Sonny Boy


Publicatie datum:

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Gesponsorde koppelingen

Rika van der Lans en haar man Willem zijn getrouwd en hebben vier kinderen. Rika voelt zich ongelukkig in het huwelijk en wanneer ze er achter komt dat haar man vreemd gaat met de dienstmeid pakt ze haar spullen en vertrekt met de kinderen naar Den Haag. 

Willem houdt een scheiding tegen. Om wat geld bij te verdienen besluit ze een kamer te verhuren aan de 17 jaar jongere Waldemar Nods, een jongen uit Suriname. De scheiding tussen rassen is zo voor WO II nog heel strikt. Aanvankelijk verloopt het contact tussen Waldemar en de kinderen wat stroef, maar na een tijdje neemt hij deel aan de gezinsmaaltijden en vermaakt hij de kinderen met leuke verhalen. Tussen Rika en Waldemar bloeit een geheime liefde op. Rika raakt zwanger. Wanneer ze dit aan Waldemar vertelt voelt hij zich geraakt door haar formulering over het openbaar maken van hun verhouding en hij vertrekt. “Echtgenoot”  Willem wil het huwelijk nog een tweede kans geven, ondanks het feit dat hij ziet dat Rika zwanger is. Als Willem echter onverwacht langskomt beseft hij dat de baby van een kleurling is, dat kan hij niet accepteren. Maar hij is niet de enige die daar moeite mee heeft. De oudste twee zonen gaan bij hun vader wonen en de familie en naasten van Rika verstoten haar. Het enige lichtpunt is de terugkomst van Waldemar en de geboorte van hun zoon Waldy. De bijnaam van Waldy wordt al snel Sonny Boy, naar een lied van Al Jolson. Waldamar zingt het lied voor zijn toen kleine zoon.

Door geldgebrek is Rika genoodzaakt om haar twee andere kinderen (Bertha en Henk) naar hun vader te sturen. Willem verbiedt vervolgens elk contact met hun moeder. Tot overmaat van ramp wordt Rika ook nog uit haar huis gezet. Vol verdriet om het “verlies” van haar kinderen vertrekt ze samen met Waldemar en zoontje naar Scheveningen.

In eerste instantie komen ze daar door gebrek aan geld en de afkomst van Waldemar niet aan een slaapplaats, totdat ze Sam tegenkomen. Hij biedt hun voor onbepaalde tijd onderdak aan in zijn pension; ze hebben het daar erg naar hun zin. Rika helpt met koken en bedienen in het pension en Waldemar heeft inmiddels een baan. Na verloop van tijd mogen ze van Sam zelf een nieuw pension opstarten. Ook het contact met de kinderen lijkt hersteld te gaan worden. Rika mag haar kinderen ontmoeten op neutraal terrein. Helaas komen alleen Bertha en Henk naar de afspraak en maakt Rika een cruciale fout. In haar enthousiasme neemt ze de kinderen mee naar het nieuwe pension; de kinderen vertellen dat aan hun vader. Hierdoor mag Rika haar kinderen pas weer over twee jaar zien.

Ondertussen gaat WO II een steeds grotere rol spelen in het leven van Rika. Ze wordt benaderd door het verzet om Joodse onderduikers te verbergen in haar pension. Verscheidene Joden en zelfs een ex -SS’er vinden onderdak, totdat een inval hier een eind aan maakt. Op het politiebureau wordt het gezin uit elkaar gehaald. Waldemar en Rika worden gescheiden en per trein naar Kamp Vught vervoerd. Waldy vindt in eerste instantie onderdak bij zijn oom Marcel, maar wordt later veilig onder gebracht bij kennissen in Groningen. Hij ontvangt nog enkele brieven van zijn vader. Waldemar en Rika worden naar verschillende concentratiekampen overgeplaatst, waar Rika overlijdt. Waldemar komt terecht op een schip wat vervolgens gebombardeerd wordt. Hij ziet nog kans om naar de kust te zwemmen, maar wordt vervolgens neergeschoten door Duitse kinderen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Alle Tijd (2011)

Het twintig jaar jongere zusje van Maarten gaat samen wonen met haar vriend Teun. Dit alles tot ongenoegen van Maarten want nu moet hij zijn eigen leven gaan herzien en weer oppakken. Dit brengt veel hilarische en emotionele momenten met zich mee. Tot het moment dat Molly ernstig ziek wordt, is het leuk en grappig daar

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Nadat Edward James heeft omgebracht, zint zijn oude maatje Victoria op wraak en creëert een nieuw vampierenleger. Zij heeft het voorzien op Bella en wordt in bescherming genomen door Edward en Jacob, beide geliefden van Bella en aartsrivalen. Kunnen ze deze missie volbrengen zonder elkaar in de haren te vliegen? En vo

Recensie film: Without a Paddle

Recensie van de film: Without a Paddle

Schoonheidssalon Beutee Renee in Twello (Gld.)

Schoonheids salon beautee renee twello gelderland orang malu massage moluks maleis verlegen mens

Recensie LG GW 300

LG GW300 behoort deze 'goedkope' telefoon tot de goedkope kwaliteit of de duurdere kwaliteit?

Recensie Gebr.

Ik heb een boekverslag gemaakt over het boek Gebr. Echt een aanrader.

Alien Resurrection (deel 4 van de Quadrology)

Ripley keert terug van de doden met buitenaards dna in haar lichaam. Hoe gaat dit aflopen?

Recensie: Heb lief en zie niet om

Recensie film: Fast Food Nation

Recensie van de dramafilm Fast Food Nation.

Het voetbalblad Voetbal International

Over het voetbalweekblad de Voetbal International

Recencie over de film Thor 2011

Een samenvatting en recensie van de film Thor 2011

Blade Runner: The final cut.

Opstandige replica’s worden op een doornatte aarde opgejaagd door ex-agent Deckard, die zelf verliefd wordt weer een andere replicavrouw.

Madcatz Wireless Steering Wheel

Een artikel over het product: MadCatz Wireless Racing Wheel voor de xbox 360

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

Call of Duty; Black ops in 3D op de PS3.

Call of Duty; Black ops in 3D. Speelt dit nu fijn?

Top 10 iPhone/iPod touch apps

Deze apps zijn een echte must have voor op je iPhone/iPod touch

Anders van Anita Terpstra

Heftig verhaal. Het kan mij niet heftig genoeg zijn

Due Date

Een erg leuke komedie waarin Zach Galifianakis zich weer van zijn goede kant laat zien

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Geheimtaal

Een hotel, een passie, een nieuwe liefde.

Alice in Wonderland (2010) - Tim Burton

Recensie over de film Alice in Wonderland uit 2010 geregiseerd door Tim Burton

Recensie HTC Sensation XE

Dit is een recensie (review) over de HTC Sensation XE met beats audio.

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.