The Pelican Brief (1993)


Publicatie datum:

Een jonge rechtenstudente stelt een dossier op naar aanleiding van de twee vermoordden rechters van het Hooggerechtshof. Doordat zij de waarheid zo dicht nadert, brengt zij zichzelf en anderen in groot gevaar. Zal zij het overleven en de werkelijke dader kunnen onthullen? Of legt ze het loodje tegen deze machtige man?

Gesponsorde koppelingen

's Avonds nadat de jaarlijkse demonstratie tegen het Hooggerechtshof afgelopen zijn, worden er twee hooggeplaatste rechters vermoord, Abraham Rosenberg (91) en Glenn Jensen (begin 40). Professor Thomas Callahan was groot fan van Rosenberg en zit na het desastreuze bericht diep in de put. Zijn vriendin Darby Shaw, die tevens één van zijn studenten is, gaat op onderzoek uit en schrijft een dossier met een mogelijk scenario met motief van de dader. Callahan geeft het dossier aan een vriend Gavin Verheek die bij de FBI werkt als advocaat en adviseur. Wanneer dit dossier het tot de directeur van de FBI schopt, wordt deze na enige bewondering richting het Witte Huis gestuurd. Bepaalde feiten uit het dossier kunnen schadelijk zijn voor de reputatie van de huidige president en zijn assistent Coal zal er alles aan doen om uitlekken te voorkomen. Coal adviseert de president het onderzoek van de FBI naar het dossier stil te leggen voordat de pers er lucht van krijgt. Later die avond eten professor Callahan en zijn vriendin Shaw een hapje in een restaurant en verlaten uiteindelijk tegen middernacht het eetcafé om vervolgens met de auto richting hun huis terug te keren. Maar Callahan heeft zijn drankprobleem niet meer onder controle sinds het overlijden van rechter Rosenberg en Shaw weigert om bij de dronken man in te stappen en besluit lopend terug te gaan of een taxi te nemen. Wanneer Callahan zo eigenwijs is om toch naar huis te rijden, ontploft zijn auto door een autobom. Ze vlucht naar een hotelkamer en probeert zich onzichtbaar te verplaatsen om haar toekomstige moordenaars te ontlopen. Ze haalt de meest rare capriolen uit om deze mannen van zich af te schudden. Klaarblijkelijk ligt de conclusie die getrokken is in het dossier erg dicht bij de waarheid en het wordt te warm onder de voeten van de dader, die besluit hier iets aan te doen. Zal de jonge rechtstudente Shaw een peloton moordenaars te slim af zijn? Of is het schrijven van dit zogenaamde Pelikanen dossier haar laatste nuttige daad geweest in dit leven?

[plaatje]http://ec1.images-amazon.com/images/I/51VVP4YQ1TL._SS500_.jpg[/plaatje]

Recensie:

The Pelican Brief is een verfilming van het boek van John Grisham. Alan J. Pakula heeft in 1993 deze bestseller op beeld gebracht en heeft dat naar mijn mening met verve gedaan. Het is altijd moeilijk om een boek precies te verfilmen en elk detail over te laten komen, maar bij deze uitvoering was ik blij verrast. Eigenlijk zijn er alleen kleine puntjes aangepast of veranderd, zoals dat journalist Grantham op eigen houtje Garcia spot en niet door een privé-detective laat doen. Maar over het algemeen staat het boek gelijk aan de film, terwijl meestal het boek beter en duidelijker omschreven staat dan dat door de film is laten zien.

Daarnaast zijn er grote acteurs voor de uitvoering uit de kast getrokken, denk aan de mooie Julia Roberts en de charismavolle Denzel Washington. Persoonlijk vind ik Washington één van de beste levende acteurs (samen met Travolta). Ook in deze film laten ze zien dat het inleven in een rol erg belangrijk is en dat wordt dan ook met veel kwaliteit gedaan. Ze hebben het vermogen te overtuigen dat de rol die zij vervullen werkelijk is. Chapeau!

Als laatste wil ik nog even kijken naar de boodschap die overgebracht is. Alles in de wereld draait om geld en meer is niet veel genoeg. Zo blijkt ook voor de mysterieuze moordenaar. Hij heeft een olieveld ontdekt en kan daar veel geld mee verdienen alleen het gebied wordt beschouwd als beschermd door de uitstervende pelikanen (vandaar dus het pelikanen dossier). Er zijn twee rechters die hem geen toestemming geven om te boren, juist u raadt het al: Rosenberg en Jensen. Door hen uit de weg te ruimen, ligt het geld voor het oprapen. Doordat er een republikeinse president zit, zal er aller-waarschijnlijkst een republikeinse rechter worden aangesteld die niet zoveel om natuur geven als de democratische. Deze man gaat over lijken om zijn eigen leven beter te maken. Is dit extreem? Nee, dit gebeurt dagelijks door de hoge piefpaffen. Alleen wij merken het niet altijd, maar deze achterlijke acties zijn net zo normaal als ontbijten en tandenpoetsen.

Al met al een zeer sterke film met een verrassend plot. Complimenten voor de auteur van het boek en de regisseur en acteurs van de film. Darby Shaw, you take my breath away!

[youtube]1Y9AlL7o-jY[/youtube]


Foobie gebruiker WWagner

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Jonathan Livingston Zeemeeuw

Dit boek gaat over een meeuw die anders is dan de anderen. Ik heb er een recensie over geschreven.

The Book of Eli (2010)

Eli loopt al 30 jaar met zijn boek door Noord Amerika om zijn missie te volbrengen. De gevaarlijke situaties die na de Apocalyps zijn ontstaan zijn een bedreiging voor zijn boek. Kan Eli zijn boek beschermen? En lukt het hem zijn missie te voltooien?

New kids: Turbo

Is de film net zo grappig als de tv serie? Of begint de platvoetse humor onderhand te vervelen?

The Social Network, Facebook

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

Alle over kieskeurig.nl

Product tests, vergelijk Winkels, prijzen en maak de beste keuze op kieskeurig.nl

Kroller Muller Museum: Jachthuis Sint Hubertus

Alien (deel 1 van de Quadrilogy)

Het eerste contact van Ridley met de Aliens op planetoïde LV-426 en de besmetting

Top 10 iPhone/iPod touch apps

Deze apps zijn een echte must have voor op je iPhone/iPod touch

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

Percy Jackson ontdekt dat hij een halfgod is, wanneer zijn moeder wordt ontvoerd door de god van de onderwereld, Hades (broer van Zeus). Percy strijd tussen twee vuren: zijn moeder redden of de lichtflits van Zeus vinden en terug brengen. Of lukt het hem allebei zodat er een wereldondergang kan worden voorkomen?

50 tinten grijs, donkerder en vrij

50 tinten wow!

Recensie Gebr.

Ik heb een boekverslag gemaakt over het boek Gebr. Echt een aanrader.

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Hotel Rwanda

Recensie van de film hotel Rwanda

Boekrecensie: Het Ivoren Rijk door Naomi Novik

Het vierde boek in de Temeraire-serie

Black Butterflies (2011)

Ze zocht voor een thuis, ze zocht voor liefde... Geconfronteerd met de Apartheid in Zuid-Afrika en een vader die minister van deze triaanse geweldpleging was. Met mannen als Jack Cope en Andre Brink die haar wél liefde gaven, maar nog steeds geen thuis. In zijn eerste speech die Nelson Mandela voorlas aan het parlemen

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2011)

Humoristisch boek genaamd Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Over gehandicapte jongen genaamd Fransje in het dorpje Lomark. Briljant geschreven!

The Karate Kid (2010)

De jonge Dre Parker verhuisd naar China en moet zijn hele leven weer opnieuw opbouwen. Nadat hij verliefd is geworden op de mooie Mei Ying, krijgt hij een pak slaag. Hierdoor leert hij Kung-Fu aan van Mr. Han en doet mee aan het grootste Kung-Fu toernooi van het land. Krijgt hij de techniek onder de knie? Of is het ein

Recensie 'Alles is liefde'

Never Let Me Go (2011)

Ruth, Kathy en Tommy brengen hun kindertijd door in het idylischlijkende Engelse internaat. Als ze volwassen worden, krijgen ze te maken met sterke gevoelens van liefde en geluk voor elkaar. Dit alles terwijl ze wachten tot het lot hun nadert. Kunnen ze het tij nog keren?

Reis naar het Middelpunt van de Aarde

Een Klassiek Science Fiction Roman uit 1864 van Jules Verne

Geheimtaal

Een hotel, een passie, een nieuwe liefde.

Het zijn net mensen van Joris Luyendijk

Recensie van het boek: Het zijn net mensen. De Arabische wereld door de ogen van een nieuws correspondent.

Recensie film: Turtles can fly

Recensie van de film Turtles can fly

Het voorbijgaan

De roman het voorbijgaan van Nicci Gerrard is haar tweede boek uit haar solo carriere. Een erg goed boek om te lezen.

Boek: 'Een echte vrouw'

Recensie van het boek 'Een echte vrouw'. Het boek is geschreven door Michael Berg.