De Atheense polis


Publicatie datum:

In dit artikel worden de kenmerken van de oude Atheense polis besproken

Gesponsorde koppelingen

Het oude Griekenland kende vele poleis, oftewel een zelfstandige gemeenschap gevormd door burgers. Athene was en blijft een van de beroemdste polis uit deze tijd. Hieronder wordt ingegaan op de gang van zaken in het oude Athene.

Net als in andere poleis, was er in Athene onrust vanwege de olijven en wijn die er nodig waren voor handel, maar niet snel genoeg geproduceerd konden worden. Hierdoor werden kleine boeren erg arm en moesten zich soms zelfs als slaaf verkopen. Deze burgers hadden bijna geen inspraak in het bestuur.

Er werden wel dingen gedaan om deze arme burgers te ‘helpen’, zoals het kwijtschelden van schulden, maar dit leverde niet veel op. Nog steeds werd de stad bestuurd door de rijke grootgrondbezitters. De sociale onrust verdween dus niet en de arme burgers eisten dat ze meer inspraak zouden krijgen.

Rond 500 v. Chr. Kwam de tiran Cleisthenes met een goede oplossing. Hij zorgde ervoor dat alle burgers, arm en rijk, gelijke rechten kregen. Vanaf nu zou het volk beslissingen nemen, en niet één of enkelen leiders. Iedere burger mocht laten weten wat hij vond in de volksvergadering. Deze kwam nu vaker bijeen ( ongeveer één keer per 10 dagen ). Door de volksvergadering werden de strategen, de leiders van het leger en de adviesraden gekozen. Dit deden ze jaarlijks. Rechters werden benoemd dmv loting.

Ook kwamen er wetten waarin de belangrijke beslissingen werden vastgelegd. Arme burgers moesten nog steeds hard werken voor hun geld, en hadden dus niet veel tijd om volksvergaderingen bij te wonen. Om dit probleem op te lossen, werd besloten dat arme burgers een halve dagloon kregen als ze de volksvergadering bijwoonden

 

Cleisthenes Ostracisme 

Om ervoor te zorgen dat er niet weer één tiran aan de macht zou komen, had Cleisthenes het ostracisme ingevoerd, ook wel het schervengerecht genoemd.

Dit hield in dat iedere burger ieder jaar mocht kiezen wie er verbannen moest worden. De naam van deze persoon werd door elke burger op een scherf geschreven. Degene die de meeste stemmen had, moest voor een bepaalde periode buiten de polis gaan wonen. Na deze periode mocht hij gewoon weer terugkeren en kreeg zijn burgerrecht terug.

Naast de volksvergadering was er nog de raad. Deze raad bestond uit 500 mannen, uit elke van de tien districten waarin Athene was verdeeld 50. De raad kwam vaker bijeen dan de volksvergadering en ze vergaderden bijna elke dag. Ze gaven vervolgens adviezen aan de volksvergadering en bereidde de agenda voor. Toch was de Atheense democratie niet hetzelfde als de democratie zoals wij die nu kennen.

Alleen mannen met burgerrecht hadden al deze rechten. Vrouwen, mannen zonder burgerrecht en slaven hadden geen macht. Het was dus een democratie van de elite. Maar omdat de Atheense democratie ervoor zorgde dat burgers met burgerrecht aan politieke besluitvorming deel konden nemen, kun je het een voorbeeld noemen van wat democratie inhoudt


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 53
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie regios-landen

Korte wetenswaardigheden over reizen naar, reizen door en verblijf in de Filipijnen

Korte en handige informatie voor een verblijf in de Filipijnen

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

De Atheense polis

In dit artikel worden de kenmerken van de oude Atheense polis besproken

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

De Cajun keuken uit Louisiana verteld

De keuken van Louisiana bestaat uit een aantal interessante invloeden.

Een reis door Kreta

Er zijn veel manieren om gratis of goedkoop te stoken en het is nog gezellig ook.

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

Waarom zijn mooie rijke Gooische vrouwen zo'n succes?

Gooische vrouwen 2 is net zo’n groot succes als Gooische vrouwen 1, waarom zijn Gooische vrouwen zo'n succes?

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Vaticaanstad: het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek.

Over het Sint Pietersplein en de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Het eerste rijk ter wereld

De opkomst en val van het Perzische rijk

Thailand goedkoop verkennen

Thailand goedkoop verkennen

Jeruzalem

Beknopte geschiedenis van Jeruzalem

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Wat betekent Arelaarse?

Het woord Arelaarse wordt in vele delen en vervoegingen gebruikt als puzzelwoord.

Viva Las Vegas

Tips en advies voor als u de prachtige en enerverende stad Las Vegas wilt bezoeken

Een geschikt staatsmodel voor Nieuw-Caledonië.

In 2014 zal er in Nieuw-Caledonië gestemd worden door middel van een referendum. In deze paper zal besproken worden wat volgens bij het geprefereerde staatsmodel zou zijn voor Nieuw-Caledonië. Daarbij worden drie verschillende staatsvormen besproken, namelijk een elastische staat, een corporatistische staat of een p

De Paraguayaanse bevolking

De etnische structuur van de bevolking van Paraguay

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Snel Russisch leren

Tips om de Russische taal snel onder de knie te krijgen