Romeo over Juliet Theater versie


Publicatie datum:

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Gesponsorde koppelingen

Op dinsdag 12 oktober 2008 ben ik met naar het toneelstuk Romeo over Julia geweest in Theater de Bussel te Oosterhout. In dit verslag ga ik vertellen waar het toneelstuk over gaat, hoe het in elkaar zit, wie er in meespelen, wie de regisseur, en stukje verdieping.

Inhoud:

Het verhaal gaat over twee tieners; namelijk Romeo en Julia, ze worden verliefd op elkaar maar door hun familiestrijd word dit onmogelijk gemaakt. Ze doen er alles aan om bij elkaar te blijven. Het verhaal wordt gespeeld door 5 mannen die dan dus ook de vrouwelijke rol op zich nemen. Ze hebben van het verhaal een komisch stuk gemaakt; o.a. de familieruzie beelden ze uit met een kussengevecht. Soms zijn er meerdere romeo's betrokken in het stuk; de één denkt dat hij het beter kan en neemt het stuk over van een andere Romeo.

Belangrijkste personages:

Romeo/ Julia 1: Jonny de Mol

Romeo/ Julia 2: Teun Kuilboer

Romeo/ Julia 3: Tim Murck

Romeo/ Julia 4: Jorrit Ruijs

Romeo/ Julia 5: Kevin Hassing

Romeo: Romeo is een jongen die smoorverliefd is op een meisje; Julia. Hij is bereid om alles voor zijn geliefde op te geven, zelfs zijn leven. Ik kon me goed in hem verplaatsen want hij laat zich niet zomaar stoppen door een familieruzie. Als je van iemand houd dan moet je er ook voor gaan! Ik ben het er niet mee eens dat hij iemand vermoord. Er is ook een andere manier om een ruzie op te lossen zonder geweld.

Julia: Julia is een naïef meisjes die er van droomt om op een dag met Romeo te gaan trouwen. Ook zij heeft er alles voor over om met Romeo samen te zijn. Het was wel vreemd om een meisje door jongens gespeeld zien te worden, maar op één of andere manier kwam het toch geloofwaardig over!

Muziek en geluidseffecten:

In het hele stuk is er geen gebruikgemaakt van muziek en geluidseffecten.

Structuur:

Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af. Toen er naar een andere scene werd overgeschakeld, werd er bijvoorbeeld omgeroepen; 3e acte, bij het balkon van Julia. Het werd heel snel geroepen en daarom was het niet heel duidelijk waar ze nu waren en wat er ging gebeuren. Het was ook niet altijd duidelijk wie nou de Romeo was en wie de Julia, de acteurs liepen soms hectisch over het podium heen.

Regisseur

Het stuk Rome over Julia is geschreven door Joe Calarco en de reggiseur van het toneelstuk is Marcus Azzini.

Over Marcus Azzini is verder geen achtergrond informatie te vinden. Ik heb alleen kunnen vinden dat hij in 2001 het theatergezelschap TEATRO opgericht heeft en hij heeft de film ‘Hairsprai' regisseert.

Korte achtergrondinformaties acteurs:

Johnny de Mol: Hij is geboren op 12 januari 1979 (nu 30 jaar oud). Na het behalen van zijn havo-diploma werkte Johnny zo'n drie jaar achter de schermen bij een groot aantal televisieprogramma's. Johnny volgt ondertussen verschillende theaterworkshops en treedt in 2000 voor de schermen.

Teun Kuilboer: Hij is geboren op 21 september 1982 (nu 26 jaar oud). Op jonge leeftijd is Teun al geïnteresseerd in toneel en theater. Hij volgt daarom toneelcursussen, theaterworkshops en neemt op de middelbare school deel aan een theaterklas.

Tim Murck: Hij is geboren op 2 juni 1982 (nu 26 jaar oud). Tim Murck studeert af aan de Arnhemse Toneelschool. Tijdens zijn studie speelt hij in producties bij o.a. het Onafhankelijk Toneel en 't Barre Land.

Jorrit Ruijs: Hij is geboren in 1980 (nu 28 jaar oud). Hij volgde al vanaf zijn 5e. 10 jaar land een dansopleiding aan de Royal Academy of dancing. Hij heeft ook een opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool gevolgd.

Kevin Hassing: Hij is geboren op 25 augustus 1984 (nu 24 jaar oud). Kevin zit momenteel in het 4e jaar van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie in Amsterdam. Romeo over Julia wordt zijn 2e stage.

Context

Het origineel speelde zich af op een Katholieke jongensschool. Het uitvoeren van Romeo en Juliet was voor de jongens, die de titelrollen vertolkten, een verdekte manier om hun gevoelens voor elkaar te uiten. In de Nederlandse versie besluit een groep acteurs - Murck, Teun Kuilboer, Jorrit Ruijs, Kevin Hassing, Johnny de Mol - spontaan het klassieke liefdesverhaal op te voeren. De sfeer van het decor doet denken aan die van een theatertent op De Parade.

De film is niet echt te vergelijken met het ‘echte verhaal'. In de hoofdlijnen is het verhaal wel hetzelfde, maar als je er dieper op in gaat is het niet te vergelijken. De wordt vechtscène uitgebeeld als een kussengevecht en dat de Romeo´s verkleed zijn in Blues Brothers outfits. En als Romeo naar het balkon van Julia gaat dat zie je de mannelijke Julia haar tanden flossen als Romeo haar schoonheid bezingt. Aan dit soort voorbeelden had ik niet meer het idee dat ik naar Romeo en Julia aan het kijken was maar naar een zelf verzonnen verhaal. Het kwam zo tot mij over dat ze het hele verhaal vervormd hadden en dat het niet echt meer op het originele verhaal hoorde. Het toneelstuk was ook bedoeld als een komedie maar het originele genre van het verhaal is drama. Ze hebben van de serieuze scènes wel goed vervormd tot komedische scènes maar ze kwamen niet erg overtuigend over. Ze hebben ook veel weggelaten uit het ‘echte verhaal' omdat anders de voorstelling te lang zou duren. Daardoor was het ook niet altijd duidelijk wat er ging komen omdat ze snel van scène wisselde.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

The Big Bang Theory

In dit artikel vindt je mijn recensie en leuke weetjes over deze komische tv serie.

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

Handleiding Neobux

Neobux uitgebreid uitgelegd en natuurlijk de formule om geld te kunnen verdienen.

Habbo

Wat kan je doen in habbo en is het leuk?

Met wie trouw jij, gratis consult en Geld, Liefde en Geluk

Dit klopt zo goed dat je er bang van wordt! Lees hier hoe je met behulp van een online helderziende te weten kunt komen met wie jij trouwt.

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

DMD panorama app

Een goede panorama app voor android en iphones.

Fluistertoon

Een vervolg op Geheimtaal en vergeetboek. Wauw!

Steve Jobs en vragen over leiderschap

Dit artikel gaat over de biografie van Steve Jobs en de vragen die dit bij mij oproept over de manier van leiderschap zoals dit in onze maatschappij gangbaar is.

The Roommate

Psychologische student maakt het leven zuur van een andere student waarin het ontdekken van de mystery voorop staat

Meer awards, meer spektakel

Vrijdag 19 Oktober was het dan zover: het gouden televizier-ring gala. Heel bekend Nederland loopt uit voor deze happening. Is het eigenlijk wel een geslaagd gala?

Google Chrome, een alternatieve internet browser van hoge kwaliteit!

Internet Explorer, Safari, NetScape.. Allemaal verschillende internet browsers. Welke is dan het beste?

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Geheimtaal

Een hotel, een passie, een nieuwe liefde.

I am number four - dat blijkt!

Leuke film, maar niet speciaal.

Het nieuwe album van de Foo Fighters genaamd Wasting Light

De Foo Fighters zijn weer terug van weg geweest.

Ontmaskerd

Alessi Moore, een bijzonder gevoelig meisje met een bijzondere Mustang.

Sky fall.

Een nieuwe en ijzersterke James Bond film.

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Recensie Yogi Bear

Hoe het is om beer te zijn in Yellystone Park

Recensie Season of the witch

Zeer leuke avonturen film waarbij je constant geboeid blijft

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Bad Taste

De 1ste film van de bekende regisseur Peter Jackson, opgenomen met een goedkoop cameraatje. In het regiedebuut van Peter Jackson is hij naast regisseur ook acteur.

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon

Recensie Schaduw van de wind door Carlos Ruiz Zafon