de Nederlandse Antillen


Publicatie datum:

Toerisme op de eilanden van de Nederlandse Antillen

Gesponsorde koppelingen

De Nederlandse Antillen bestaan uit zes eilanden die zich bevinden in het Caribisch gebied. Aruba, Bonaire en Curaçao behoren tot de zogenoemde Benedenwindse Eilanden. Deze eilandgroep wordt ook wel "de ABC-eilanden" genoemd. De Bovenwindse eilanden bestaan uit Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Deze eilanden zijn tamelijk minder bekend bij het Nederlandse volk. Beide eilandgroepen behoren tot de Kleine antillen.

De Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao

De Benedenwindse Eilanden bestaan uit ongeveer vijftien eilanden, waaronder de ABC-eilanden en liggen voor de kust van Venezuela, Zuid-Amerika in de Caribische Zee. Al deze eilanden hebben te maken met pasaatwinden, arriverend vanuit het noordoosten. De eilanden zijn smal en lang en de noordkust is rotsig. Vanwege de noordoostelijke wind liggen de meeste accommodaties op de ABC-eilanden in het zuidwesten. Hier liggen tevens ook de hoofdsteden Oranjestad in Aruba, Kralendijk in Bonaire en Willemstad in Curaçao.

Aruba, het kleinste eiland ligt het meest westelijk. Het grootste eiland, Curaçao ligt in het midden en Bonaire is het meest oostelijke eiland. Het totale oppervlakte van de eilanden is 912 km². De grootte van het eiland Aruba is te vergelijken met het eiland Texel in Nederland. Het meest dichtbevolkte eiland is Curaçao, met meer dan 150.000 inwoners. De oorspronkelijke bewoners van de ABC-eilanden waren indianen. Tegenwoordig is de huige bevolking zeer multicultureel. Er zijn meer dan veertig nationaliteiten te vinden.

Het feit dat de ABC-eilanden vrij populair zijn als vakantiebestemming is voornamelijk te danken aan het aangename klimaat. De luchtvochtigheid is laag en er waait altijd een verkoelende wind. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar rond de 28 graden Celsius. Ook de temperatuur van het water is ongeveer 25 graden. De eilanden zijn daarom ook erg populair onder de duikers en snorkelaars, dit geldt met name voor Bonaire. Dit eiland wordt ook wel het duikersparadijs genoemd. De koraalriffen rondom dit eiland zijn uitgeroepen tot Nationaal Park. Alle drie de eilanden bieden vele watersportmogelijkheden. Ook het uitgaansleven, voornamelijk in Curaçao biedt alle vormen van entertainment.

Hoewel de lokale bevolking voornamelijk Papiamento spreekt, is de officiële taal is nog steeds Nederlands. Papiamento is een taal met vele invloeden van Spaans, Portugees, Nederlands, Engels en Afrikaans. Door het grote aantal Amerikaanse toeristen wordt er door de meerderheid van de bevolking overwegend Engels gesproken. Vooral Aruba is ingesteld op de Amerikanen. Men rekent er in dollars en vele hotels en faciliteiten zijn ingericht naar de smaak van de Amerikanen. Dit betekent vooral luxe hotels, casino's en vele nachtclubs. Dankzij een steeds groter aanbod van chartervluchten neemt de populariteit van de eilanden toe bij Nederlandse vakantiegangers. De voornaamste redenen van toerisme uit het buitenland zijn het tropische klimaat en witte stranden omringd door palmbomen.

 

De Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba

De Bovenwindse Eilanden bestaan uit vele eilandjes en eilandgroepen en liggen als een verticale reeks in de Caribische Zee, vanaf Puerto Rico tot aan Venezuela. Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba behoren tot de tweede eilandgroep van de Nederlandse Antillen en worden ook wel de SSS-eilanden genoemd. Van deze drie eilanden is Sint Maarten de belangrijkste toeristische bestemming.

Sint Maarten bestaat uit twee delen: het Nederlandse deel en het Franse deel dat Saint Martin wordt genoemd. Saint Martin is een onderdeel van de Franse Antillen. De hoofdstad van het Nederlandse deel, Sint Maarten heet Philipsburg. Zowel deze stad als andere delen van het eiland zijn zeer ingesteld op passagiers van cruiseschepen. Het eiland beschikt over een aantal prachtig witte stranden, zoals Mullet Bay, Baie Orientale en Mako Bay.

Bezoekers van het eiland Saba bestaan voornamelijk uit liefhebbers van rust en dagtoeristen. In tegenstelling tot Sint Maarten zijn hier weinig stranden te vinden. Het landschap wordt gevormd door een vulkaan. De Mount Scenery kan worden beklommen en is daarom de belangrijkste attractie voor het eiland.

Sint Eustatius is ook wel bekend als Statia. Dit eiland was in het verleden een van de belangrijkste havens in het Caribisch gebied. Net als op Saba kunnen op dit eiland mooie wandelingen worden gemaakt.

In tegenstelling tot de ABC-eilanden, waar voornamelijk Papiamento wordt gesproken, is de omgangstaal op de SSS-eilanden Engels.

 


Bronvermelding:

www.aruba.com

www.tourismbonaire.com

www.curacao.com

www.st-maarten.com

www.sabatourism.com

www.statiatourism.com

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Piramiden nader bekeken.

Het geheim van de piramiden

Turkije: een grootmacht in wording?

Turkse economische en democratische ontwikkelingen

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Het volkslied van België

Het officiële Volkslied van België

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Holi, het Indiaas Lentefeest

In India wordt elk jaar in de lente het spectaculaire Holifeest gevierd

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Portugese 'CULINAIRE' weetjes

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

Aegina prachtig eiland in de Saronice Golf

een kleine rondtour over het prachtige eiland Aegina.

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Rome, een bruisende stad die iedereen zal vermaken.

Een beschrijving van de meest bezochte en bekendste bezienswaardigheden in de stad Rome.

Het staatsrecht van Duitsland

Het staatsrecht van Duitsland besproken

De schoonheid van de natuur in het noorden van Toscane

Het noorden van Toscane kent een grote diversiteit aan natuurschoon, van de Toscaanse Rivièra bij Versilia tot wandelen in de bergen van de Appenijnen.

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Marokkaans trouwfeest

Hoe ziet een Marokkaans trouwfeest eruit?

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome