Holi, het Indiaas Lentefeest


Publicatie datum:

In India wordt elk jaar in de lente het spectaculaire Holifeest gevierd

Gesponsorde koppelingen

Hoewel India jaarlijks talloze feesten op de agenda heeft staan, is het Holifeest toch wel een van de meest spectaculaire. Elk jaar in februari of maart beleeft de Indiase bevolking veel plezier aan dit lentefeest. De grappige gebruiken met verf leveren schitterende foto's op van een fantastisch kleurenspel. 

Religieuze oorsprong

De oorsprong van het Holifeest bevind zich voornamelijk in een religieus verhaal. Lang geleden was er een koning die door de hindoegod Shiva onsterfelijk was gemaakt. De koning voelde zich hierdoor ook goddelijk en beval iedereen om hem te aanbidden. Prahalad, de zoon van de koning, wilde dit niet omdat hij de hindoegod Vishnu als zijn god zag. Hierop wilde zijn vader hem doden, maar dit werd telkens door Vishnu voorkomen. Prahalad had echter ook een zus, namelijk Holika. Zij bezat demonische toverkunsten en hoorde over de ongehoorzaamheid van haar broer. Ze bedacht een plan door haar broer te vertellen dat zij Vishnu ook stiekum als haar god zag en stelde hem voor om een offer te brengen aan deze god van het heelal. Dit offer bestond uit het offeren van henzelf op een brandstapel, waarbij ze zelf een onbrandbaar kleed aan zou trekken. Hiermee zou bewezen worden dat de koning God was, omdat Vishnu Prahalad alleen zou hebben laten verbranden. Op de avond van de offerande hadden zich veel mensen verzameld. Broer en zus werden vastgebonden op de brandstapel en hij werd aangestoken. Tot grote ontzetting van de toeschouwers verbrandde alleen Holika en haar broer bleef ongedeerd. Vervolgens verscheen Vishnu en scheurde de koning aan stukken. Zo had het goede het kwade overwonnen en werd dit ingevoerd als een jaarlijks terugkerend feest. 

Ritueel begin

Het Holifeest is in feite een combinatie van een lentefeest en de viering van het nieuwe jaar. In het Hindoeisme wordt er namelijk niet gerekend met de kalender zoals wij die kennen, maar met de maankalender. Hierdoor is een jaar bij de Hindoes elf dagen korter dan een jaar bij ons en komen ze telkens meer achter te lopen. Om dit verschil weer te egaliseren wordt er elke 2,5 maand een schrikkelmaand ingelast. Een maanjaar is afgelopen wanneer het volle maan is en de dag erna start het nieuwe jaar. Dit is het officiele begin van het Holifeest. De voorbereidingen van het feest beginnen eigenlijk al aan het begin van de lente, wanneer er een stek van de Rearhplant wordt gepoot dat symbool staat voor het goede. Rond deze plant wordt er veertig dagen lang gebouwd aan een stapel brandhout, wat het kwade symboliseert. Op de laatste dag van het jaar waarop het volle maan is, houd de priester een offerande. Vervolgens worden de stapels hout in brand gestoken. Hierbij worden er liederen gezongen, net zolang tot het plantenstekje verbrand is.  Dit symboliseert de overwinning van het goede en de vernietiging van het kwade. 

Kleurenspel

Waar het Holifeest in andere landen vooral om bekend staat, is het overvloedige gebruik van kleurig poeder tijdens de feestdagen. Iedereen strooit kleurige poeders over elkaar heen, wat symbool staat voor de kleuren van de weelderige natuur. Hoewel het vooral een feest van de lagere kasten is, doen ook de mensen uit de hogere kasten graag mee. Naast het gooien met kleuren wordt er ook veel met parfum en reukwater gesprenkeld. Dit alles staat voor het bloeien van de natuur, wat gezien kan worden als een tijd van hoop en opleving. Aan het einde van de dag wassen alle mannen en jongens zich tezamen in de heilige rivier de Ganges, als teken van broederschap. Iedereen begint weer met een schone lei en wenst elkaar een voorspoedig nieuwjaar. 

 

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie regios-landen

Wat betekent Arelaarse?

Het woord Arelaarse wordt in vele delen en vervoegingen gebruikt als puzzelwoord.

Werelderfgoed in Spanje - het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Het ziekenhuis van het Heilige Kruis en Sint-Paulus is een wat onbekend bouwwerk van de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner in Barcelona. Het bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van het meesterwerk van Antoni Gaudí : de Sagrada Familia.

Portugese 'CULINAIRE' weetjes

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

Snelcursus Vlaams

Een handige lijst met de meest voorkomende Vlaamse woorden en begrippen, zodat ook u onze zuiderburen moeiteloos kunt verstaan!

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Holi, het Indiaas Lentefeest

In India wordt elk jaar in de lente het spectaculaire Holifeest gevierd

De Zaanse taal

alles over het Zaans

Turkije: een grootmacht in wording?

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

Waarom zijn mooie rijke Gooische vrouwen zo'n succes?

Gooische vrouwen 2 is net zo’n groot succes als Gooische vrouwen 1, waarom zijn Gooische vrouwen zo'n succes?

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

Thailand goedkoop verkennen

Thailand goedkoop verkennen

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

De watervallen van Foz do Iguaçu, een indrukwekkend schouwspel

Maak kennis met een van de grootste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika: De watervallen van Foz do Iguaçu,

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.