Wonen en werken op Aruba


Publicatie datum:

Praktische tips voor iedereen die op Aruba wil wonen en werken

Gesponsorde koppelingen

Wonen op een zonnig eiland, met de mooiste stranden op een steenworp afstand. Kunnen zeilen, snorkelen, kitesurfen, duiken en zwemmen in een azuurblauwe zee. Barbecueën op het strand met vers gevangen vis. Palmbomen in je tuin, nooit meer een jas aan en het gejaagde leven in Nederland laten voor wat het is....Wie wil dat nou niet?

Om ervaring te kunnen opdoen met werken in het buitenland en te kunnen genieten van het leven op een caribisch eiland, vertrekt elk jaar een grote groep mensen naar Aruba. Sommigen blijven een paar maanden (bijvoorbeeld voor een stage), anderen een paar jaar en er zijn zelfs mensen die er nooit meer weggaan. Waar moet je aan denken voordat je vertrekt?

Verblijfsvergunning

Als je graag op Aruba zou willen wonen en werken is het belangrijk een aantal zaken van tevoren goed te regelen. Uiteraard is het belangrijk om na te gaan of er voor jou werk is. Er is veel vraag naar mensen uit het onderwijs aangezien zowel basis – als voortgezet onderwijs kampt met een tekort aan personeel. Ook heeft de marine op Aruba een basis, te weten in de plaats Savaneta. Verder is er ook veel werk in de horeca (hotels, restaurants, cruise-schepen, casino) Maar ook op andere terreinen is werk te vinden, zoals in het bedrijfsleven of de overheid. Met name hoger opgeleid personeel is moeilijk te vinden op Aruba, omdat veel Arubanen na hun studie in het buitenland niet meer terugkeren. Als je op de bonnefooi vertrekt en ter plekke werk probeert te vinden, moet je je realiseren dat je binnen 3 maanden het eiland moet verlaten indien dit niet lukt. Je hebt dan geen recht op een verblijfsvergunning. Indien je samen met je partner wilt gaan, zoek goed uit of jullie allebei in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, ook wanneer je niet getrouwd bent. Heb je voordat je vertrekt werk gevonden, zorg er dan voor dat je een ondertekend contract (!)van je werkgever bij je hebt.

Type:JPEG afbeelding

Dividivi boom, de bekende door de wind scheefgroeiende boom zie je veel op Aruba

 

 

Huisvesting

Veel mensen verblijven de eerste periode in een hotel. Vaak wordt dit door de werkgever voor een bepaalde tijd vergoed. Om zeker te weten of dit het geval is, maak hierover dan met je toekomstige werkgever duidelijke afspraken en zorg dat dit zwart op wit staat. Het lijkt misschien overdreven maar je kunt maar beter voorbereid zijn op de vrij starre bureaucratie op het eiland. In de periode dat je eventueel in een hotel verblijft heb je tijd om naar woonruimte te zoeken. Op Aruba staan veel huizen en appartementen die verhuurd worden door particulieren. Het is aan te raden om, voordat je vertrekt, al zoveel mogelijk contacten te leggen met mogelijke verhuurders. Probeer in contact te komen met andere Nederlanders die op Aruba hebben gewoond, plaats een advertentie in een Arubaanse krant, bezoek forums en websites die over dit onderwerp gaan of waar je mogelijk contacten kunt leggen die je later van pas kunnen komen.

 

Huizen in de vrolijkste kleuren kom je overal op Aruba tegen

 

Taal

De officiële taal is Nederlands, maar de spreektaal is Papiamento. Op school krijgen de kinderen Nederlandse les en meestal wordt ook het onderwijs in het Nederlands gegeven. Toch spreekt lang niet iedereen op het eiland Nederlands. Dit komt mede door het groot aantal immigranten uit met name Zuid-Amerikaanse landen als Colombia, Venezuela, Ecuador en andere carïbische eilanden. Er wordt op het eiland dan ook veel Spaans gesproken. Door het grote aantal Amerikaanse toeristen (met name door de vele cruise-schepen) en de geografische ligging t.o.v. De Verenigde Staten wordt er ook veel engels gesproken. Toch is het aan te raden om Papiamento te leren. Al is het alleen maar om je goede wil te tonen.

 

Mentaliteit

Behalve de taal, is ook de manier waarop men met elkaar omgaat, niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten, anders dan je wellicht in Nederland gewend bent. Over het algemeen wordt door buitenlanders in het algemeen en ook door Arubanen vaak gezegd dat Nederlanders nogal direct zijn. Wees hier alert op want het kan als bot en lomp worden ervaren als je in al je eerlijkheid zegt hoe je ergens over denkt. Door de Nederlandse overheersing in het verleden, toen Aruba nog een kolonie van Nederland was, ligt het bij sommige mensen nog steeds gevoelig als een Nederlander ''even komt vertellen hoe het moet''. Ook daar dien je rekening mee te houden. Probeer uit te zoeken wat de hiërarchische verhoudingen zijn binnen de organisatie waar je gaat werken. Deze zijn wellicht niet hetzelfde als in Nederland. Binnen een hiërarchische structuur past een bepaalde manier van omgang met elkaar of met meerderen.

 

 

Verhuizing

Spreek met je werkgever duidelijk af wie de kosten voor de overtocht betaalt. ZOrg ook hier weer dat alles zwart op wit staat.  Let hierbij op dat zowel de vliegtickets als de overtocht per schip van huisraad etc. bekostigd moet worden. Vraag goed na hoeveel kubieke meter je mee mag nemen. Als je meer dan de toegestane hoeveelheid kubieke meters hebt, kan het zijn dat je moet bijbetalen. Hou ook in acht dat het een aantal weken (zo'n 6 a 8 weken) kan duren voordat je spullen op het eiland arriveren en je er ook beschikking over hebt (door douane controle moet je vaak nog een tijd wachten voordat alles wordt vrijgegeven). Als je nog 2 weken moet wachten op je spullen terwijl je al wel woonruimte hebt, kan dit voor problemen zorgen. Als je je auto mag meenemen, ga dan na of er op het eiland voldoende onderdelen voor te vinden zijn. Voor Europese merken zoals Peugeot of Renault is dit niet het geval. Het is dan wellicht verstandiger je auto in Nederland te verkopen en op Aruba een andere aan te schaffen.

Kaart van aruba

De kaart van Aruba, de zuidkust is het dichtstbevolkt

 

 

Scholen

Als je schoolgaande kinderen hebt is het verstandig vooraf uit te zoeken welke school mogelijk geschikt is. Naast het regulier onderwijs zijn er ook particuliere scholen en een internationale school. Je kunt natuurlijk altijd een bezoekje brengen aan een aantal scholen voordat je een keuze maakt. Voor informatie over onderwijs op Aruba klik: http://www.overheid.aw/index.asp?nmoduleid=19&wgid=6&sc=0&spagetype=21&nPageID=95&nCMSPageType=

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Buitenlandse geleerden in de Republiek

Buitenlandse geleerden en hun beweegredenen om naar de Republiek te komen

Gratis wandeling met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Door de moderne techniek kun je nu wandelen met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Snel Russisch leren

Tips om de Russische taal snel onder de knie te krijgen

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Wonen en werken op Aruba

Praktische tips voor iedereen die op Aruba wil wonen en werken

Prachtig Värmland

De regio Värmland in het westen van Zweden en haar prachtige natuur trekt veel Nederlandse aandacht

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

De steden van Uruguay

De belangrijkste steden van Uruguay op een rij'tje

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

De Zaanse taal

alles over het Zaans

Het eerste rijk ter wereld

De opkomst en val van het Perzische rijk

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Het astronomisch uurwerk in Praag

Het astronomisch uurwerk in Praag

Op reis in Cuba

Op rondreis in en de geschiedenis van Cuba

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Rome, een bruisende stad die iedereen zal vermaken.

Een beschrijving van de meest bezochte en bekendste bezienswaardigheden in de stad Rome.

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.