De geschiedenis van Toscane


Publicatie datum:

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Gesponsorde koppelingen

Toscane is één van de meest bezochte vakantiebestemmingen in Italië. Een gebied dat bestaat uit een schitterende natuur en een rijke geschiedenis en cultuur. Lees hier meer over hoe de oude beschavingen werd verdreven door de tijd van de Etrusken, en welke invloeden het Romeinse rijk en de Eerste en Tweede Wereldoorlog op dit bijzondere gebied hadden en waardeer de schatten, die de geschiedenis voor ons heeft achtergelaten.

De eerste beschavingen

Rond 1500 voor Christus werd Toscane voor het eerst op grote schaal bewoond en ontstonden de eerste permanente nederzetting van de Villanova-beschaving (genoemd naar de vindplaats Villanova bij Bologna). De bevolking leeft van akkerbouw en veeteelt en gebruikt bronzen werktuigen en wapens. De Etrusken, een volk dat waarschijnlijk bestond uit inheemse stammen en kolonisten uit Griekenland en Klein-Azië, kwamen rond het jaar 1000 voor Christus vanuit het oosten het gebied binnen vallen. Zij verdreven geleidelijk de Villanova-beschaving. De Etrusken stichten politiek autonome steden en veel van hun nederzettingen, bestaan vandaag de dag nog steeds. Met name Fiesole, Arezzo, Cortona en Volterra zijn plaatsen, waarbij oude graven en beelden ons blijven herinneren aan dit tijdperk.

Het Romeinse Rijk

In de 4e eeuw voor Christus worden de Etrusken op hun beurt verdreven door de Romeinen. Het goed georganiseerde Romeinse leger is te sterk voor de Etruskische steden, waartussen de politieke samenhang ontbrak. De steden en dorpen werden één voor één veroverd. De oude steden, Pisa en Lucca, werden door de Romeinen versterkt en nieuwe steden, zoals Florence werden in de streek gevestigd. Met de val van het West-Romeinse Rijk in het jaar 476, breekt er voor Toscane een periode aan van vreemde overheersing, die in 774 uitmondt in de komst van Karel de Grote, de leider van de Franken. Onder zijn leiding bloeit de handel op en ontstaat er een nieuwe welvaart in de steden.

Rijkdom en machtstrijd

De 13e eeuw was het begin van de welvarende tijd van Toscane. Dit had vooral te maken met het begin van de handel- en nijverheid. Er ontstonden gilden per vakgebied en de leiders van die gilden kregen bestuurlijke macht. Daarnaast ontstonden er stadsbesturen en was er een rijke burgerij in opkomst, die geld besteedde bij vooruitstrevende kunstenaars. De rijkdom en macht zorgden ook voor conflicten tussen de Paus en de keizer. Het leven was roerig, zeker aan het eind van de 14e eeuw, waarbij pestepidemieën (1348-1374) en een hongersnood (1365-1374) zich aandienden. De onderste lagen van de bevolking verzette zich in de 15e eeuw tegen de rijke adellijke klasse en zo komen uiteindelijk de Mercidi's aan de macht. Tegelijkertijd deed ook de Renaissance haar intrede en kwamen artistieke en culturele veranderingen in een stroomversnelling.

Aan het eind van de 15e eeuw komt Toscane terecht in een machtstrijd tussen Frankrijk en het Habsburgse Rijk met Karel de 5e. Vanaf dat moment verliezen Florence en Toscane hun autonomie en worden ze grotendeels geregeerd door buitenlandse machten, waarbij ook Napoleon in 1799 aan de macht kwam. Napoleon bleef echter maar kort aan de macht, rond 1815 werden zijn legers verslagen. In de jaren daarna regeerden de Habsburgers over het gebied, wat zo bleef tot aan de Risorgimento, een reeks kleine revoluties rond 1850. Deze opstanden leidden in 1860 tot de Italiaanse eenwording, waarbij Florence een korte periode de hoofdstad van het nieuwe land is.

De Eerste en Tweede Wereldoorlog

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt schaart Toscane zich aan de kant van de geallieerden. In veel Toscaanse steden en dorpen zijn nog steeds gedenktekens te vinden, die aan deze periode herinneren. In 1922 begint de periode van het fascistische bewind onder Mussolini, die in 1940 een pact sluit met het Hitler-regime in Duitsland en zich mengt in de Tweede Wereldoorlog. In 1943 wordt Mussolini ten val gebracht en komt Italië grotendeels onder Duitse bezetting. Wanneer de Duitsers zich aan het eind van de Tweede Wereldoorlog moeten terugtrekken, wordt veel van het Toscaanse landschap verwoest en beschadigd.

Na de oorlog stort ook Toscane zich op de wederopbouw en ontstaat er opnieuw een welvarende economische positie, met een bloeiende handel en industrie. In de jaren daarna neemt het toerisme sterk toe, wat zorgt voor een nieuwe bron van inkomsten voor deze bijzondere streek.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 88

Meer uit de categorie regios-landen

Snel Russisch leren

Tips om de Russische taal snel onder de knie te krijgen

De Paraguayaanse bevolking

De etnische structuur van de bevolking van Paraguay

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Zine El Abidine Ben Ali

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

Italië, de Eolische eilanden

De Eolische eilanden horen bij Italië en liggen vlakbij Sicilië

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

Ecuador: biodiversiteit op de evenaar

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

Romeinse staatsvormen

Dit artikel beschrijft de verschillende staatsvormen in het oude Romeinse Rijk

Het astronomisch uurwerk in Praag

Het astronomisch uurwerk in Praag

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

Het volkslied van België

Het officiële Volkslied van België

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Het importeren van goederen binnen de EU

Dit artikel legt uit wat de voorwaarden zijn van het importeren van goederen binnen de EU

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Israel vakantieland

Een uiteenzetting over Israel als vakantieland