Geografie van Uruguay


Publicatie datum:

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

Gesponsorde koppelingen

Het landoppervlak van Uruguay strekt zich uit over een oppervlakte van 177.000 km². De grenzen van de La Platastaat worden in 3 windrichtingen door natuurlijke elementen aangegeven: in het wetsen door de Rio Uruguay, in het zuiden door de mondingstrechter van de Rio de la Plata, en in het oosten door de Atlantische Oceaan. De noordelijke staatsgrens volgt weliswaar ook rivieren en heuvelketens, maar aan beide zijden van deze lijn vindt men dezelfde natuurlijke landschapseenheden. Nabij de Atlantische oceaan loopt de grens eerst over de Laguna Merin, en dan langs de Rio Yaguaron; het middengedeelte ervan volgt de Cuchille Negra en vervolgens de Rio Cuareim, een aanvooerrivier van Rio Uruguay.

Natuur

Het grondgebied van Uruguay wordt gevormd door een kleine uitloper van het oude Braziliaanse schild, die aan de noordzijde van de inham van de Rio de la Plata  tot aan de Atlantische oceaan reikt. Het land vormt een natuurlijke eenheid, die in het wetsen wordt begrensd door de loopt van Rio Uruguay, aan de overzijde waarvan de laagvlakte van het Argentijnse rivierengebied begint. Alleen naar het noorden toe gaat het landschap bijna ongemerkt over in dat van de Braziliaanse deelstaat Rio Grande Do Sul.

De zuidelijke kuststrook langs de Rio de la Plata en de Atlantische oceaan is sterk geleed, met grote inhammen met zandstranden en rotskapen, die naar het oosten toe overgaan in een opeenvolging van lagunes die eindigen in de Lagoa Mirim, op de grens met Brazilië.

De gemiddelde hoogte schommelt rond de 100m met de hoogste top van 420m (de Cuchilla de Haedo). Het hoogste punt wordt bereikt aan de periferie, waar de Pan de Azucar, een uitloper van de Sierra de Carapé, op korte afstand van de Atlantische kust ligt. Het gehele grondgebeird wordt dus gekenmerkt door een afwisseling van brede laagvlakten en lichtgolvend heuvelland, die worden doorsneden door rivieren die op de Rio Uruguay of rechtstreeks op de Atlantische Oceaan afwateren. De gelegend in van het reliëf wordt in hoofdzaak bepaald door twee van zuidwest naar noordoost lopende heuvelruggen, waaronder de Cuchilla de Haedo, van daaruit lopen allerlei heuvelruggen weg.

Klimaat

Uruguay, dat geheel in de zuidelijke gematigde luchtstreek ligt, ondergaat als gevolg van het geringe reliëf en de geringe gemiddelde hoogte een belangrijke invloed van de zeestromen in de Atlantische oceaan en de aanlandige winden. Het is de warme Braziliëstroom die ervoor zorgt dat de jaarlijkse temperatuursschommelingen getemperd worden. Daarentegen zijn de vochtige winden brengers van neerslad. Hun invloed is het gehele jaar aanwezig, maar toch vooral in het voorjaar en de herfst.

De gemiddelde jaartemperaturen van Montevideo en van Artigas verschillen nauwelijks en zijn respectievelijk 17 en 20 °C. In het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld, daardoor worden de hoogste temperaturen gemeten in januari en de laagste in juli. De natste maanden zijn maart, april en september. De temperatuursverschillen tussen de seizoenen zijn niet zo groot als hier.

Samenvattend kan men stellen dat Uruguay een gematigd maritiem klimaat heeft.

Vegetatie

Het is moeilijk een regionale indeling te maken van Uruguay. Dit wil niet zeggen dat er geen zekere diversiteit bestaat in de landschappen. Onder invloed van menselijk tussenkomen in het landschap en door de verschillen in natuurlijke vegetatie is er wel degelijk een onderverdeling. Voorbeelden van menselijk ingrijpen zijn het grote stuwmeer in de Rio Negro en de landbouwontginningen in de noordelijke heuvels. Dit ten behoeve van de druiventeelt of van de maïs - en tarweteelt.

Uruguay is het land van de grassteppe, maar ook bossen komen voor, vooral langs de Rio Uruguay groeien galerijbossen met tal van tropische houtsoorten.

Zeer talrijk ten slotte, en ook felgekleurd, is de vogelwereld. Vooral de kolibrie komt zeer vaak voor en is een karakteristiek voor de rijke vogelwereld in Uruguay.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

De fysische geografie van paraguay

Paraguay vanuit een geografisch oogpunt bekeken

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

De ondergang van het rijk van de zon.

Hernan Cortes en zijn overmeestering van het aztekenrijk.

Zine El Abidine Ben Ali

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

De Atheense polis

In dit artikel worden de kenmerken van de oude Atheense polis besproken

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Aegina prachtig eiland in de Saronice Golf

een kleine rondtour over het prachtige eiland Aegina.

Het eerste rijk ter wereld

De opkomst en val van het Perzische rijk

Jordanië, Land van Duizend-en-één-Nacht

Een reis door Jordanië

Een reis door Kreta

Er zijn veel manieren om gratis of goedkoop te stoken en het is nog gezellig ook.

Vertaling van het Franse volkslied

Vertaling van het officiële volkslied van Frankrijk

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Wonen en werken op Aruba

Praktische tips voor iedereen die op Aruba wil wonen en werken

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Het volkslied van België

Het officiële Volkslied van België

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Wat betekent Arelaarse?

Het woord Arelaarse wordt in vele delen en vervoegingen gebruikt als puzzelwoord.

Wie bouwden de eerste echte piramides?

Informatie over wie de eerste echte piramides bouwde in Egypte.