Habib Bourguiba


Publicatie datum:

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Gesponsorde koppelingen

Habib Ben Ali Bourguiba (geboren op 3/8/1903) was een Tunesisch politicus en tevens de eerste president van de Republiek Tunesië. Hij wordt vaak vergeleken mat Atatürk, de Turkse leider. Dit komt vooral omdat hij een pro-westerse koers vaarde en vanwege de verregaande hervormingen die hij doorvoerde in een islamitisch land.

Deze hervormingen waren vooral:
- Gratis onderwijs voor iedereen
- Het invoeren van vrouwenrechten
- Moderne gezondheidszorg
- Campagne ten behoeve van alfabetisering
- Legale echtscheidingen
- Verbod polygamie

Bio

Jong leven

Bourguiba werd geboren in Monastir, een bekende havenstad van Tunesië. Hij was de jongste in een gezin van 8 kinderen. Bourguiba studeerde in Tunis aan een befaamde school en daarna ging hij ook daar naar het Carnot-lyceum. Later zou hij nog naar Parijs gaan om rechten en politicologie te gaan studeren. Hij keerde niet alleen met zijn diploma naar huis, maar ook met zijn uiteindelijke partner, Mathilde Lorrain en hun, in 1928 geboren, zoon.

Eerste politieke stappen

Toen Bourguiba afstudeerde trok hij dus met zijn jong gezin terug naar Tunesië, waar zijn vrouw zich bekeerde tot de islam en de naam Moufida Bourguiba aannam, raakte hij onmiddellijk betrokken in de landelijke politiek.

Hij werd actief voor 2 kranten, waar hij columns en artikelen voor schreef. In 1931 werd hij door de Franse koloniale autoriteiten nog vervolgd omdat hij volgens hen "aanzette tot rassenhaat". Daarop begon Bourguiba zijn eigen nieuwsblad, L'action Tunisienne genaamd, waarmee hij de strijd aanging tegen de koloniale bezetter.

Neo-Destourpartij

Bourguiba was lid van de Destourpartij en zetelde in het Uitvoerend Comité ervan, maar kon zich nooit echt terugvinden in de "mainstream" van de partij. Na een incident werd hij gedwongen zich terug te trekken.

Daarop richtte hij de Neo-Destourpartij op. Hij tourde door heel het land om steun te zoeken bij de mensen, hij deed vooral het platteland aan, om zo een basis te kunnen creëren. Uiteindelijk had Bourguiba na enkele jaren meer den 400 plaatselijke cellen van zijn partij in verschillende delen van het land opgezet.

WO II

Bij het uibtreken van WOII werd Bourguiba overgebracht naar een Franse gevangenis, om daarna nog enkele keren overgelaatst te worden, over Marseille tot Lyon om uiteindelijk in Ain te belanden. Daar werd hij door de Duitsers bevrijd die hem wilden gebruiken in hun eigen voordeel, samen met het toenmalig fascistische Italië, die op dat moment ook op het Noord-Afrikaanse front actief waren.

Uiteindelijk zou hij op 7 april 1943 terugkeren naar Tunesië.

Onafhankelijk Tunesië

Na WOII probeerde Bourguiba de dialoof aan te gaan met de Franse autoriteiten, maar zonder veel resultaat. Daarop besloot ie dat de Tunesische zaak door de wereldpers moest kunnen worden verspreid. Hij verliet in het geheim Tunesië en zette koers naar buurland Libië om vervolgens door te trekken naar Caïro.

Bourguiba reisde voortdurend tussen verschillende landen van de pas opgerichte Arabische Liga, Europa (zo kwam hij ook naar België) en zelfs tot in Azië om de Tunesische vraag naar onafhankelijkheid kracht bij te zetten en onder de wereldopinie te brengen.

Uiteindelijk zou Bourguiba na lang rondreizen in 1949 zich weer definitief in Tunesië vestigen en zijn partij reorganiseren. Dat uitte zich in het zevenpuntenprogramma dat hij in 1950 presenteerde. Dit plan was gericht op het bewerkstellingen van Tunesische soevereniteit, om uiteindelijk de onafhankelijkheid te bkomen. Hij begon zijn tweede rondreis vanwege de Franse 'njet' tegen de vraag. Hij riep op tot algemene opstand van het volk, wat tot zijn arrestatie leidde in 1952.

Toen in 1954 Pierre Mendès de Franse premier werd, opende dit de deur naar Tunesisch zelfbestuur. in 1955 kwam Bourguiba terug in Tunesië. In 1956 werd, na lange en moeizame onderhandelingen, de onafhanankelijkheid van Tunesië uitgeroepen.

Presidentschap

Bourguiba werd eerst nog minister-president maar werd in 1957 uitgeroepen tot president van de Republiek Tunesië, waardoor de monarchie in het land werd afgeschaft. Door zijn lange regeerperiode van meer dan 30 jaar legde hij de fundamenten van de Tunesische staat.

In de jaren '70 ging hij over tot een geliberaliseerde economie, daardoor begonnen middelgrote ondernemingen tot bloei te komen en konden er privé-eigendommen worden vergaard door de inwoners.

In 1975 werd hij verkozen tot "president voor het leven". Maar in de jaren '80 werd hij geconfronteerd met meerdere problemen zoals armoede en een alsmaar groter wordende islamitische oppositie.

Afzetting

Bourguiba bleef president tot 6 november 1987. 5 weken nadat hij Zine El Abidine Ben Ali had benoemd tot minister-president zette deze hem af als president. Argumenten hiervoor waren de hoge leeftijd van de president (hij was toen 84 jaar) en diens gezondheidsredenen.

Bourguiba kwam onder huisarrest te staan in zijn geboortestad Monastir, waar hij uiteindelijk op 6 april 2000 zou overlijden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Portugese 'WIJN' weetjes

Wetenswaardigheden over Portugese wijnen en wijnstreken

Egypte

Egypte heet officieel de Arabische Republiek Egypte. De republiek telt 77,506,000 inwoners. De hoofdstad is Cairo, andere belangrijke steden zijn Alexandrië, Port Said, Suez, Tanta, en Aswan.

De grootste boeddhistische tempel van Europa in Frederika

De grootste boeddhistische tempel van Europa staat in Lapland in het plaatsje Frederika.

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Alles over Indonesie

Wil je alles te weten komen over Indonesie? Van vakantie tot cultuur? Dan zit je hier goed!

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

De invloed van het Japanse nationalisme in Azië

De opkomst van Japan als imperialistische macht in Azië.

Spanje's alternatieve Top 10

Bijzondere steden en stadjes in Spanje

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Zine El Abidine Ben Ali

Zine El Abidine Ben Ali, na 5 ambtstermijnen viel uiteindelijk het doek voor de Tunesische president

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

Holi, het Indiaas Lentefeest

In India wordt elk jaar in de lente het spectaculaire Holifeest gevierd

De geschiedenis van paraguay

De geschiedenis van een verborgen paradijs

Wonen en werken op Aruba

Praktische tips voor iedereen die op Aruba wil wonen en werken

Het eerste rijk ter wereld

De opkomst en val van het Perzische rijk

Het turbulente en onbekende Paraguay

Een inleiding op het Zuidamerikaanse land Paraguay en zijn cultuur.

Wat verstaat men onder gehandicapten en gehandicaptenzorg in India?

Ook in India begint de gehandicaptenzorg zich te ontwikkelen maar wat verstaat men onder gehandicapten in India?

Rome: het verhaal van de stichting.

Het verhaal over de stichting van de stad Rome, met Romulus en Remus.

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

Waarom zijn mooie rijke Gooische vrouwen zo'n succes?

Gooische vrouwen 2 is net zo’n groot succes als Gooische vrouwen 1, waarom zijn Gooische vrouwen zo'n succes?

De watervallen van Foz do Iguaçu, een indrukwekkend schouwspel

Maak kennis met een van de grootste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika: De watervallen van Foz do Iguaçu,