The Pelican Brief (1993)


Publicatie datum:

Een jonge rechtenstudente stelt een dossier op naar aanleiding van de twee vermoordden rechters van het Hooggerechtshof. Doordat zij de waarheid zo dicht nadert, brengt zij zichzelf en anderen in groot gevaar. Zal zij het overleven en de werkelijke dader kunnen onthullen? Of legt ze het loodje tegen deze machtige man?

Gesponsorde koppelingen

's Avonds nadat de jaarlijkse demonstratie tegen het Hooggerechtshof afgelopen zijn, worden er twee hooggeplaatste rechters vermoord, Abraham Rosenberg (91) en Glenn Jensen (begin 40). Professor Thomas Callahan was groot fan van Rosenberg en zit na het desastreuze bericht diep in de put. Zijn vriendin Darby Shaw, die tevens één van zijn studenten is, gaat op onderzoek uit en schrijft een dossier met een mogelijk scenario met motief van de dader. Callahan geeft het dossier aan een vriend Gavin Verheek die bij de FBI werkt als advocaat en adviseur. Wanneer dit dossier het tot de directeur van de FBI schopt, wordt deze na enige bewondering richting het Witte Huis gestuurd. Bepaalde feiten uit het dossier kunnen schadelijk zijn voor de reputatie van de huidige president en zijn assistent Coal zal er alles aan doen om uitlekken te voorkomen. Coal adviseert de president het onderzoek van de FBI naar het dossier stil te leggen voordat de pers er lucht van krijgt. Later die avond eten professor Callahan en zijn vriendin Shaw een hapje in een restaurant en verlaten uiteindelijk tegen middernacht het eetcafé om vervolgens met de auto richting hun huis terug te keren. Maar Callahan heeft zijn drankprobleem niet meer onder controle sinds het overlijden van rechter Rosenberg en Shaw weigert om bij de dronken man in te stappen en besluit lopend terug te gaan of een taxi te nemen. Wanneer Callahan zo eigenwijs is om toch naar huis te rijden, ontploft zijn auto door een autobom. Ze vlucht naar een hotelkamer en probeert zich onzichtbaar te verplaatsen om haar toekomstige moordenaars te ontlopen. Ze haalt de meest rare capriolen uit om deze mannen van zich af te schudden. Klaarblijkelijk ligt de conclusie die getrokken is in het dossier erg dicht bij de waarheid en het wordt te warm onder de voeten van de dader, die besluit hier iets aan te doen. Zal de jonge rechtstudente Shaw een peloton moordenaars te slim af zijn? Of is het schrijven van dit zogenaamde Pelikanen dossier haar laatste nuttige daad geweest in dit leven?

[plaatje]http://ec1.images-amazon.com/images/I/51VVP4YQ1TL._SS500_.jpg[/plaatje]

Recensie:

The Pelican Brief is een verfilming van het boek van John Grisham. Alan J. Pakula heeft in 1993 deze bestseller op beeld gebracht en heeft dat naar mijn mening met verve gedaan. Het is altijd moeilijk om een boek precies te verfilmen en elk detail over te laten komen, maar bij deze uitvoering was ik blij verrast. Eigenlijk zijn er alleen kleine puntjes aangepast of veranderd, zoals dat journalist Grantham op eigen houtje Garcia spot en niet door een privé-detective laat doen. Maar over het algemeen staat het boek gelijk aan de film, terwijl meestal het boek beter en duidelijker omschreven staat dan dat door de film is laten zien.

Daarnaast zijn er grote acteurs voor de uitvoering uit de kast getrokken, denk aan de mooie Julia Roberts en de charismavolle Denzel Washington. Persoonlijk vind ik Washington één van de beste levende acteurs (samen met Travolta). Ook in deze film laten ze zien dat het inleven in een rol erg belangrijk is en dat wordt dan ook met veel kwaliteit gedaan. Ze hebben het vermogen te overtuigen dat de rol die zij vervullen werkelijk is. Chapeau!

Als laatste wil ik nog even kijken naar de boodschap die overgebracht is. Alles in de wereld draait om geld en meer is niet veel genoeg. Zo blijkt ook voor de mysterieuze moordenaar. Hij heeft een olieveld ontdekt en kan daar veel geld mee verdienen alleen het gebied wordt beschouwd als beschermd door de uitstervende pelikanen (vandaar dus het pelikanen dossier). Er zijn twee rechters die hem geen toestemming geven om te boren, juist u raadt het al: Rosenberg en Jensen. Door hen uit de weg te ruimen, ligt het geld voor het oprapen. Doordat er een republikeinse president zit, zal er aller-waarschijnlijkst een republikeinse rechter worden aangesteld die niet zoveel om natuur geven als de democratische. Deze man gaat over lijken om zijn eigen leven beter te maken. Is dit extreem? Nee, dit gebeurt dagelijks door de hoge piefpaffen. Alleen wij merken het niet altijd, maar deze achterlijke acties zijn net zo normaal als ontbijten en tandenpoetsen.

Al met al een zeer sterke film met een verrassend plot. Complimenten voor de auteur van het boek en de regisseur en acteurs van de film. Darby Shaw, you take my breath away!

[youtube]1Y9AlL7o-jY[/youtube]

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Alien Quadrilogy

Voor mensen die van griezelen houden.

Recensie film: The Lord of the Rings: The Return of the King

Recensie van de derde film in de reeks van The Lord of the Rings

Recensie Het Geheim

een recensie over het boek: het geheim.

Recensie Breaking Bad

Recensie Breaking Bad, een Amerikaanse drama/misdaadserie

Gratis thuiswerk Jobrapido, is www.jobrapido.com betrouwbaar?

Er staat volop thuiswerk op www.jobrapido.com maar is Jobrapido ook betrouwbaar?

Scream 4 (2011)

Sidney Prescott, die nu ook auteur is van zelf-hulp boek, keert terug naar huis in Woodsboro als laatste stop van haar boektour. Daar maakt ze opnieuw kennis met Sheriff Dewey en Gale, die nu getrouwd zijn, en ziet haar nichtje Jill en haar tante Kate ook weer eens. Helaas, door de komst van Sidney keert ook de gevrees

Thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Een recensie over het 4 sterren hotel en thermen Scandic Sanadome in Nijmegen

Romeo over Juliet Theater versie

Een recensie over het toneestuk: Romeo over Julia

Samsung PS63C7700 3D Plasma-tv 63” de review.

Je eigen thuisbioscoop? Misschien is deze tv wel iets voor je. Lees verder in de review.

Dirty Dansing musical - ZEER UITGEBREID -

Een zeer uitgebreide recensie over de musical Dirty Dansing

Essense nail fashion stickers

Een recensie van de nagelstickers van Essence

Sprookjes Keizerin of een depressieve vrouw die opzoek was naar geluk maar het niet vond?

Een recensie over het ware verhaal van Keizerin Elisabeth, ook wel Sisi of Sissi genoemd.

Recensie film: Gulliver's Travels

Recensie van de film: Gulliver's Travels.

Olaf en Jasper met 'Weet je wat jij moet doen?

Een voorstelling van het duo Olaf en Jasper

Recensie films: Willy Wonka- en Charlie & The Chocolate Factory (1971 & 2005)

Het verschil tussen de beide Chocolate Factory films uit 1971 en 2005.

Filmrecensie Mighty Aphrodite

Meerdere aspecten uit de film worden besproken in deze recensie.

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfsters met een vleugje erotiek

Kathleen E. Woodiwiss - historische romanschrijfster

Iron Man 2 (2010)

In Iron Man 2 wordt Tony Stark zwaar onder druk gezet door overheid, pers en publiek, omdat zij willen dat de techniek van Iron Man als militaire toepassing willen gebruiken. Stark weigert zijn ontwikkeling af te staan, wat leidt tot nieuwe en sterkere tegenstanders. Wint Stark ook dit duel?

Pirates of the caribbean on stranger tides

Een recensie van de vierde pirates of the caribbean film, on stranger tides. Is hij net zo leuk als zijn voorgangers of kun je hier beter voor thuisblijven?

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Knight and Day een film met Cameron Diaz en Tom Cruise

Een recensie van een van de leukste komedies van de afgelopen tijd!

The Adjustment Bureau (2011)

Hebben wij ons eigen lot in handen, of worden we gemanipuleerd door een onbekende kracht? Matt Damon vangt op welke toekomst Fate voor hem heeft, maar hij wilt iets anders. Om dit te krijgen, moet hij de vrouw waar hij van houdt laten gaan. Tijdens verkiezingen voor de senaat in NYC ontmoet hij de beeldschone ballet da

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Recensie film: Fantastic Four

Recensie van de film: Fantastic Four.

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie