De Eerste Wereldoorlog in Kameroen


Publicatie datum:

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Gesponsorde koppelingen

Over de loopgravenoorlog in West-Europa is veel bekend. Geïnteresseerden kunnen moeiteloos informatie vinden over dit onderwerp en in het herdenkingsjaar 2014 zal het aanbod alleen maar groter worden. Wie iets over het Oostfront wil weten, moet wat meer moeite doen maar komt ook wel aan zijn trekken. Maar hoe zit het met de strijd in Afrika? Veel mensen weten niet eens dat ook daar gevochten is. Eerder schreef ik over de verovering van Togo, dit artikel gaat over Duitslands tweede Afrikaanse kolonie die in geallieerde handen viel: Kameroen.

In 1884-1885 vond het Koloniale  Congres van Berlijn plaats, waaraan vijftien Europese landen deelnamen. Inzet was de "eerlijke" verdeling van Afrika. Tienduizend Afrikaanse stammen werden ondergebracht in veertig landen die vrijwel allemaal onder leiding van een Europees land stonden. Het initiatief voor de conferentie kwam van de Duitse rijkskanselier Otto von Bismarck, die bij deze gelegenheid voor zijn land onder meer de kolonie Kameroen wist te verwerven, destijds Duits-Noordwest-Afrika genoemd.

Qua grootte was Kameroen ongeveer gelijk aan Duitsland, maar qua inwonertal bleef het met drie miljoen ingezetenen ver achter. De kuststeden stonden rechtstreeks onder Duits gezag, terwijl de binnenlandse districten werden bestuurd door Duitse functionarissen en aangewezen Afrikaanse hoofden. De meeste Kameroeners waren kleine boeren, die zowel voor- als nadelen ondervonden van de Duitse overheersing. De komst van spoorlijnen en wegen stimuleerde de handel, waar de invoering van belastingen tegenover stond. Lucratievere bezigheden als de winning van grondstoffen waren voorbehouden aan Duitse ondernemingen, die hier speciale concessies voor verwierven. De Duitsers pakten de zaken voortvarend aan: van begrotingstekorten was geen sprake in Kameroen en dat was toen ook al een zeldzaamheid.

Maar militair gezien stelde het land weinig voor. Kameroen beschikte in 1914 over zo'n vierduizend militairen: duizend Duitse en drieduizend inlandse manschappen. Dit leger kwam tegenover een overmacht van 20.000 soldaten te staan, toen de geallieerden in september dat jaar vanuit de omliggende koloniën Kameroen binnenvielen. Aan Duitse troepenversterkingen viel niet te denken, want de Britten waren heer en meester op zee en door de lucht is wel eens iets geprobeerd, maar zonder succes. De afstanden waren te groot voor de vliegmachines van toen.

De Duitse strijdkrachten wisten aanvankelijk nog wel een aantal successen te boeken, maar werden langzaam maar zeker teruggedreven naar het noorden. Daar wisten ze zich in de bergen te verschansen. Net als in West-Europa gaven beide partijen elkaar geen duimbreed toe, al duurde de strijd hier minder lang. Het was onvermijdelijk dat de Duitse troepen zonder munitie kwamen te zitten. Ze hielden stand tot februari 1916 en dat mag een prestatie heten.

Toen de bodem van de munitiekist definitief in zicht kwam, namen de Duitsers de wijk via de Spaanse kolonie Río Muni naar het ver uit de kust gelegen eiland Fernando Pó (tegenwoordig Bioko). Hier brachten ze de rest van de Eerste Wereldoorlog door, in afwachting van de Duitse overwinning. Waarna ze de macht in Kameroen weer zouden kunnen herstellen. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

De Zaanse taal

alles over het Zaans

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Het staatsrecht van Duitsland

Het staatsrecht van Duitsland besproken

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

Australië

Een globale beschrijving van Australië

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.