The Social Network, Facebook


Publicatie datum:

Hoe komt het dat door de opbouw van een social network site, 2 beste vrienden uit elkaar dreef?

Gesponsorde koppelingen

De film vertelt het succesverhaal achter de sociale netwerksite Facebook. De site werd in februari 2004 opgericht door Mark Zuckerberg. Hij had de site opgericht voor zijn medestudeten aan de universiteit en heeft op dit moment 500 miljoen leden. Zuckerberg is nu met zijn 26 jaar de jongste selfmade miljardair aller tijden.

Mark Zuckerburg wordt gespeeld door Jesse Eisenberg als een gedreven en ambitieuze jongen, maar ook als sociaal gestoord en arrogant. Hij is uitermate succesvol in de buitenwereld, maar eenzaam van binnen. Hij vergelijkt zicht zelf met een heldenstatus; hij laat een visitekaartje drukken met de tekst: ‘I'm the CEO, bitch'.

Mark Zuckerburg wilde eerst geen geld verdienen met de website omdat dat 'niet cool' zou zijn. Als je ergens een pop-up ziet verschijnen, vinden mensen dat irritant en afkeurend. Als facebook reclames zou lanceren op de site, zou het imago van de site ten kosten gaan. Uiteindelijk heeft Mark toch meer geld nodig en besluit om een contract af te sluiten. Dan gaat het grote succes beginnen, maar ook spannen medestudenten rechtszaken aan tegen Zuckerberg.

De tweeling Winkevoss, die een vergelijkbaar plan hadden. Zij vroegen aan de computernerd Zuckerburg hulp bij het bouwen van de site. Mark hield ze aan het lijntje en ondertussen bouwde hij zijn eigen site. Hij zei ook: 'Als iemand het idee heeft om een stoel te maken, en iemand anders maakt een betere stoel is het niet meteen het stelen van een idee'.

Ook zijn beste vriend Eduardo Saverin spande een rechtszaak aan. Eduardo zorgde voor het startkapitaal waarmee Facebook van de grond kon komen. Uiteindelijk werd Eduardo aan de kant geschoven en werden zijn aandelen bijna geheel ingetrokken.

Sean Parker (de oprichter van Napster) die gaf vele adviezen aan Mark en Mark besloot om naar hem te luisteren en zich niets van de adviezen van Eduardo aan te trekken.

De hele film gaat dus over de rechtszaak en de oprichting van de site door elkaar. Het scenario zit vol interessante wendingen en de acteurs leveren uitstekend acteurwerk. De film speelt wel in op het idee dat elektronische communicatie minder waardevol is dan echt contact. Persoonlijk vind ik dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Je breidt je eigen sociale netwerk juiste uit en je hoeft nooit alleen te zijn.

Ik vind dat de film een mooie afspiegeling geeft hoe de oprichting er werkelijk aan toe is gegaan. Je kan je goed met de personages inleven hoe zij zich hebben moeten gevoeld dat je opeens aan de kant wordt gezet of als je idee door iemand anders wordt overgenomen. Dit komt ook mede door het uitstekende acteerwerk! De film was ook op geen moment saai, en je wilde weten wie nu uiteindelijk alle lof van Facebook zou verkrijgen. Al met al was de film zeker geslaagd.

Score:

Acteerwerk: 9

Verhaal: 8

Vermaak: 9

Eindoordeel: 8,7


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 31
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie recensies

Verboden.

The book of mortals.

Het Huis van de Nacht - Verkozen

Een recensie van het eerst boek van het Huis van de Nacht reeks, Verkozen. Daarnaast geef ik een korte mening over het boek.

Splice (2010)

Twee jonge wetenschappers worden plotseling een halt toegeroepen door de financierders voordat ze een nieuw wezen creëren om medische doelen te bereiken door het splitsen van meerdere DNA cellen van diverse organismen. Wanneer zij besluiten hun activiteiten stiekem zelf door te zetten, maken van het splitsen van DNA e

Filmrecensie van Habemus Papam

We hebben een Paus, (of toch niet?) Film waarin een pas gekozen paus een geestelijke crisis krijgt en het Vaticaan ontvlucht.

Recensie film: 13 going on 30

Recentie van de komische film: 13 going on 30

Laptop ASUS K50i serie Review/Recensie

Recensie van de ASUS k50i-serie laptop/notebook

Recensie film: Penelope

Recentie van de geweldige film over een meisje met een varkensneusje, Penelope.

Recensie: Morgen toen de oorlog begon

Een recensie van het boek: Morgen toen de oorlog begon. Het boek is geschreven door John Marsden

Recensie Gebr.

Ik heb een boekverslag gemaakt over het boek Gebr. Echt een aanrader.

Black Swan Recensie

Filmrecensie van de dramatische thriller Black Swan

Bad Taste

De 1ste film van de bekende regisseur Peter Jackson, opgenomen met een goedkoop cameraatje. In het regiedebuut van Peter Jackson is hij naast regisseur ook acteur.

Aliens (deel 2 van de Quadrilogy)

Tweede confrontatie van Ripley met de Aliens die de bewoners van planetoïde LV-426 hebben overmeesterd

Recensie film: Disturbia

Recensie van de spannende film: Disturbia

De Zoetheid van Perziken.

Prachtig verhaal rondom een perzik boom.

Boer Zoekt Vrouw

Het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is een hi

Gratis thuiswerk Jobrapido, is www.jobrapido.com betrouwbaar?

Er staat volop thuiswerk op www.jobrapido.com maar is Jobrapido ook betrouwbaar?

Het Opinel zakmes

Opinel zakmes, korte beschrijving en recensie

Vijf kwarten van de sinaasappel

Leven op het avontuurlijkst, gevaarlijk, pijnlijk en meeslepend. Die sinaasappelen zitten er zeker in.

Mario Kart Wii

Wat je moet weten voordat je het koopt

Recensie film/documentaire: Supersize me

Recensie van de film/documentaire Supersize me met Morgan Spurlock

goSupermodel.nl veilig?

een website voor meisjes waarbij ze kunnen communiceren, zich bezig kunnen houden met kleding en spelletjes kunnen doen.

Boekrecensie: Alleen huilebalken hebben spijt

In dit artikel ik het boek: Alleen huilebalken hebben spijt, geschreven door Peter R. de Vries recenseren. In dit boek zijn een groot aantal reportages en columns opgenomen, geschreven door Peter R. de Vries.

Boekrecensie: Geheime missie

Boek recensie van het boek: geheime missie, geschreven door Chris Ryan, een voormalig SAS commando.

Rio

Deze film maakt de hoge verwachtingen waar! Een echte aanrader om te kijken!

Fear and Loathing in Las Vegas and Other American Stories

Recensie van een hoog aangeschreven boek uit de moderne Amerikaanse literatuur