Recensie op 'Logboek' van Harry Mulisch


Publicatie datum:

Onlangs, twee jaar na zijn dood, verscheen 'Logboek' van Harry Mulisch. Het dagboek beschrijft de periode van 1991 - 1992 .

Gesponsorde koppelingen

Het was een bijzondere periode voor Harry Mulisch: tussen 1991 en 1992 schreef hij zijn beroemde boek: De Ontdekking van de Hemel, hij bereikte de leeftijd van 65 jaar, zijn vrouw verliet hem toen bleek dat hij een ander had en hij overleefde een herseninfarct. In het onlangs verschenen 'Logboek' van deze periode, dat nooit bestemd was voor publicatie, beschrijft hij deze gebeurtenissen - zij het heel summier.

Dat 'Logboek' niet bestemd was voor publicatie wordt na de inleiding zeer duidelijk. In de inleiding beschrijft Mulisch, hoe hij uiteindelijk toch overstag ging en koos voor werken op een pc. Lang hield hij stug vast aan het schrijven met de pen; schrijven op een pc is niet echt schrijven.
Maar dan ziet hij de grote voordelen, onder meer van de zoek-en-vervangfunctie: wanneer hij een naam van een personage wil veranderen, hoeft hij niet eindeloos veel pagina's na te zoeken en de naam overal handmatig te vervangen.
De Ontdekking van de Hemel is geen dik boek geworden door het gebruik van de pc, zo stelt hij. Nee, omgekeerd: hij ging de pc gebruiken omdat hij wist dat hij een dik boek wilde maken.
Logboek van Harry Mulisch

Geen nieuwe inzichten
Dit is voor de liefhebbers nog aardige informatie. Maar na de inleiding bestaat 'Logboek' louter nog uit korte, staccato beschrijvingen van zijn vorderingen: het aantal pagina's dat hij schreef of had willen schrijven, globale beschrijvingen van de veranderde indeling van het boek, en verder wat trivia als zijn bezoeken aan kennissen en zijn vriendin (die hij slechts aanduidt met initialen). Noch voor literatoren, noch voor biografen levert dit veel nieuwe inzichten op.

Veelzeggende weglatingen

Wat nog wel aardig is, is de inkijk die je krijgt in 's mans psyche juist door deze weglatingen. Elk interviewverzoek, elk mediaoptreden, en zijn afwegingen om daar al dan niet op in te gaan, worden beschreven.
Dat zijn buitenechtelijke vriendin (die hij al vier jaar kent) in verwachting is en hij nu toch zijn vrouw maar eens op de hoogte moet stellen, krijgt een schrale anderhalve regel. Emoties blijven bij Mulisch veelal uit beeld. Dat wisten we al; uit zijn mediaoptredens en uit zijn boeken.
Er is een enkele uitzondering: hij beschrijft dat zijn moeder niets meer van zich laat horen nadat hij haar heeft gemeld, dat hij een herseninfarct heeft gehad. Wel weet ze hem te vinden wanneer ze haar maandelijkse toelage van $200 mist. Iets meer emotie schemert door, wanneer zijn moeder zijn oudste dochter nogal plomp laat weten, dat zij niet welkom is voor een logeerpartijtje. Het is duidelijk dat Mulisch dit gevoelloos vindt.

Waarom
Blijft de vraag, waarom dit 'Logboek' publicabel werd gevonden. Mulisch zelf had dit niet gedaan. Iedereen die hem een beetje heeft gevolgd en gelezen, en nu dit 'Logboek' onder ogen krijgt, weet dat.
Is het om de gedachte aan de schrijver levend te houden, omdat zijn (nooit gehuwde) weduwe een Mulischmuseum wil oprichten? Is er na zijn overlijden in 2010 minder geld overgebleven dan gehoopt? Of is het de wens om alles wat er is, ruimhartig te delen met de Mulischfans? Wie weet komen we er nog achter.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

The Fighter (2011)

The Fighter is een drama over de onwaarschijnlijke weg naar de lichtgewicht titel van de Ierse bokser Micky Ward. Zijn Rocky-achtige verhaal wordt grotendeels bepaald door zijn half-broer Dicky, een voormalig bokser die nu de functie van trainer bekleed. Dicky is verslaafd aan drugs, vrouwen en de rest dat niet meer me

Onder de Kelders.

Een Grandcafe in Leeuwarden.

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Filmrecensie: Rio (2011)

Een recensie van de film

Olaf en Jasper met 'Weet je wat jij moet doen?

Een voorstelling van het duo Olaf en Jasper

Rode Schoenen.

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

True Grit recensie

Een recensie van de film True Crit van Ethan en Joel Coen. Let op: spoilers! Als je niks wilt weten over de film, niet verder lezen!

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Big Mommas: Like Father, Like Son (2011)

FBI-agent Malcolm Turner en zijn 17-jarige zoon, Trent, gaan undercover op een kunstschool voor meisjes. Dit alles nadat Trent getuigen was van een moord. Door het leven gaande als Big Momma en Charmaine proberen ze de moordenaar te ontmaskeren, maar bovenal brengt dit zeer hilarische scènes met zich mee!

Revenge: vernieuwend en verassend

De Amerikaanse hitserie Revenge weet niet alleen hoog te scoren op IMDB, de serie scoort ook goede recensies en prachtige kijkcijfers. Wat is het succes van deze vernieuwende dramaserie?

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

Recencie over de film Thor 2011

Een samenvatting en recensie van de film Thor 2011

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e