De economie in het Romeinse Rijk in het kort


Publicatie datum:

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome

Gesponsorde koppelingen

Het oude Romeinse rijk heeft verschillende staatsvormen gekend, waarin de economie ook verschillend was. Hieronder bespreken we de kenmerken van deze verschillende vormen van economie.

Koninkrijk

Tijdens het Koninkrijk was Rome slechts een onbekende stadsstaat. De economie was nog grotendeels agrarisch, Toch werd er al wat handel gedreven via te Tiber, De op twee na langste rivier in Italië. Verder is er weinig bekend over de economie tijdens de koningstijd. Dat komt vooral omdat er niet veel buiten het werk op het platteland was.

 

Republiek

 

Tijdens de Republiek was de agrarische sector nog steeds de belangrijkste sector. Langzaam ontwikkelde wel de handel zich steeds meer. Het begon met import uit Sicilië, maar later kwam er ook steeds meer handel met andere landen als Griekenland en Spanje. Later kwamen ook luxe producten meer in trek, zoals olijfolie en kunstwerken. Ook werd er in de industrie meer gespecialiseerd, er kwam een einde aan het idee dat de ware romein alles zelf moest doen. Kleine zelfstandige bedrijven moesten plaats maken voor grotere concerns. Rome werkte zich op tot het economische centrum van de oude wereld.

 

Keizerrijk 

Tijdens het keizerrijk begon de bloeiperiode van de Romeinse economie. De handel werd veel groter en de Romeinen haalde veel meer uit hun provincies. De handel breidde zelfs zo erg uit dat het kwam tot overproductie, waardoor de Romeinen hun voorzieningen konden waarborgen. Italie kreeg er ook steeds meer Kolonies bij, waar ze grondstoffen en luxe middelen vandaan haalden en waar ze monopolies stichtten. Door een politieke chaos stopte de bloeiperiode, er werden veel pogingen gedaan om totale instorting van de economie tegen te gaan. Maar ze werkte niet, en in de 4e eeuw stortte de economie toch in. Er brak een tijd aan van veel werkloosheid, steeds meer mensen waren van het platteland vertrokken naar Rome om daar werk te vinden. In de stad kwam daardoor een werkloze massa die men moest bezig houden om een revolutie te voorkomen. Al deze mensen zorgde ook voor een zware last voor de staatskas. Rome dacht alleen aan zichzelf, wat ten koste ging van de provincies. Daarbij kwam het dat de slaven de economische ontwikkeling afremde, dat kwam omdat door slaven de modernisering niet groeide. Augustus stimuleerde de mensen om weer op het platteland te gaan werken en wist de staatsfinancien te verbeteren door betere belastingheffing. Vrijheid van verkeer, zowel voor mensen als voor goederen, een eenheidsmunt, steeds meer wegen, een dicht waterlopennet en tenslotte de Middellandse Zee- de verbinding tussen het Oosten en het Westen- zouden de binnenlandse handel en het ruilverkeer tussen de provincies bevorderen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 53
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie regios-landen

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Snelcursus Vlaams

Een handige lijst met de meest voorkomende Vlaamse woorden en begrippen, zodat ook u onze zuiderburen moeiteloos kunt verstaan!

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Waarom zijn mooie rijke Gooische vrouwen zo'n succes?

Gooische vrouwen 2 is net zo’n groot succes als Gooische vrouwen 1, waarom zijn Gooische vrouwen zo'n succes?

Korte wetenswaardigheden over reizen naar, reizen door en verblijf in de Filipijnen

Korte en handige informatie voor een verblijf in de Filipijnen

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

Rome, een bruisende stad die iedereen zal vermaken.

Een beschrijving van de meest bezochte en bekendste bezienswaardigheden in de stad Rome.

Het staatsrecht van Duitsland

Het staatsrecht van Duitsland besproken

Réunion, een eiland vol verrassingen

Gedomineerd door torenhoge vulkanen en gezegend met een uitbundige plantengroei is Réunion het eiland bij uitstek voor een actieve natuurvakantie.

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Turkije: een grootmacht in wording?

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

de Nederlandse Antillen

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.