De ondergang van het rijk van de zon.


Publicatie datum:

Hernan Cortes en zijn overmeestering van het aztekenrijk.

Gesponsorde koppelingen

Zij waren voor hun tijd ontzettend slimme mensen. Een cultuur die streefde naar vooruitgang. Een stad met ontelbaar veel inwoners. Een volk dat opofferingen accepteerde, juist toejuichde. Een samenleving die abrupt verstoord werd door de vreemdelingen van de andere kant van de zee. Ik praat hier over het gevreesde aztekenrijk. Met brute oorlogen, innovatieve landbouw en de aanbidderij van alerhande vreemde goden op gruwelijke manieren, is het aztekenrijk zeer zeker apart te noemen. Hernan Cortes is in ieder geval iemand die deze mening deelt.

Het duurde niet lang voordat hernan Cortes besefte dat hij in een wereld was beland die zo anders was dan dat hij gewend was. Het christelijk Spanje, zijn grootste liefde, zijn grootste trots. Nee, hij kon zijn ogen niet geloven toen hij tenochtitlan aanschouwde tesamen met zijn mede conquistadors. Hij beschreef Tenochtitlan, de azteken hoofdstad, als het mooiste op aarde. Een gigantische stad midden in een meer. Een drukke bevolking die handel dreef, het land bewerkte, de goden aanbidde en tevens brute opofferingen voor diezelfde goden uitvoerde. Geschrokken dat hij was vanwege deze opofferingen, zag Hernan Cortes toch dat er wat te redden viel uit deze beschaving. Hernan Cortes geloofde namelijk ten strengste in god. In de grote almachtige god, vader van Jezus Christus.

De keizer van het aztekenrijk, Montechzuma de tweede, verwierp de gedachten van een almachtige god maar was zo onder de indruk van de spanjaarden, dat hij hun in zijn armen ontving. De spaanse overmeestering van het aztekenrijk was een langzame en strategisch uitgedachte tactiek. Hernan Cortes wist namelijk dat het aztekenvolk naar hun keizer zou luisteren. Totdat de noodlottige dag kwam waarop overmoedige spanjaarden besloten dat de viering van een bepaald azteeks festival, het einde voor hun zou betekenen. De spanjaarden doodde meerdere festival vierende azteken. Dit alles terwijl hernan Cortes en zijn nieuwe goede vriend Montechzuma de tweede, weg waren. Toen ze terugkwamen naar de stad Tenochtitlan, was er woede en onrust onder de azteken. De spanjaarden zorgden voor vernieling en brachten de dood met zich mee. Montechzuma verzette zich hevig tegen deze beschuldigingen en vond daarin zijn ondergang en dood. Sommige zeggen dat het volk hem dusdanig bekogeld heeft met stenen, dat hij hieraan zijn dood heeft gevonden. Zijn broer nam daarna de kroon van hem af en verklaarde zichzelf keizer van de azteken. Zijn eerste agendapunt: Het verjagen van de spanjaarden. Want de spanjaarden hadden hun prijs gevonden. Aztekengoud.

De spanjaarden werden al snel verdreven en gingen met spoed terug naar hun thuisland. Wat niemand besefte toendertijd, is dat de spanjaarden al hadden gewonnen. Het was slechts een kwestie van tijd.De spanjaarden droegen namelijk allerhande ziekten met zich mee en besmette de azteken hier onbewust mee. De azteken stierven massaal aan deze ziekten en tegen de tijd dat Hernan Cortes terugkeerde naar Tenochtitlan met een hevige versterking, moest hij een traan wegpinken. De mooiste stad ter aarde, de meest eigenaardige bevolking op aarde was bijna weggevaagd. Onbedoeld. De stad Tenochtitlan werd door de spanjaarden van de kaart geveegd. Het enigste restant wat nu nog bestaat, is de onderkant van de grote tempel.

Hernan Cortes stierf een eenzame en bittere dood in Sevilla. Hij wist zelf maar al te goed dat door zijn acties het aztekenrijk niet alleen verwoest werd, maar hij de wereld onthield van wat hij beschreef als het mooiste ter aarde, Tenochtitlan. Hij werd 62 jaar.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

Het staatsrecht van Duitsland

Het staatsrecht van Duitsland besproken

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

Vertaling van het Franse volkslied

Vertaling van het officiële volkslied van Frankrijk

Zurenborg

een residentiële wijk in Antwerpen

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Ondek Bretagne

Bretagne en haar Keltische invloeden

Snel Russisch leren

Tips om de Russische taal snel onder de knie te krijgen

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Buitenlandse geleerden in de Republiek

Buitenlandse geleerden en hun beweegredenen om naar de Republiek te komen

Ecuador: biodiversiteit op de evenaar

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

De invloed van het Japanse nationalisme in Azië

De opkomst van Japan als imperialistische macht in Azië.

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011