De Eerste Wereldoorlog in Kameroen


Publicatie datum:

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Gesponsorde koppelingen

Over de loopgravenoorlog in West-Europa is veel bekend. Geïnteresseerden kunnen moeiteloos informatie vinden over dit onderwerp en in het herdenkingsjaar 2014 zal het aanbod alleen maar groter worden. Wie iets over het Oostfront wil weten, moet wat meer moeite doen maar komt ook wel aan zijn trekken. Maar hoe zit het met de strijd in Afrika? Veel mensen weten niet eens dat ook daar gevochten is. Eerder schreef ik over de verovering van Togo, dit artikel gaat over Duitslands tweede Afrikaanse kolonie die in geallieerde handen viel: Kameroen.

In 1884-1885 vond het Koloniale  Congres van Berlijn plaats, waaraan vijftien Europese landen deelnamen. Inzet was de "eerlijke" verdeling van Afrika. Tienduizend Afrikaanse stammen werden ondergebracht in veertig landen die vrijwel allemaal onder leiding van een Europees land stonden. Het initiatief voor de conferentie kwam van de Duitse rijkskanselier Otto von Bismarck, die bij deze gelegenheid voor zijn land onder meer de kolonie Kameroen wist te verwerven, destijds Duits-Noordwest-Afrika genoemd.

Qua grootte was Kameroen ongeveer gelijk aan Duitsland, maar qua inwonertal bleef het met drie miljoen ingezetenen ver achter. De kuststeden stonden rechtstreeks onder Duits gezag, terwijl de binnenlandse districten werden bestuurd door Duitse functionarissen en aangewezen Afrikaanse hoofden. De meeste Kameroeners waren kleine boeren, die zowel voor- als nadelen ondervonden van de Duitse overheersing. De komst van spoorlijnen en wegen stimuleerde de handel, waar de invoering van belastingen tegenover stond. Lucratievere bezigheden als de winning van grondstoffen waren voorbehouden aan Duitse ondernemingen, die hier speciale concessies voor verwierven. De Duitsers pakten de zaken voortvarend aan: van begrotingstekorten was geen sprake in Kameroen en dat was toen ook al een zeldzaamheid.

Maar militair gezien stelde het land weinig voor. Kameroen beschikte in 1914 over zo'n vierduizend militairen: duizend Duitse en drieduizend inlandse manschappen. Dit leger kwam tegenover een overmacht van 20.000 soldaten te staan, toen de geallieerden in september dat jaar vanuit de omliggende koloniën Kameroen binnenvielen. Aan Duitse troepenversterkingen viel niet te denken, want de Britten waren heer en meester op zee en door de lucht is wel eens iets geprobeerd, maar zonder succes. De afstanden waren te groot voor de vliegmachines van toen.

De Duitse strijdkrachten wisten aanvankelijk nog wel een aantal successen te boeken, maar werden langzaam maar zeker teruggedreven naar het noorden. Daar wisten ze zich in de bergen te verschansen. Net als in West-Europa gaven beide partijen elkaar geen duimbreed toe, al duurde de strijd hier minder lang. Het was onvermijdelijk dat de Duitse troepen zonder munitie kwamen te zitten. Ze hielden stand tot februari 1916 en dat mag een prestatie heten.

Toen de bodem van de munitiekist definitief in zicht kwam, namen de Duitsers de wijk via de Spaanse kolonie Río Muni naar het ver uit de kust gelegen eiland Fernando Pó (tegenwoordig Bioko). Hier brachten ze de rest van de Eerste Wereldoorlog door, in afwachting van de Duitse overwinning. Waarna ze de macht in Kameroen weer zouden kunnen herstellen. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

De fysische geografie van paraguay

Paraguay vanuit een geografisch oogpunt bekeken

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome

Vertaling van het Franse volkslied

Vertaling van het officiële volkslied van Frankrijk

Zeeland en het gevecht tegen de leegloop

Zeeland; de provincie waar veel Nederlanders graag hun vrije dagen spenderen, loopt langzaam maar zeker leeg.

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Wie bouwden de eerste echte piramides?

Informatie over wie de eerste echte piramides bouwde in Egypte.

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Quinta das Lágrimas en de legende van Pedro en Inés

Geschiedenis van de Quinta de Lágrimas en de legende van Pedro en Ines

Ecuador: biodiversiteit op de evenaar

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

Een reis door Kreta

Er zijn veel manieren om gratis of goedkoop te stoken en het is nog gezellig ook.

Zine El Abidine Ben Ali

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

de Nederlandse Antillen

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.