Ecuador: biodiversiteit op de evenaar


Publicatie datum:

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

Gesponsorde koppelingen

Een vakantiebestemming die een duidelijke opmars doormaakt is Ecuador. Het Zuid-Amerikaanse land heeft dan ook veel te bieden aan de liefhebbers van natuur. Ecuador bestaat uit vier verschillende gebieden met elk een eigen klimaat: La Costa (het gebied aan de Stille Oceaan), La Sierra (de hooggelegen gebieden van de Andes), La Oriente of La Amazonia (aan de rand van de Amazone) en de Galápagos eilanden. Door de verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden is het aantal voorkomende soorten flora en fauna bijzonder groot. Het land is dan ook opgenomen in de lijst van 18 landen in de wereld met biologische megadiversiteit.

De klimaatsverschillen houden verband met de hoogteverschillen en de ligging op de evenaar. De zon heeft een kortere baan tot het aardoppervlakte, waardoor temperaturen snel op kunnen lopen tot 40 graden aan de kust en in de jungle. Op grote hoogte, zoals in Quito en andere gedeeltes van de Sierra, zorgen wolkendekens echter voor beschutting en verkoeling door regen. Quito wordt ook de stad van de eeuwige lente genoemd; het is er zelden heet en nooit echt koud.

Natuurschoon
Hoewel de Ecuadoraanse kust kan worden bezocht voor een echte zonvakantie, onderscheidt het land zich vooral op natuurgebied. Vogelliefhebbers kunnen zich vergapen aan meer dan 1500 verschillende soorten; van kleurrijke zangvogels tot snelle roofvogels en van de kleine kolibrie tot de grote condor. Daarnaast wemelt het in de oerwouden van slangen, apen en de brilbeer, een pandasoort die uniek is voor Ecuador. Op de Galápagos zijn de reuzenschilden, de zeeleguanen en de blauwvoetgenten de meest in het oog springende verschijningen. Ook het leven onder water is van grote diversiteit, doordat vier verschillende zeestromingen tezamen komen bij de archipel. Vanzelfsprekend hebben de eilanden ook een aantrekkingskracht vanwege de reis die Charles Darwin maakte. Zijn observaties ter plaatse over de verschillende soorten op de eilanden lagen ten grondslag aan de ontwikkeling van zijn evolutietheorie.

 

Vulkanen
De Galápagos zijn gevormd door vulkanische activiteit. Ook op het vaste land van Ecuador zijn diverse vulkanen te vinden. De Pichincha nabij Quito kende in 1999 nog een uitbarsting, waarna as op de stad neerdaalde. Ook de Cotopaxi is nog steeds actief, maar wordt desalniettemin veel beklommen. De berg is een attractie voor veel bezoekers van Quito. De Tungurahua nabij Baños is een zeer actieve vulkaan. Soms zijn 's nachts roodgloeiende stenen te zien die van de berg naar beneden rollen. Om die reden is de Tungurahua verboden terrein. Niettemin trekt het schouwspel jaarlijks vele bezoekers. De Chimborazo is een dode vulkaan, maar is de hoogste berg van Ecuador. Vanaf het middelpunt van de aarde is de berg de hoogste ter wereld, maar de Mount Everest is hoger vanaf zeeniveau. De Chimborazo staat afgebeeld op de Ecuadoraanse vlag.

Orchideeën
De Sangay in het hart van de Sierra is de meest actieve vulkaan van Ecuador. Rondom deze berg is het Parque Nacional Sangay gelegen, waarin eveneens een typische Andes-hoogvlakte (Páramo) gesitueerd is. Het gebied wordt gekenmerkt door een unieke vegetatie. Zo kunnen bijzondere orchideeën worden gevonden. Bloemen zijn voor Ecuador een belangrijk exportproduct. Net als een enorme variëteit in het dierenrijk zijn ook de aanwezige planten en bloemen door het hele land verschillend, hetgeen ook een grote aantrekkingskracht heeft natuurliefhebbers.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 13
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Het volkslied van België

Het officiële Volkslied van België

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Israel

Korte geschiedenis van Israel

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

Aegina prachtig eiland in de Saronice Golf

een kleine rondtour over het prachtige eiland Aegina.

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

De steden van Uruguay

De belangrijkste steden van Uruguay op een rij'tje

Rome, een bruisende stad die iedereen zal vermaken.

Een beschrijving van de meest bezochte en bekendste bezienswaardigheden in de stad Rome.

Is Lloret de Mar veilig?

Dit jaar verscheen Lloret de Mar in het nieuws vanwege rellen tussen de toeristen en de politie. Is Lloret de Mar nu werkelijk een gevaarlijke vakantie bestemming geworden?

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

Gardameer

Het Gardameer, geschikt voor zowel luie als actieve vakanties!

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

Australië

Een globale beschrijving van Australië

De geschiedenis van paraguay

De geschiedenis van een verborgen paradijs

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Ondek Bretagne

Bretagne en haar Keltische invloeden

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

Petra: de uit een rots gehouwen stad

Wie heeft er al gehoord van de rotsstad?

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje