De Cajun keuken uit Louisiana verteld


Publicatie datum:

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

Gesponsorde koppelingen

Inleiding:

De keuken van Louisiana wordt gevormd door een aantal verschillende etnische groepen die deze Amerikaanse staat al meer dan 200 jaar bewoont. Toch heeft iedere groep zijn eigen cultuur meegegeven in deze keuken en is de oorsprong van de verschillende ingrediënten te achterhalen.

Louisiana:

Deze Amerikaanse staat herbergt de invloeden van een aantal etnische groepen en vooral in New Orleans, waar eten en eten bereiden érg belangrijk gevonden wordt, daar komen beroemde koks vandaan. Ook de restaurants zijn ver buiten Louisiana bekend vanwege hun culinaire recepten.

Het verhaal gaat als volgt:
In 1755 waren er Britse soldaten die een kolonie Fransen uit Nova Scotia verdreven omdat de Fransen weigerden trouw te zweren aan Groot-Brittannië. Zij werden verdreven uit hun nederzetting Acadia en als voedsel namen zij de kreeft mee die zij daar gevangen hadden. De Acadianen en de kreeft zwierven lange jaren door Canada en de koloniën aan de oostkust, dat later de VS zou worden. Toen ze echter Louisiana bereikten, dat al een eeuw lang door de Fransen werd bevolkt, voelden ze zich er snel thuis. Langs de waterwegen van zuid- en westelijk Louisiana, waar niemand anders wilde wonen, hebben de Acadians zich gevestigd. De naam Acadians is in de loop der jaren verbasterd tot Cajuns en de kreeft, verschrompeld tot een kleine kreeft door de lange reis, vestigde zich in de moerassige rivierarmen (bayous) en werd rivierkreeft. De rivierkreeft is nog steeds een belangrijke voedselbron in Louisiana en erg geliefd bij de Cajuns, het is een van de belangrijkste bestanddelen van het Cajun koken en wordt ook vaak als logo gebruikt om aan te geven dat het een Cajun keuken of -restaurant is.

De Cajun  keuken:

De Cajun keuken is gebaseerd op de Franse voorouders maar heeft zich ontwikkeld rond de plaatslijke produkten en een gehele eigen stijl van bereiden. De bestanddelen van het Cajun-voedsel werd grotendeels bepaald door wat de Cajuns konden jagen, vangen of kweken. Uit de moerassige rivierarmen haalden ze rivierkreeft, kikkers, kaaimannen en allerlei soorten vis. Deze moerassige gebieden worden ook elk jaar door eenden en andere vogelsoorten als rustpunt of overwinteringsplaats gebruikt. Uit de Golf van Mexico haalden de Cajuns garnalen en weer ándere vissoorten en zij hadden grote groententuinen en hielden kippen en varkens. Zij verbouwden onder andere: zoete aardappelen, Creoolse tomaten, aubergines, pompoen en okra (een groene peulvrucht)
Het meeste Cajun voedsel is sterk gekruid, zorgvuldig op elkaar afgestemd en de basis is altijd: gehakte uien, pepers en selderij. De Cajuns leefden tamelijk geïsoleerd, dat veranderde in 1970, toen er een snelweg werd aangelegd door het gebied waar zij woonden en de Cajun-kookwijze werd ontdekt.

Veel gebruikte ingrediënten, naast de drie basis ingrediënten in de Cajun keuken, zijn onder andere: rijst, cayenne-peper, Creoolse mosterd (een scherpe bruine mosterd), okra (een groene peulvrucht), sassafras (het blad wordt fijngesneden gebruikt als smaakmaker), militon (een peervormige neef van de komkommer) en een grote hoeveelheid verschillende kruiden. (peterselie, tijm, oregano, basilicum)
Verder gebruiken de Cajuns Creoolse tomaten, zoete aardappelen, rode bonen, perziken, pecannoten, uitjes en artisjokken en Tabasco (hete pepersaus).
Rivierkreeft, krab, oesters, garnalen, witvis, tasso (sterk gekruide hamsoort)gebruiken zij als vlees bij de maaltijd.

Tip:

De Cajun kookwijze gebruikt veel vet, boter en room. Deze zijn heel een voudig te vervangen voor 'light' versies.

* Extra: kijk voor Cajun recepten op www.foobie.nl onder het kopje: eten en drinken.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 40
Leden aangebracht: 59

Meer uit de categorie regios-landen

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

De watervallen van Foz do Iguaçu, een indrukwekkend schouwspel

Maak kennis met een van de grootste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika: De watervallen van Foz do Iguaçu,

Snelcursus Vlaams

Een handige lijst met de meest voorkomende Vlaamse woorden en begrippen, zodat ook u onze zuiderburen moeiteloos kunt verstaan!

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Israel vakantieland

Een uiteenzetting over Israel als vakantieland

De fysische geografie van paraguay

Paraguay vanuit een geografisch oogpunt bekeken

Rome, een bruisende stad die iedereen zal vermaken.

Een beschrijving van de meest bezochte en bekendste bezienswaardigheden in de stad Rome.

Waarom zijn mooie rijke Gooische vrouwen zo'n succes?

Gooische vrouwen 2 is net zo’n groot succes als Gooische vrouwen 1, waarom zijn Gooische vrouwen zo'n succes?

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Het astronomisch uurwerk in Praag

Het astronomisch uurwerk in Praag

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

Australië

Een globale beschrijving van Australië