Sonny Boy


Publicatie datum:

Samenvatting van een ingrijpend waar gebeurd verhaal over de verboden liefde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Gesponsorde koppelingen

Rika van der Lans en haar man Willem zijn getrouwd en hebben vier kinderen. Rika voelt zich ongelukkig in het huwelijk en wanneer ze er achter komt dat haar man vreemd gaat met de dienstmeid pakt ze haar spullen en vertrekt met de kinderen naar Den Haag. 

Gesponsorde koppelingen

Willem houdt een scheiding tegen. Om wat geld bij te verdienen besluit ze een kamer te verhuren aan de 17 jaar jongere Waldemar Nods, een jongen uit Suriname. De scheiding tussen rassen is zo voor WO II nog heel strikt. Aanvankelijk verloopt het contact tussen Waldemar en de kinderen wat stroef, maar na een tijdje neemt hij deel aan de gezinsmaaltijden en vermaakt hij de kinderen met leuke verhalen. Tussen Rika en Waldemar bloeit een geheime liefde op. Rika raakt zwanger. Wanneer ze dit aan Waldemar vertelt voelt hij zich geraakt door haar formulering over het openbaar maken van hun verhouding en hij vertrekt. “Echtgenoot”  Willem wil het huwelijk nog een tweede kans geven, ondanks het feit dat hij ziet dat Rika zwanger is. Als Willem echter onverwacht langskomt beseft hij dat de baby van een kleurling is, dat kan hij niet accepteren. Maar hij is niet de enige die daar moeite mee heeft. De oudste twee zonen gaan bij hun vader wonen en de familie en naasten van Rika verstoten haar. Het enige lichtpunt is de terugkomst van Waldemar en de geboorte van hun zoon Waldy. De bijnaam van Waldy wordt al snel Sonny Boy, naar een lied van Al Jolson. Waldamar zingt het lied voor zijn toen kleine zoon.

Door geldgebrek is Rika genoodzaakt om haar twee andere kinderen (Bertha en Henk) naar hun vader te sturen. Willem verbiedt vervolgens elk contact met hun moeder. Tot overmaat van ramp wordt Rika ook nog uit haar huis gezet. Vol verdriet om het “verlies” van haar kinderen vertrekt ze samen met Waldemar en zoontje naar Scheveningen.

In eerste instantie komen ze daar door gebrek aan geld en de afkomst van Waldemar niet aan een slaapplaats, totdat ze Sam tegenkomen. Hij biedt hun voor onbepaalde tijd onderdak aan in zijn pension; ze hebben het daar erg naar hun zin. Rika helpt met koken en bedienen in het pension en Waldemar heeft inmiddels een baan. Na verloop van tijd mogen ze van Sam zelf een nieuw pension opstarten. Ook het contact met de kinderen lijkt hersteld te gaan worden. Rika mag haar kinderen ontmoeten op neutraal terrein. Helaas komen alleen Bertha en Henk naar de afspraak en maakt Rika een cruciale fout. In haar enthousiasme neemt ze de kinderen mee naar het nieuwe pension; de kinderen vertellen dat aan hun vader. Hierdoor mag Rika haar kinderen pas weer over twee jaar zien.

Ondertussen gaat WO II een steeds grotere rol spelen in het leven van Rika. Ze wordt benaderd door het verzet om Joodse onderduikers te verbergen in haar pension. Verscheidene Joden en zelfs een ex -SS’er vinden onderdak, totdat een inval hier een eind aan maakt. Op het politiebureau wordt het gezin uit elkaar gehaald. Waldemar en Rika worden gescheiden en per trein naar Kamp Vught vervoerd. Waldy vindt in eerste instantie onderdak bij zijn oom Marcel, maar wordt later veilig onder gebracht bij kennissen in Groningen. Hij ontvangt nog enkele brieven van zijn vader. Waldemar en Rika worden naar verschillende concentratiekampen overgeplaatst, waar Rika overlijdt. Waldemar komt terecht op een schip wat vervolgens gebombardeerd wordt. Hij ziet nog kans om naar de kust te zwemmen, maar wordt vervolgens neergeschoten door Duitse kinderen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie recensies

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Alien 3 (deel 3 van de Quadrology)

Derde gevecht van Ripley met de Alien, verstoken van wapens op een gevangenisplaneet.

Recensies film 'Alleen maar nette mensen'

Een geweldig film of valt hij tegen? Lees hier de recensies!

Boek: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een recensie van het populaire boek 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'.

Filmrecensie: 300

300 Spartaanse soldaten proberen een overmacht van Persen tegen te houden