Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch


Publicatie datum:

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Gesponsorde koppelingen

Het was een bijzondere periode voor Harry Mulisch: tussen 1991 en 1992 schreef hij zijn beroemde boek: De Ontdekking van de Hemel, hij bereikte de leeftijd van 65 jaar, zijn vrouw verliet hem toen bleek dat hij een ander had en hij overleefde een herseninfarct. In het onlangs verschenen 'Logboek' van deze periode, dat nooit bestemd was voor publicatie, beschrijft hij deze gebeurtenissen - zij het heel summier.

Dat 'Logboek' niet bestemd was voor publicatie wordt na de inleiding zeer duidelijk. In de inleiding beschrijft Mulisch, hoe hij uiteindelijk toch overstag ging en koos voor werken op een pc. Lang hield hij stug vast aan het schrijven met de pen; schrijven op een pc is niet echt schrijven.
Maar dan ziet hij de grote voordelen, onder meer van de zoek-en-vervangfunctie: wanneer hij een naam van een personage wil veranderen, hoeft hij niet eindeloos veel pagina's na te zoeken en de naam overal handmatig te vervangen.
De Ontdekking van de Hemel is geen dik boek geworden door het gebruik van de pc, zo stelt hij. Nee, omgekeerd: hij ging de pc gebruiken omdat hij wist dat hij een dik boek wilde maken.
Logboek van Harry Mulisch

Geen nieuwe inzichten
Dit is voor de liefhebbers nog aardige informatie. Maar na de inleiding bestaat 'Logboek' louter nog uit korte, staccato beschrijvingen van zijn vorderingen: het aantal pagina's dat hij schreef of had willen schrijven, globale beschrijvingen van de veranderde indeling van het boek, en verder wat trivia als zijn bezoeken aan kennissen en zijn vriendin (die hij slechts aanduidt met initialen). Noch voor literatoren, noch voor biografen levert dit veel nieuwe inzichten op.

Veelzeggende weglatingen

Wat nog wel aardig is, is de inkijk die je krijgt in 's mans psyche juist door deze weglatingen. Elk interviewverzoek, elk mediaoptreden, en zijn afwegingen om daar al dan niet op in te gaan, worden beschreven.
Dat zijn buitenechtelijke vriendin (die hij al vier jaar kent) in verwachting is en hij nu toch zijn vrouw maar eens op de hoogte moet stellen, krijgt een schrale anderhalve regel. Emoties blijven bij Mulisch veelal uit beeld. Dat wisten we al; uit zijn mediaoptredens en uit zijn boeken.
Er is een enkele uitzondering: hij beschrijft dat zijn moeder niets meer van zich laat horen nadat hij haar heeft gemeld, dat hij een herseninfarct heeft gehad. Wel weet ze hem te vinden wanneer ze haar maandelijkse toelage van $200 mist. Iets meer emotie schemert door, wanneer zijn moeder zijn oudste dochter nogal plomp laat weten, dat zij niet welkom is voor een logeerpartijtje. Het is duidelijk dat Mulisch dit gevoelloos vindt.

Waarom
Blijft de vraag, waarom dit 'Logboek' publicabel werd gevonden. Mulisch zelf had dit niet gedaan. Iedereen die hem een beetje heeft gevolgd en gelezen, en nu dit 'Logboek' onder ogen krijgt, weet dat.
Is het om de gedachte aan de schrijver levend te houden, omdat zijn (nooit gehuwde) weduwe een Mulischmuseum wil oprichten? Is er na zijn overlijden in 2010 minder geld overgebleven dan gehoopt? Of is het de wens om alles wat er is, ruimhartig te delen met de Mulischfans? Wie weet komen we er nog achter.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

Google Chrome, een alternatieve internet browser van hoge kwaliteit!

Internet Explorer, Safari, NetScape.. Allemaal verschillende internet browsers. Welke is dan het beste?

Recensie film: Fantastic Four

Recensie van de film: Fantastic Four.

Samsung PS63C7700 3D Plasma-tv 63” de review.

Je eigen thuisbioscoop? Misschien is deze tv wel iets voor je. Lees verder in de review.

Recensie: Morgen toen de oorlog begon

Een recensie van het boek: Morgen toen de oorlog begon. Het boek is geschreven door John Marsden

Wrath of the titans

Top of Flop, Wrath of the titans recensie

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

Artikel over fitness

De producten die aangeboden worden is onderhandelbaar

Red Riding Hood (2011)

Hoe een leuk sprookje voor kinderen

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Een ongewoon gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een ongewoon gesprek met God' van Neal Donald Walsch, het boek dat je leven verandert!

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

Recensie: Heb lief en zie niet om

Het Standford Prison Experiment

De bewakers kropen zo ver in hun rol dat ze de gevangen zo erg lieten lijden dat het experiment na 6 dagen stopgezet werd.

goSupermodel.nl veilig?

een website voor meisjes waarbij ze kunnen communiceren, zich bezig kunnen houden met kleding en spelletjes kunnen doen.

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?

Recensie film: Turtles can fly

Recensie van de film Turtles can fly

Colombiana is een diesel

Recensie over de actiefilm Colombiana.

Recensie: Huawei Ascend Y300

Recensie van Huawei Ascend Y300. Huawei een opkomend merk in Nederland.

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Ontmaskerd

Alessi Moore, een bijzonder gevoelig meisje met een bijzondere Mustang.

The Fighter (2011)

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer me

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.