Prachtig Värmland


Publicatie datum:

De regio Värmland in het westen van Zweden en haar prachtige natuur trekt veel Nederlandse aandacht

Gesponsorde koppelingen

Zweden is een gigantisch land, en het herbergt vele landschappen. Värmland is één van de vele provincies en ondanks dat eht dunbevolkt is, is het een prachtige regio. De laatste jaren zijn er steeds meer Nederlanders die deze regio bezoeken en er een tweede huis kopen; maar waarom?

Värmland is ongeveer de helft van Nederland in oppervlakte, maar heeft maar iets meer dan 300.000 inwoners. Gelegen in het westen van Zweden, aan de grens met Noorwegen, bestrijkt het een speciale regio. Zowel in de geschiedenis als in de moderne tijd. Värmland is vooral een agrarische regio, waar de economie vooral op landbouw teert. Omdat de regio zoveel natuur herbergt is het ook erg populair om er een zogenaamde Stuga te hebben. Veel Zweden hebben zo'n cabine, een tweede huisje op het platteland.

 

Net zoals in Nederland, kent Zweden de trend dat het platteland leegloopt, waardoor er weinig services te vinden zijn in deze regio's; zoals supermarkten en andere winkels. Dit is niet anders in Värmland. Het overgrote gedeelte van de Zweedse bevolking trekt naar de steden en dat is te zien in de regio. Toch maakt dit uiteindelijk de regio niet minder populair, en wellicht is dit één van de redenen dat steeds meer Nederlanders in de regio terechtkomen.

 

Omdat veel land en ontroerend goed in Värmland leeg staat, is het vaak goedkoop en makkelijk om er een stuk land of een huis te kopen. Vele malen goedkoper dan in Nederland, terwijl het wellicht veel meer heeft te bieden qua natuur, terwijl je gewoon voorzien bent van alle moderne gemakken.

varmland vlag

Ondanks dat de winters streng zijn, is het klimaat in dit gedeelte redelijk gunstig om een tweede huis te hebben. Värmland heeft namelijk een aardig aantal skipistes, die het ook waard maken om in de winter te bezoeken. De zomers zijn stabieler dan in Nederland, en de uitgestrekte natuur maakt het mogelijk om mooie wandelingen of fietstochten te maken.

 

De regio is wellicht dunbevolkt, toch zijn er genoeg supermarkten en andere winkels te vinden. Dit is omdat het dicht bij de grens bij Noorwegen ligt. Veel Noren komen de grens over om goedkoper hun boodschappen te doen. Zo biedt Värmland ontzettend veel waar voor degene die veel willen zien in een korte tijd. Naast de overvloed aan natuur en  de mogelijkheid om de grens met Noorwegen te verkennen zijn er ook een aantal mooie steden in de buurt; zoals Örebro en Karlstad.

 

Karlstad is de regio's grootste stad en heeft ongeveer 60.000 inwoners. Karlstad ligt aan het grootste meer van het land; Värern. De stad werd opgericht door Koning Karl in 1584, en herbergt daardoor een aantal historische plekken. De stad zelf is waarschijnlijk vergelijkbaar met Groningen en wordt vooral gekenmerkt door mooie uitzichten over de rivier en de het meer. Karlstad is zeker niet meest levendige stad van Zweden, maar dat is juist de kracht van de regio.

 

Värmland is zeker niet de meest bekende regio van Zweden, maar heeft een erg variabel aanbod voor de Nederlandse bezoeker. De natuur in de regio is overweldigend en het klimaat is gunstig. Elk seizoen heeft een ander hoogtepunt, en het is dan ook niet verrassend dat er steeds er meer mensen naar deze regio trekken voor een vakantiehuis. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

De Atheense polis

In dit artikel worden de kenmerken van de oude Atheense polis besproken

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

Australië

Een globale beschrijving van Australië

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

Wat betekent Arelaarse?

Het woord Arelaarse wordt in vele delen en vervoegingen gebruikt als puzzelwoord.

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Vaticaanstad: het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek.

Over het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Ondek Bretagne

Bretagne en haar Keltische invloeden

Wie bouwden de eerste echte piramides?

Informatie over wie de eerste echte piramides bouwde in Egypte.

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Aegina prachtig eiland in de Saronice Golf

een kleine rondtour over het prachtige eiland Aegina.

Romeinse staatsvormen

Dit artikel beschrijft de verschillende staatsvormen in het oude Romeinse Rijk

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome