Bergens test


Publicatie datum:

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Gesponsorde koppelingen

noorse vlagDe bergens test  (norsk språktest høyrere nivå) is een Noorse taaltest op B2-C1 niveau. De test wordt gebruikt voor immigranten in Noorwegen en voor Noren die hun middelbare school in het buitenland gevolgd hebben. Hier kun je lezen wat de bergens test inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Wat is de bergens test

De Bergens test (test i Norsk, høyere nivå) is een taaltest op B2-C1 niveau. Een groot deel van de Nederlanders die naar Noorwegen emigreren moet deze test doen. Zonder deze test kun je namelijk niet studeren aan de hoge scholen en universiteiten in het land. Er zijn ook bepaalde diploma's die niet worden erkent zonder dat je de Bergens test gehaald hebt.

De bergens test bestaat uit twee onderdelen: schriftelijke vaardigheden en mondelinge vaardigheden. De twee examens zijn los van elkaar te volgen.

Waaruit bestaat het schriftelijke gedeelte van de bergenstest?

Het schriftelijke gedeelte bestaat uit verschillende onderdelen:

 1. leesvaardigheid
 2. luistervaardigheid
 3. samenvatting schrijven
 4. grammatica
 5. opstel schrijven

Leesvaardigheid:

Het onderdeel leesvaardigheid bestaat uit 2-4 teksten op verschillende niveaus. De vragen bestaan zowel uit open vragen (waar je dan kort en in correct Noors op moet antwoorden) en een deel multiplechoice vragen waarbij er om de zoveel woorden een woord is weggelaten uit een tekst en je dan het beste alternatief moet kiezen. Voor de meeste Nederlanders is leesvaardigheid niet echt een probleem

Het onderdeel leesvaardigheid wordt gecorrigeerd aan de hand van een vooraf opgestelde lijst met de juiste antwoorden.

Luistervaardigheid:

Het onderdeel luistervaardigheid bestaat uit een aantal korte fragmenten. De vragen zijn multiple choice. Over het algemeen wordt er op verschillende snelheden en in verschillende (vrij milde) dialekten gesproken. Luistervaardigheid is het onderdeel waar de meeste mensen op zakken.

Het onderdeel luistervaardigheid wordt gecorrigeerd aan de hand van een correctiemodel.

Samenvatting schrijven:

Bij het schrijven van een samenvatting wordt er een bepaalde tekst twee keer afgespeeld. Hierbij krijg je de mogelijkheid om aantekeningen te maken. Vervolgens moet je een samenvatting van de tekst (meestal een interview) schrijven aan de hand van de belangrijkste punten. Als hulp en geheugensteun worden de belangrijkste punten gegeven. Bij deze samenvatting gaat het dus deels om passieve taalvaardigheid (luisteren naar de tekst) en aktieve taalvaardigheid (in je eigen woorden de tekst opschrijven).

Het onderdeel samenvatting wordt beoordeeld op de volgende punten:

 • tekstopbouw (structuur, aliena's, titel van de tekst)
 • inhoud (klopt de inhoud met de originele tekst)
 • woorden en uitdrukkingen (hoe genuanceerd de woordenschat is)
 • grammatica (complexe zinstructuren, afwisselende manier van schrijven)
 • spelling

Grammatica:

Het onderdeel grammatica bestaat uit een aantal zinnen die je zelf op een andere manier moet schrijven zonder dat de betekenis verandert. Hierbij is het dus belangrijk dat je een behoorlijke woordvoorraad hebt. Er zakken ook veel mensen op grammatica omdat je hierbij ook puntenaftrek krijgt voor spelfouten.

Het onderdeel grammatica wordt beoordeeld aan de hand van een correctiemodel

Klik hier voor een overzicht van de Noorse grammatica

Opstel schrijven:

Over het algemeen krijg je de keuze uit twee of drie onderwerpen. Het idee hierbij is dat je een betoog schrijft over het onderwerp. De lengte van de tekst moet ongeveer 350 woorden zijn. De eerste 100 woorden mogen geen mening bevatten en de rest van de tekst moet juist jouw mening duidelijk maken.

Dit onderdeel wordt beoordeeld op:

 • inhoud: hoe zakelijk en hoe duidelijk wordt de informatie en de standpunten gepresenteerd en uitgediept
 • tekstopbouw: goede tekstopbouw met eventueel tussenkopjes
 • woorden en uitdrukkingen: woordenschat, hoe genuanceerd en precies er geschreven wordt
 • spelling
 • grammatica: gebruik van gevarieerde grammatica zonder al te veel grammaticale fouten.

Mondelinge gedeelte

Het mondelinge gedeelte van de test wordt onafhankelijk van het schriftelijke gedeelte afgenomen. Bij de mondelinge test krijg je informatie over een bepaald onderwerp en moet je dat daarna in je eigen woorden vertellen. De examinator vraagt daarna naar jouw mening. Hierna is het de bedoeling dat je een aantal plaatjes kunt omschrijven in je eigen woorden.

Aangezien de meeste hoge scholen en universiteiten alleen het schriftelijke gedeelte van het examen verplicht stellen, zijn er niet zoveel mensen die ook het mondeling examen doen.

De resultaten

Er zijn maar drie resultaten mogelijk voor de test:

Om te slagen moet je voor alle onderdelen van de test geslaagd zijn. 1 onvoldoende zorgt ervoor dat de hele test onvoldoende is (ook al had je een godt bestått voor alle andere onderdelen). Om godt bestått te krijgen moet je alle onderdelen gehaald hebben en voor minstens drie onderdelen een godt bestått gehaald hebben.

Hoe kun je je voorbereiden op de test?

Om de test te halen heb je een behoorlijke woordenschat nodig, minstens 3000-4000 woorden, maar vaak nog wel wat meer. Dit is een beetje afhankelijk van wat voor soort woorden je hebt geleerd. Verder moet je een goed overzicht hebben van de Noorse grammatica. De meeste Nederlanders hebben niet zoveel problemen met leesvaardigheid in het Noors. Vaak zakken ze dan ook op een van de andere onderdelen, meestal luistervaardigheid of het schrijven van een samenvatting.

Om je goed voor te bereiden is het belangrijk dat je vooral veel Noors spreekt, leest, schrijft en luistert. Dit is het gemakkelijkst als je in Noorwegen woont. Zowel in Noorwegen als in Nederland worden er verschillende cursussen Noors gegeven. Ook op deze manier kun je je ook goed voorbereiden.

Zodra je in de meeste situaties niet meer hoeft na te denken over wat je zegt, zodra je (vrijwel) iedere boodschap op twee of meer verschillende manieren kunt overbrengen (en ook kunt schrijven!) en wanneer je de Noorse radio kunt verstaan zonder er al te veel moeite voor te doen, haal je waarschijnlijk de test wel.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Quinta das Lágrimas en de legende van Pedro en Inés

Geschiedenis van de Quinta de Lágrimas en de legende van Pedro en Ines

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Australië

Een globale beschrijving van Australië

De invloed van het Japanse nationalisme in Azië

De opkomst van Japan als imperialistische macht in Azië.

Prachtig Värmland

De regio Värmland in het westen van Zweden en haar prachtige natuur trekt veel Nederlandse aandacht

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

De Atheense polis

In dit artikel worden de kenmerken van de oude Atheense polis besproken

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)