Paraguay, het hart van Zuid-Amerika


Publicatie datum:

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Gesponsorde koppelingen

Van Montesquieu tot Voltaire, filosofen en schrijvers hebben, ondanks hun kritische houding tegenover godsdiensten en daarbij ook tegenover de activiteiten van de Jezuïeten, het experiment van het gemeenschapsleven (reducciones) in Paraguay met positieve belangstelling geëvalueerd.

 

 

Gesponsorde koppelingen

De Jezuïeten kwamen in paraguay aan in 1585, ongeveer 30 jaar na de fransiscaanse missioniarissen. De Jezeuïeten wijdden zicg vooral aan het invoeren van hun sociaal-politieke organisatie als aan de bekering van Guarani-Indianen. Zij zijn de stichters van de reducciones. Dit waren echte stad-staten die door de inheemse bevolking werden bestuurd onder toezicht van de clerus. Het was een vrij socialistisch en zelfs communistische organisatie, waarbij alle goederen eigendom waren van de gemeenschap en eenieder werkte in het belang van de kerk en de gemeenschap.

 

Het waren uiteindelijk de Spanjaarden samen met de Paulisten die de Jezuïeten uit Paraguay verdreven in 1767. Een jaar later werden de reducciones opgeheven. De 'blanken' annexeerden de bezittingen. De Guarani hadden al lang niet meer de kracht om zich tegen het optreden van de Spanjaarden te verzetten. De nog resterende Guarani (met koperkleurige huid, amandelvormige ogen en lang sluiks haar) woonden in de wouden, waar nog andere Indiaanse restgroepen leven. Momenteel verblijven zij nog steeds in streken die zeer moeilijk toegankelijk zijn, zoals de streken van de Chaco in het Noorden. Deze streek veroverde Paraguay op Bolivië na een zeer bloedige oorlog in 1938.

 

Paraguay werd onafhankelijk in 1811, na een oorlog tegen de Spaanse kolonisator en koos Asuncion als hoofdstad, de stad die door de eerste Europeanen werd gesticht. Lange tijd werd het land geregeerd door de militaire dictator Alfredo Stroessner maar sinds 1989 worden er opnieuw elke 5 jaar presidentsverkiezingen gehouden.

 

Van de Italiaans-Zwitserse kolonisatie, die trachtte een sociaal - politieke organisatie gebaseerd op het Europese model neer te zetten is zeer weinig overgebleven. 

 

 

Dit artikel is het eerste artikel in een reeks artikelen over Paraguay. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Aegina prachtig eiland in de Saronice Golf

een kleine rondtour over het prachtige eiland Aegina.

Snel Russisch leren

Tips om de Russische taal snel onder de knie te krijgen

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.