De ondergang van het rijk van de zon.


Publicatie datum:

Hernan Cortes en zijn overmeestering van het aztekenrijk.

Gesponsorde koppelingen

Zij waren voor hun tijd ontzettend slimme mensen. Een cultuur die streefde naar vooruitgang. Een stad met ontelbaar veel inwoners. Een volk dat opofferingen accepteerde, juist toejuichde. Een samenleving die abrupt verstoord werd door de vreemdelingen van de andere kant van de zee. Ik praat hier over het gevreesde aztekenrijk. Met brute oorlogen, innovatieve landbouw en de aanbidderij van alerhande vreemde goden op gruwelijke manieren, is het aztekenrijk zeer zeker apart te noemen. Hernan Cortes is in ieder geval iemand die deze mening deelt.

Het duurde niet lang voordat hernan Cortes besefte dat hij in een wereld was beland die zo anders was dan dat hij gewend was. Het christelijk Spanje, zijn grootste liefde, zijn grootste trots. Nee, hij kon zijn ogen niet geloven toen hij tenochtitlan aanschouwde tesamen met zijn mede conquistadors. Hij beschreef Tenochtitlan, de azteken hoofdstad, als het mooiste op aarde. Een gigantische stad midden in een meer. Een drukke bevolking die handel dreef, het land bewerkte, de goden aanbidde en tevens brute opofferingen voor diezelfde goden uitvoerde. Geschrokken dat hij was vanwege deze opofferingen, zag Hernan Cortes toch dat er wat te redden viel uit deze beschaving. Hernan Cortes geloofde namelijk ten strengste in god. In de grote almachtige god, vader van Jezus Christus.

De keizer van het aztekenrijk, Montechzuma de tweede, verwierp de gedachten van een almachtige god maar was zo onder de indruk van de spanjaarden, dat hij hun in zijn armen ontving. De spaanse overmeestering van het aztekenrijk was een langzame en strategisch uitgedachte tactiek. Hernan Cortes wist namelijk dat het aztekenvolk naar hun keizer zou luisteren. Totdat de noodlottige dag kwam waarop overmoedige spanjaarden besloten dat de viering van een bepaald azteeks festival, het einde voor hun zou betekenen. De spanjaarden doodde meerdere festival vierende azteken. Dit alles terwijl hernan Cortes en zijn nieuwe goede vriend Montechzuma de tweede, weg waren. Toen ze terugkwamen naar de stad Tenochtitlan, was er woede en onrust onder de azteken. De spanjaarden zorgden voor vernieling en brachten de dood met zich mee. Montechzuma verzette zich hevig tegen deze beschuldigingen en vond daarin zijn ondergang en dood. Sommige zeggen dat het volk hem dusdanig bekogeld heeft met stenen, dat hij hieraan zijn dood heeft gevonden. Zijn broer nam daarna de kroon van hem af en verklaarde zichzelf keizer van de azteken. Zijn eerste agendapunt: Het verjagen van de spanjaarden. Want de spanjaarden hadden hun prijs gevonden. Aztekengoud.

De spanjaarden werden al snel verdreven en gingen met spoed terug naar hun thuisland. Wat niemand besefte toendertijd, is dat de spanjaarden al hadden gewonnen. Het was slechts een kwestie van tijd.De spanjaarden droegen namelijk allerhande ziekten met zich mee en besmette de azteken hier onbewust mee. De azteken stierven massaal aan deze ziekten en tegen de tijd dat Hernan Cortes terugkeerde naar Tenochtitlan met een hevige versterking, moest hij een traan wegpinken. De mooiste stad ter aarde, de meest eigenaardige bevolking op aarde was bijna weggevaagd. Onbedoeld. De stad Tenochtitlan werd door de spanjaarden van de kaart geveegd. Het enigste restant wat nu nog bestaat, is de onderkant van de grote tempel.

Hernan Cortes stierf een eenzame en bittere dood in Sevilla. Hij wist zelf maar al te goed dat door zijn acties het aztekenrijk niet alleen verwoest werd, maar hij de wereld onthield van wat hij beschreef als het mooiste ter aarde, Tenochtitlan. Hij werd 62 jaar.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Emigreren naar Nieuw Zeeland

Omschrijving van het land Nieuw Zeeland

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Jordanië, Land van Duizend-en-één-Nacht

Een reis door Jordanië

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Israel

Korte geschiedenis van Israel

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Waarom is er onvrede in Tunesië?

Op dit moment heerst er weer grote onvrede in Tunesië. Dagelijks komt er nieuws binnen over het land dat grote protestgolven kent. Ook nu is er weer zo’n protestgolf wat weer vele gevolgen met zich meebrengt. De reden van het protest zal je wel duidelijk worden in dit artikel.

Een geschikt staatsmodel voor Nieuw-Caledonië.

In 2014 zal er in Nieuw-Caledonië gestemd worden door middel van een referendum. In deze paper zal besproken worden wat volgens bij het geprefereerde staatsmodel zou zijn voor Nieuw-Caledonië. Daarbij worden drie verschillende staatsvormen besproken, namelijk een elastische staat, een corporatistische staat of een p

Ondek Bretagne

Bretagne en haar Keltische invloeden

Viva Las Vegas

Tips en advies voor als u de prachtige en enerverende stad Las Vegas wilt bezoeken

Bergens test

In dit artikel kunt u lezen wat de Bergens test (norsk språktest høyere nivå) inhoudt en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

Parga

Parga ligt op het vastenland van Griekenland in de Epirus streek. Het is een bezoek meer dan waard.

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken