De Paraguayaanse bevolking


Publicatie datum:

De etnische structuur van de bevolking van Paraguay

Gesponsorde koppelingen

De oorspronkelijke Paraguayaanse bevolking waren de Guarani. Raciaal en etnisch gezien vormen zij geen gesloten bevolkingslaag. Ze bestaan eerder uit veel groepen die slechts door de taal, het Guarani, verbonden zijn. In de oudheid kunnen zij aanzien worden als halfnomaden die bedrijvig waren in de akkerbouw. In het land zijn er enkele indianenstammen verspreid die nog steeds als jagers en verzamelaars rondzwerven. Van deze 'zuivere' Indios leven er nog ongeveer 55.000. Het isolement dat het land jarenlang teisterde heeft voor een versmelting van de 'blanken' en Indianen gezorgd zodat nu ongeveer 90% van de bevolking mestiezen zijn.

De Spaanse kolonisatie

De Europese kolonisatie van Paraguay begon al omstreeks het begin van het derde decennium van de 16e eeuw en leidde snel tot de eerste permanente nederzettingen, exponent van deze tijd is de stichting van Asuncíon in 1537. Daarna volgden talrijke Spanjaarden om zich op deze vruchtbare grond te vestigen. Zeker omdat men toen geen vijandelijkheden ondervond van de Guarani, die op de andere, oostelijke, oever van de Rio Paraguay woonden. De Spanjaarden voerden zeer snel het systeem van de encomiendas in. Dit hield in dat de inheemse bevolking al snel moesten werken als slaven voor de Europese kolonisator.

Een tijd van haat en geweld overheerste in Paraguay, tot de jezuïeten kwamen. Zij gaven de Guarani de reducciones. Deze gemeenschappen werden in 1610 gesticht en hadden als doel de Indios beschaafder te maken en te onderwijzen in het evangelie van Jezus Christus. Onder leiding van de jezuïeten werden de Indios boeren, veetelers en ambachtslieden. Privé-bezit bestond toen niet, vergelijkbaar met het hedendaagse communisme. In de reducciones, de gemeenschappen, werkten allen voor de gemeenschap: de maaltijden werden gemeenschappelijk gedeeld, de gezinnen woonden in afzonderlijke huizen, die evenwel allemaal eigendom waren van de gemeenschap. Landbouwwerktuigen, zaaigoed, vee, alles werd gedeeld. In deze gemeenschappen was er geen plaats voor blanken, hetzij paters, dit om geweld en het misbruik van gezag te voorkomen.

Toen in 1767 de jezuïetenorde werd opgeheven, had dit ernstige gevolgen voor de reducciones. Nadat de jezuïeten verdreven waren kende het geweld en vandalisme van de kolonisten geen grenzen meer. De inheemsen werden weerd tot slavernij gedwongen of met geweld weggejaagd.

 

Etnische structuur van Paraguay

De huidige bevolking stamt af van de Guaranistammen en worden heden Mestiezen (mestizos) genoemd door de kruising met de Spaanse kolonisten. De Guarani waren de oude stammen die de Spaanse ontdekkingsreizigers aantroffen langs de oostelijke oever van de Rio Paraguay. De Guarani waren natuurlijk over een veel groter gebied verspreid dan de oostelijke oever, van het stroomgebied van de Rio de la Plata tot in het Amazonegebied. Het Guarani, wordt nu nog steeds gesproken door de inwoners van Paraguay, al is Spaans wel de officiële landstaal. 

De stammen van Guayaqui en de Cainguá hebben hun primitieve staat behouden. De Cainguá, dat mensen van het woud betekent, leven tot op vandaag in de woudgebieden van het noordoosten waar ze eeuwen geleden al hun toevlucht hebben gezocht na de verjarging van jezuïeten uit Paraguay om aan de blanken te kunnen ontkomen. De Guayaqui zijn gevestigd in de wouden die de heuvels van Midden-Paraguay bedekken en komen zelden naar de gekoloniseerde gebieden. De Guayaqui zijn eerder klein van gestalte, wat duidt op een afstamming van de Guarani.

De echte Indios bevinden zich ook in de Chaco en hebben eigenlijk niets gemeen met de Guarani. Ze leven van de jacht en visserij en zijn onderverdeeld in verschillende groeperingen die afzondelijk meer of minder contact maken met de moderne beschaafde wereld. De voornaamste groeperingen zijn de Gautó, de Chorotes en de Mascoi. Al bij al vormen deze Indios een zeer klein percentage van de totale bevolking van Paraguay, namelijk zo'n 3%, ten opzichte van 90% van de mestiezen.

 

De bevolkingsspeiding

Het grootste deel van de bevolking leeft in de landbouwdistricten van de Regíon Oriental, het gebied tussen de oevers van de Rio Paraguay en de bergketens. De bevolkingsdichtheid wordt minder naderhand je de richting van de noordelijke wouden opgaat, alsook in de richting van de Alto Paraná.

West-Paraguay is vrijwel onbewoond.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Viva Las Vegas

Tips en advies voor als u de prachtige en enerverende stad Las Vegas wilt bezoeken

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Australië

Een globale beschrijving van Australië

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome

Quinta das Lágrimas en de legende van Pedro en Inés

Geschiedenis van de Quinta de Lágrimas en de legende van Pedro en Ines

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Een reis door Kreta

Er zijn veel manieren om gratis of goedkoop te stoken en het is nog gezellig ook.

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Gratis wandeling met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Door de moderne techniek kun je nu wandelen met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

de Nederlandse Antillen

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

Zine El Abidine Ben Ali

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president