Rode Schoenen.


Publicatie datum:

Het vervolg op Chocolate, van Joanne Harris.

Gesponsorde koppelingen

Vianne Rocher heeft een plekje gecreerd in het pittoreske Montmarte in Parijs. Samen met haar twee dochter, Anouk van elf en kleine Rosette. Ze runt een kleine chocolaterie en is tevreden, saai en huiselijk geworden maar, een betoverende persoonlijkheid gaat daar verandering in brengen.

Een vrouw met vele namen begint het boek, zij verteld dat er jaarlijks meer dan 2.000.000 poststukken aan de doden worden bezorgd. Uit die post zoekt zij haar identiteit en ontfrutseld mensen zo hun hebben en houden en soms zelfs meer. Soms neemt zij een identiteit van iemand over terwijl die nog leeft en zij degene handig laat verdwijnen. Haar naam; Zozie de L'Alba.

Alles wat zij kan heeft zij uit allerlei religies geplukt en geleerd van haar moeder die een winkel had met alles over toveren, magie en kruiden. Gaaandeweg in het boek leer je meer over haar verleden en dat zij eigenlijk de dood vertegenwoordigd. Maar ze doet zich o zo mooi voor.

Yanne Charbonneau, noemt ze zichzelf, sinds ze in Parijs woont, Anouk is Annie. Ze runnen een kleine chocolaterie, helaas is de bewoonster van het huis overleden en moeten ze naar een begrafenis. Annie ontmoet buiten Zozie, zij hebben een ontmoeting die een heel verhaal in gang zet.

Yanne heeft heel bewust alle magie ver weggestopt. Thierry,  de eigenaar van het gebouw heeft een oogje op haar en ook al is hij 20 jaar ouder dan zij, zij ziet in hem geborgenheid en een zekerheid voor de toekomst. Verliefd is ze niet maar liefde kan ze toch wel voor hem gaan voelen?

De chocolade die er verkocht wordt besteld ze, in plaats van dat ze het zelf maakt. Zozie neemt een baantje heel dichtbij en houd ze in de gaten. Via Anouk legt ze contact en merkt dat Anouk onvankelijk is voor magie. Op school wordt Anouk gepest en Zozie laat haar zien dat zij daar wel aan wat kan doen. Met een klein beetje magie... Dat Magie een prijs heeft verteld ze er niet bij. En Anouk, die dat eigenlijk wel weet, is het vergeten.

Langzaam aan wringt Zozie zich in het leven van het kleine gezinnetje en neemt beetje bij beetje de plek van Yanne in, ze trekt de rol van Vianne aan als een kledingstuk. Wanneer Roux verschijnt ziet ze in hem alleen maar een lastpak. Vianne heeft ja gezegd op het aanzoek van Thierry en die word ongelooflijk jaloers wanneer Roux verschijnt. Vianne ziet hem van een andere kant en schrikt.

Roux wordt handig op afstand gehouden door Zozie. Zij creeert overal illusies en intriges. Anouk wandelt soms dwars door haar plannen heen. In haar naieviteit verteld ze Roux dat Rosette van Roux is, Zozie had haar dat verteld. Misschien lag het wel in de plannen van Zozie dat Anouk dat zou vertellen aan Roux. Rosette is vier, en praat nog steeds niet, de indruk wordt gewekt dat zij een fikse achterstand heeft maar zij communiceert met gebaren en soms als er iets gebeurd wat haar niet zint knappen de lampen en valt er iets op de grond dan is het stuk en gelijk weer heel. Onverklaarbaar!

Vianne wil geen magie dan komen de vriendelijken en nemen haar gezin mee.

Ze wil Roux, de relatie met Thierry loopt stuk en zij realiseert zich dat er maar een man voor haar is. Eigenzinnig als altijd, niet ontvankelijkvoor magie. Hij gaat zijn eigen weg.

Zozie propt de chocolaterie ondertussen vol met spreuken en magie en leert Anouk het een en ander. De klanten blijven binnen komen, Vianne maakt weer haar eiegn chocolade en heeft hier een dagtaak aan.

Op school leert Anouk haar ex vriendin en haar vriendinnen een lesje, en raakt bevriend met Jean-Loup, hij heeft een hartconditie en is soms niet op school.

Hij heeft een passie voor foto's en zet ook Zozie op de foto maar, zij wordt daar niet blij van. Wanneer hij die foto's ontwikkeld staat ze er vreemd op. Een heel andere Zozie. Wanneer hij Anouk  hiermee confronteert wordt ze boos, ze is van Zozie gaan houden als van familie.

Met Rosettes verjaardag wil Anouk een groot feest organiseren. De etalage staat vol met een huis en knijper poppetjes en kerst taferelen. Ze oefent onder leiding van Zozie in de spreuken en magie en manipuleert mensen. Vaak ontstaan er leuke contacten en het lijkt allemaal heel onschuldig.

In Viannes leven duikt en persoon op die ze niet gezocht heeft maar die wel met haar te maken heeft.

Wanneer Vianne in de gaten heeft waar de strijd om draait en ten volle begrijpt wat Zozie in hun leven heeft gebracht confronteert ze Zozie, die daagt haar uit om ten strijde te trekken en geeft haar drie dagen.

Tijdens het grote diner waarbij Zozie verschijnt als Vianne Rocher, vertrekt ze en ze neemt haar buit met zich mee.  Is de echt Vianne hier klaar voor?

Zozie laat haar ware gezicht zien en Anouk ontdekt de kracht van chocolade.

En Roux? Ja, die heeft nog de mooiste verrassing van allemaal.

Opnieuw Intrigerend geschreven, jammer dat er zoveel geschreven werd over alle spreuken en tekens, wel laat het boek heel duidelijik zien dat  magie zijn tol eist, je verliest je ziel. En alles wat je in gang zet heeft toch zijn eigen verloop. Boeiend met heel veel facetten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 13
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Hotel Rwanda

Recensie van de film hotel Rwanda

Geheimtaal

Een hotel, een passie, een nieuwe liefde.

Recensie film: Disturbia

Recensie van de spannende film: Disturbia

Zustermoord

Een recensie over het boek 'Zustermoord' van Tess Gerritsen

El Toro

Een spaans Restaurant in Leeuwarden.

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Het neusje van de zalm

Een recensie over dit populaire kinderboek

Recensie Drive Angry

Een film die ietswat tegenvalt, houdt je van overdreven veel actie, dan moet je dit bekijken

Recensie film: Black Water

Recentie van de dramatische horrorfilm: Black Water

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Black Swan

Recensie Black Swan

het boek Misleid (Merel van Groningen)

Merel(schrijfster en de hoofdpersoon) word verliefd op een loverboy

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Sonny Boy

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur

Colombiana is een diesel

Recensie over de actiefilm Colombiana.

Recensie film: Now Way Up

Recensie van de spannende film No Way Up die zich afspeeld in een ondergrondse parkeergarage.

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Samsung PS63C7700 3D Plasma-tv 63” de review.

Je eigen thuisbioscoop? Misschien is deze tv wel iets voor je. Lees verder in de review.

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Filmrecensie: Toy Story 3

Toy Story 3... De animatiefilm van het jaar en tot nu toe de succesvolste Pixarfilm ooit. Dit 3de deel stelt beslist niet teleur en is het kijken meer dan waard!

Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon