Ecuador: biodiversiteit op de evenaar


Publicatie datum:

Ecuador is voor natuurliefhebbers een paradijs

Gesponsorde koppelingen

Een vakantiebestemming die een duidelijke opmars doormaakt is Ecuador. Het Zuid-Amerikaanse land heeft dan ook veel te bieden aan de liefhebbers van natuur. Ecuador bestaat uit vier verschillende gebieden met elk een eigen klimaat: La Costa (het gebied aan de Stille Oceaan), La Sierra (de hooggelegen gebieden van de Andes), La Oriente of La Amazonia (aan de rand van de Amazone) en de Galápagos eilanden. Door de verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden is het aantal voorkomende soorten flora en fauna bijzonder groot. Het land is dan ook opgenomen in de lijst van 18 landen in de wereld met biologische megadiversiteit.

De klimaatsverschillen houden verband met de hoogteverschillen en de ligging op de evenaar. De zon heeft een kortere baan tot het aardoppervlakte, waardoor temperaturen snel op kunnen lopen tot 40 graden aan de kust en in de jungle. Op grote hoogte, zoals in Quito en andere gedeeltes van de Sierra, zorgen wolkendekens echter voor beschutting en verkoeling door regen. Quito wordt ook de stad van de eeuwige lente genoemd; het is er zelden heet en nooit echt koud.

Natuurschoon
Hoewel de Ecuadoraanse kust kan worden bezocht voor een echte zonvakantie, onderscheidt het land zich vooral op natuurgebied. Vogelliefhebbers kunnen zich vergapen aan meer dan 1500 verschillende soorten; van kleurrijke zangvogels tot snelle roofvogels en van de kleine kolibrie tot de grote condor. Daarnaast wemelt het in de oerwouden van slangen, apen en de brilbeer, een pandasoort die uniek is voor Ecuador. Op de Galápagos zijn de reuzenschilden, de zeeleguanen en de blauwvoetgenten de meest in het oog springende verschijningen. Ook het leven onder water is van grote diversiteit, doordat vier verschillende zeestromingen tezamen komen bij de archipel. Vanzelfsprekend hebben de eilanden ook een aantrekkingskracht vanwege de reis die Charles Darwin maakte. Zijn observaties ter plaatse over de verschillende soorten op de eilanden lagen ten grondslag aan de ontwikkeling van zijn evolutietheorie.

 

Vulkanen
De Galápagos zijn gevormd door vulkanische activiteit. Ook op het vaste land van Ecuador zijn diverse vulkanen te vinden. De Pichincha nabij Quito kende in 1999 nog een uitbarsting, waarna as op de stad neerdaalde. Ook de Cotopaxi is nog steeds actief, maar wordt desalniettemin veel beklommen. De berg is een attractie voor veel bezoekers van Quito. De Tungurahua nabij Baños is een zeer actieve vulkaan. Soms zijn 's nachts roodgloeiende stenen te zien die van de berg naar beneden rollen. Om die reden is de Tungurahua verboden terrein. Niettemin trekt het schouwspel jaarlijks vele bezoekers. De Chimborazo is een dode vulkaan, maar is de hoogste berg van Ecuador. Vanaf het middelpunt van de aarde is de berg de hoogste ter wereld, maar de Mount Everest is hoger vanaf zeeniveau. De Chimborazo staat afgebeeld op de Ecuadoraanse vlag.

Orchideeën
De Sangay in het hart van de Sierra is de meest actieve vulkaan van Ecuador. Rondom deze berg is het Parque Nacional Sangay gelegen, waarin eveneens een typische Andes-hoogvlakte (Páramo) gesitueerd is. Het gebied wordt gekenmerkt door een unieke vegetatie. Zo kunnen bijzondere orchideeën worden gevonden. Bloemen zijn voor Ecuador een belangrijk exportproduct. Net als een enorme variëteit in het dierenrijk zijn ook de aanwezige planten en bloemen door het hele land verschillend, hetgeen ook een grote aantrekkingskracht heeft natuurliefhebbers.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 13
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Australië

Een globale beschrijving van Australië

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Het staatsrecht van Duitsland

Het staatsrecht van Duitsland besproken

Prachtig Värmland

De regio Värmland in het westen van Zweden en haar prachtige natuur trekt veel Nederlandse aandacht

Gratis wandeling met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Door de moderne techniek kun je nu wandelen met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Thailand goedkoop verkennen

Thailand goedkoop verkennen

De opvoeding in India en Europa: een contrast

De verschillen tussen opvoeding in India en Europa in relatie tot de psyche.

Cultuur Brazilie

Korte samenvatting cultuur Brazilie

Straattaal

Straattaal is jongerentaal dat vooral wordt gesproken in de grote steden van Nederland.

Snel Russisch leren

Tips om de Russische taal snel onder de knie te krijgen

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

De geschiedenis van Toscane

Toscane, het toeristische hart van Italië, ontwikkelde zich van de eerste beschavingen en de tijd van de Etrusken tot een moderne regio vol kunst en cultuur.

Veelzijdig Beijing

bezienswaardigheden en cultuur in Beijing

Zeeland en het gevecht tegen de leegloop

Zeeland; de provincie waar veel Nederlanders graag hun vrije dagen spenderen, loopt langzaam maar zeker leeg.

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Penela, kastelenstadje in Midden-Portugal

De geschiedenis van Penela in vogelvlucht

Een reis door Kreta

Er zijn veel manieren om gratis of goedkoop te stoken en het is nog gezellig ook.

Volksvergaderingen in het oude Rome

Dit artikel legt het fenomeen van de volksvergadering in de Romeinse Republiek uit

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011

Parijse banlieues

Kort onderzoek naar de Banlieues in Parijs.