Romeo over Juliet Theater versie


Publicatie datum:

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Gesponsorde koppelingen

Op dinsdag 12 oktober 2008 ben ik met naar het toneelstuk Romeo over Julia geweest in Theater de Bussel te Oosterhout. In dit verslag ga ik vertellen waar het toneelstuk over gaat, hoe het in elkaar zit, wie er in meespelen, wie de regisseur, en stukje verdieping.

Inhoud:

Het verhaal gaat over twee tieners; namelijk Romeo en Julia, ze worden verliefd op elkaar maar door hun familiestrijd word dit onmogelijk gemaakt. Ze doen er alles aan om bij elkaar te blijven. Het verhaal wordt gespeeld door 5 mannen die dan dus ook de vrouwelijke rol op zich nemen. Ze hebben van het verhaal een komisch stuk gemaakt; o.a. de familieruzie beelden ze uit met een kussengevecht. Soms zijn er meerdere romeo's betrokken in het stuk; de één denkt dat hij het beter kan en neemt het stuk over van een andere Romeo.

Belangrijkste personages:

Romeo/ Julia 1: Jonny de Mol

Romeo/ Julia 2: Teun Kuilboer

Romeo/ Julia 3: Tim Murck

Romeo/ Julia 4: Jorrit Ruijs

Romeo/ Julia 5: Kevin Hassing

Romeo: Romeo is een jongen die smoorverliefd is op een meisje; Julia. Hij is bereid om alles voor zijn geliefde op te geven, zelfs zijn leven. Ik kon me goed in hem verplaatsen want hij laat zich niet zomaar stoppen door een familieruzie. Als je van iemand houd dan moet je er ook voor gaan! Ik ben het er niet mee eens dat hij iemand vermoord. Er is ook een andere manier om een ruzie op te lossen zonder geweld.

Julia: Julia is een naïef meisjes die er van droomt om op een dag met Romeo te gaan trouwen. Ook zij heeft er alles voor over om met Romeo samen te zijn. Het was wel vreemd om een meisje door jongens gespeeld zien te worden, maar op één of andere manier kwam het toch geloofwaardig over!

Muziek en geluidseffecten:

In het hele stuk is er geen gebruikgemaakt van muziek en geluidseffecten.

Structuur:

Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af. Toen er naar een andere scene werd overgeschakeld, werd er bijvoorbeeld omgeroepen; 3e acte, bij het balkon van Julia. Het werd heel snel geroepen en daarom was het niet heel duidelijk waar ze nu waren en wat er ging gebeuren. Het was ook niet altijd duidelijk wie nou de Romeo was en wie de Julia, de acteurs liepen soms hectisch over het podium heen.

Regisseur

Het stuk Rome over Julia is geschreven door Joe Calarco en de reggiseur van het toneelstuk is Marcus Azzini.

Over Marcus Azzini is verder geen achtergrond informatie te vinden. Ik heb alleen kunnen vinden dat hij in 2001 het theatergezelschap TEATRO opgericht heeft en hij heeft de film ‘Hairsprai' regisseert.

Korte achtergrondinformaties acteurs:

Johnny de Mol: Hij is geboren op 12 januari 1979 (nu 30 jaar oud). Na het behalen van zijn havo-diploma werkte Johnny zo'n drie jaar achter de schermen bij een groot aantal televisieprogramma's. Johnny volgt ondertussen verschillende theaterworkshops en treedt in 2000 voor de schermen.

Teun Kuilboer: Hij is geboren op 21 september 1982 (nu 26 jaar oud). Op jonge leeftijd is Teun al geïnteresseerd in toneel en theater. Hij volgt daarom toneelcursussen, theaterworkshops en neemt op de middelbare school deel aan een theaterklas.

Tim Murck: Hij is geboren op 2 juni 1982 (nu 26 jaar oud). Tim Murck studeert af aan de Arnhemse Toneelschool. Tijdens zijn studie speelt hij in producties bij o.a. het Onafhankelijk Toneel en 't Barre Land.

Jorrit Ruijs: Hij is geboren in 1980 (nu 28 jaar oud). Hij volgde al vanaf zijn 5e. 10 jaar land een dansopleiding aan de Royal Academy of dancing. Hij heeft ook een opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool gevolgd.

Kevin Hassing: Hij is geboren op 25 augustus 1984 (nu 24 jaar oud). Kevin zit momenteel in het 4e jaar van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie in Amsterdam. Romeo over Julia wordt zijn 2e stage.

Context

Het origineel speelde zich af op een Katholieke jongensschool. Het uitvoeren van Romeo en Juliet was voor de jongens, die de titelrollen vertolkten, een verdekte manier om hun gevoelens voor elkaar te uiten. In de Nederlandse versie besluit een groep acteurs - Murck, Teun Kuilboer, Jorrit Ruijs, Kevin Hassing, Johnny de Mol - spontaan het klassieke liefdesverhaal op te voeren. De sfeer van het decor doet denken aan die van een theatertent op De Parade.

De film is niet echt te vergelijken met het ‘echte verhaal'. In de hoofdlijnen is het verhaal wel hetzelfde, maar als je er dieper op in gaat is het niet te vergelijken. De wordt vechtscène uitgebeeld als een kussengevecht en dat de Romeo´s verkleed zijn in Blues Brothers outfits. En als Romeo naar het balkon van Julia gaat dat zie je de mannelijke Julia haar tanden flossen als Romeo haar schoonheid bezingt. Aan dit soort voorbeelden had ik niet meer het idee dat ik naar Romeo en Julia aan het kijken was maar naar een zelf verzonnen verhaal. Het kwam zo tot mij over dat ze het hele verhaal vervormd hadden en dat het niet echt meer op het originele verhaal hoorde. Het toneelstuk was ook bedoeld als een komedie maar het originele genre van het verhaal is drama. Ze hebben van de serieuze scènes wel goed vervormd tot komedische scènes maar ze kwamen niet erg overtuigend over. Ze hebben ook veel weggelaten uit het ‘echte verhaal' omdat anders de voorstelling te lang zou duren. Daardoor was het ook niet altijd duidelijk wat er ging komen omdat ze snel van scène wisselde.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

The Engelse Newcastle Upon Tyne

Met een cruiseschip naar het Engelse Newcastle en in één dag alle grote bezienswaardigheden bekijken? Prachtige stad met rijke historie en vele activiteiten die je gezien moet hebben.

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

Lord of the Flies (film)

Recensie over de film Lord of the Flies, waarin de film ook met het boek vergeleken wordt.

Samsung PS63C7700 3D Plasma-tv 63” de review.

Je eigen thuisbioscoop? Misschien is deze tv wel iets voor je. Lees verder in de review.

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

Boek: 'Een echte vrouw'

Recensie van het boek 'Een echte vrouw'. Het boek is geschreven door Michael Berg.

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2011)

Humoristisch boek genaamd Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Over gehandicapte jongen genaamd Fransje in het dorpje Lomark. Briljant geschreven!

Reis naar het Middelpunt van de Aarde

Een Klassiek Science Fiction Roman uit 1864 van Jules Verne

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Handleiding Neobux

Neobux uitgebreid uitgelegd en natuurlijk de formule om geld te kunnen verdienen.

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.

Koninginnedag-drama

Betoog over het koninginnedagdrama

Recensie film: Penelope

Recentie van de geweldige film over een meisje met een varkensneusje, Penelope.

het boek Misleid (Merel van Groningen)

Merel(schrijfster en de hoofdpersoon) word verliefd op een loverboy

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

Filmrecensie en trailer Intouchables

Intouchables

Een nieuw gesprek met God

Een recensie van het boek 'Een nieuw gesprek met God' van Neal Donald Walsch. Het boek dat je leven verandert!

Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Sinds een half jaar heb ik de Sony Ericcson Xperia Mini Pro in gebruik.

goSupermodel.nl veilig?

een website voor meisjes waarbij ze kunnen communiceren, zich bezig kunnen houden met kleding en spelletjes kunnen doen.