie schemert door, wanneer zijn moeder zijn oudste dochter nogal plomp laat weten, dat zij niet welkom is voor een logeerpartijtje. Het is duidelijk dat Mulisch dit gevoelloos vindt.

Waarom
Blijft de vraag, waarom dit 'Logboek' publicabel werd gevonden. Mulisch zelf had dit niet gedaan. Iedereen die hem een beetje heeft gevolgd en gelezen, en nu dit 'Logboek' onder ogen krijgt, weet dat.
Is het om de gedachte aan de schrijver levend te houden, omdat zijn (nooit gehuwde) weduwe een Mulischmuseum wil oprichten? Is er na zijn overlijden in 2010 minder geld overgebleven dan gehoopt? Of is het de wens om alles wat er is, ruimhartig te delen met de Mulischfans? Wie weet komen we er nog achter.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Boekrecensie: Het Ivoren Rijk door Naomi Novik

Het vierde boek in de Temeraire-serie

Recensie film: Lord of the Rings: The Two Towers

Recentie van de tweede film in de reeks van The Lord of the Rings

Recensie film: Step Up

Recensie van de film Step Up.

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

50 tinten grijs

Een recensie over 50 tinten grijs, het eerste deel van de populaire trilogie.

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

Hotel Rwanda

Recensie van de film hotel Rwanda

Black Swan

Recensie Black Swan

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Top 10 free Android Game Apps

Heb jij een mobiele telefoon met het besturingssysteem Android? Dan moet je deze spellen zeker downloaden.

Onuitwisbaar.

Prachtig geschreven boek van Kristen Heitzman waarbij je tot het einde wacht op de ontknoping.

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

Nachtschade (Blindsighted), Karin Slaughter (2002)

Dit is de eerste literaire thriller in de Sara Linton-reeks dat zorgt voor bloedstollende spanning en levensechte personages.

Jack Sparrow is Back!

In Pirates 4 gaan Jack Sparrow en Captain Barbosa op zoek naar de Fountain of Youth....

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes pakt met zijn partner Dr. John Watsen de seriemoordenaar en zwarte magier Blackwood op. Na Blackwoods zelfmoord actie staat hij op uit de dood. Lukt het Holmes om dit mysterie te ontrafelen? Of eindigt het definitie voor de meest bekende detective uit Londen?

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Thor (2011)

De sterke en machtige maar ook arrogante Thor wordt na het veroorzaken van een enorme oorlog verbannen naar de aarde. Daar moet hij tussen de mensen leven om te bewijzen dat hij terug mag komen. Daar wordt hij de sterke verdediger van het goede en neemt verantwoordelijkheden die voorheen ondenkbaar waren geweest bij Th

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.